Beteg, idős nőt fosztott ki egy makói asszony

Publikálás dátuma
2020.04.24. 11:25

Fotó: Shutterstock
Már a boltban kifigyelte nehezen mozgó áldozatát, onnan követte őt.
A Makói Járási Ügyészség vádat emelt azzal a helybeli nővel szemben, aki 2020 januárjában egy súlyos beteg, idős nőt fosztott ki, kihasználva mozgáskorlátozottságát - közölte az ügyészség. A vádirat szerint a vádlott 2020. január 9-én, egy helybeli bolt előtt található kerékpártárolónál, a sértett kerékpárjára felszerelt kosárban levő nyitott bevásárlótáskából ellopott egy pénztárcát a benne levő 2500 forinttal, utalványokkal, bankkártyákkal, személyi igazolvánnyal és egyéb okmányokkal. 
A vádlott kihasználta azt, hogy a sértett lehajolt a biciklije hátsó kerekéhez azért, hogy a lakatot kinyissa.

A súlyos beteg, nehezen mozgó sértettet a vádlott már a boltban kifigyelte, követte, és kihasználta azt, hogy állapotából adódóan esélye sem volt a vádlottat visszatartani a bűncselekmény elkövetésétől. A sértettnek okozott kár az eljárásban lefoglalással és a részére történő kiadással megtérült. A járási ügyészség a vádlottat a bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett kifosztás bűntettével vádolja. A vádemeléskor letartóztatásban levő vádlott bűnösségéről a Makói Járásbíróság fog dönteni.
Szerző
Témák
kifosztás Makó

Vádat emeltek a 13 éves lány ellen, aki hátba szúrta iskolatársát

Publikálás dátuma
2020.04.24. 10:47
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A diák súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett az esztergomi gyermekotthonban.
A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt emelt vádat az ellen a 13 éves lánnyal szemben, aki 2019. december 29-én egy esztergomi gyermekotthonban hátba szúrta 15 éves iskolatársát - írja az ügyészség. A lány letartóztatását 2019. december 31-én rendelte el a bíróság. A vádirat szerint 2019. december 29-én, 17 óra 30 perc körül az egyik esztergomi gyermekotthonban előzmény nélkül egy 11,3 cm pengéjű késsel a jobb lapocka alatti részen hátba szúrta iskolatársát. A diáklány súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett.
„A vádlott nem kóros elmeállapotú és a bűncselekmény elkövetésekor rendelkezett a bűncselekmény következményeinek felismeréséhez szükséges belátással, így életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt büntethető”

- olvasható a közleményben.

A lány a bűncselekményt úgy követte el, hogy már ekkor is büntetőeljárás folyt ellene felfegyverkezve elkövetett rablás kísérlete miatt. Az ügyészség indítványozta, hogy amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen a bűncselekmény elkövetését beismeri, akkor a törvényszék két évre rendelje el a javítóintézeti nevelését. Az ügyészség indítványt tett arra is, hogy a bíróság tartsa fenn a vádlott letartóztatását a bűnismétlés veszélye miatt.
Szerző

Saját zsebre gyűjtötte be a szállítási díjat Kecskeméten egy hulladékszállító cég volt dolgozója

Publikálás dátuma
2020.04.24. 10:33
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Mindezt a cég egyik csoportvezetője segítségével sikerült véghezvinnie.
A Kecskeméti Járási Ügyészség üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette miatt vádat emelt egy hulladékszállító cég korábbi dolgozójával szemben, aki éveken át továbbra is a cég alkalmazottjának adta ki magát. Az ügyfelektől beszedte a szállítási díjat, amiről hamis számlát adott, a pénzt pedig megtartotta - írja az ügyészség. A csalásban a cég csoportvezetője is segítette őt. A vád szerint az elsőrendű vádlott, vagyis az egykori dolgozó 2014 és 2017 között úgy keresett meg kecskeméti vendéglátóhelyet üzemeltető cégeket, hogy továbbra is a szemétszállító vállalat munkatársának adta ki magát. A cégeknek felajánlotta, hogy ha előre egy összegben befizetik az éves vagy féléves díjat, akkor esetén kedvezményt kapnak. A vendéglátóhelyek éltek a kedvezményes lehetőséggel és átadták az összeget. Annak érdekében, hogy eljárása szabályszerűnek tűnjön, az egykori dolgozó a hulladékszállító cég nevében, annak bélyegzőjével ellátott hamis készpénzfizetési számlákat és a szolgáltatás igénybe vételéről írásbeli szerződést is átadott az ügyfeleknek. Csalárd tevékenységhez segítséget nyújtott a hulladékszállító cég egyik akkori csoportvezetője – az ügy másodrendű vádlottja – is, aki a cég számítógépes nyilvántartási rendszerébe „belenyúlva”, jogosulatlanul megváltoztatta az érintett ügyfelek szerződéseit, és beállította szerződéseik szüneteltetését. Ezért a hulladékszállító cég nem állított ki számlát ezeknek az ügyfeleknek. A szüneteltetés ténye azonban a szállítást végző részleg előtt rejtve maradt, ezért a cég továbbra is elszállította a hulladékot az ügyfelektől. A vádlottak a csalással cégüknek több mint 2,1 millió forint kárt okoztak, de az összeg egy része megtérült az eljárásban. A hulladékszállító vállalat polgári jogi igényt jelentett be a kára megtérítése érdekében. Az ügyészség a szabadlábon lévő férfiakat üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás bűntettével, ezen túl a hamis számlákat átadó vádlottat hamis magánokirat felhasználásának vétségével, míg a csoportvezetőként dolgozó társát információs rendszer megsértésének bűntettével is vádolja. Velük szemben végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetést indítványoz. Ügyükben a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.  
Szerző