érettségi;Maruzsa Zoltán;koronavírus;

2020-04-24 16:46:56

Megtartják az érettségit, május 4-én elkezdődnek az írásbeli vizsgák

Maruzsa Zoltán egyeztetett az ügyben, és nem lát okot a halasztásra.

Én jelenleg nem látok arra indokot, hogy az érettségit elhalasszuk. Ezért az eredetileg kijelölt, május 4-i időpontot fenntartjuk, és a maximális egészségvédelmi intézkedések mellett lebonyolítjuk az érettségit – jelentette be Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár. 

A Magyarország Kormánya Facebook-oldalára feltöltött videóban az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az Oktatási Akciócsoport április 9-én tett javaslatot az érettségi lebonyolításának módjára, amelyet a kormány április 15-én elfogadott. Ennek értelmében idén május 4. és 21. között írásbeli érettségi vizsgákat tartanak azért, hogy a személyi kontaktusok számát minimalizálják. A döntéskor leszögezték, hogy ez a járványhelyzet alakulása függvényében változhat.

Az államtitkár elmondása szerint egyeztetéseket folytatott többek között a Nemzeti Pedagógus Karral, a Pedagógusok Szakszervezetével, az Oktatási Hivatallal, a Klebelsberg Központtal, az Oktatási Hivatallal, és az Országos Diáktanáccsal. Közölte, hogy a Diáktanáccsal az online egyeztetésen 19 résztvevőből 17-en szavaztak arra, hogy május 4-én kezdődjenek a vizsgák.

Maruzsa Zoltán elmondta azt is, hogy csütörtökön egy tudományos konferencián vett részt, ahol járványügyi szakértők a kérdésére azt válaszolták, hogy az érettségit meg lehet és mielőbb meg is kell tartani.

– Valóban többször egyeztettünk írásban és telefonon az államtitkárral, a Klebelsberg Központ elnökével és a Magyar Orvosi Kamarával is – nyilatkozta lapunknak a PSZ elnöke, Szabó Zsuzsa. Mindvégig azt hangsúlyozták: az élet és az egészség védelme a legfontosabb. Mivel a hivatalos járványügyi előrejelzéseket csak a kormányzat ismeri, nem kérdőjelezik meg a döntést, így viszont az ezzel járó felelősség csakis a kabineté, senki másé. 

Szóbeli vizsgát csak akkor tartanak, ha az írásbeli – például felmentés miatt – nem lehetséges. Orbán Viktor miniszterelnök egyébként nemrég azt nyilatkozta, hogy várhatóan május 3-án tetőzik a járvány Magyarországon. A videóban nem hangzott el, de a Nemzeti Pedagógus Kar is fölvetette: legalább a nem felvételiző diákok kapjanak a középiskolai érdemjegyeik alapján megajánlott jegyet.