Göd;Szél Bernadett;

Szél az ombudsmanhoz fordul a gödi különleges övezet miatt

A független képviselő szerint a rendelet minimum négy ponton sérti az Alaptörvényt.

„Ombudsmanhoz fordulok a gödi különleges gazdasági övezet kijelölésének alkotmányosságával kapcsolatban, mert úgy látom, hogy a rendelet minimum négy ponton sérti az Alaptörvényt” – közölte szombaton Szél Bernadett.

A független képviselő a rendeletről úgy vélekedett:

  • semmi köze a veszélyhelyzethez. „A veszélyhelyzet miatt veszélybe került 1500 munkahely megvédése nem azon múlik, hogy a Samsung-gyár területe és iparűzési adója Gödhöz vagy a megyei önkormányzathoz tartozik, hanem hogy a kormány milyen központi munkahelyvédelmi intézkedéseket hoz. A valódi ok, ahogy azt Gulyás Gergely feketén-fehéren megmondta, a gyár bővítését célzó nagyberuházás biztosítása a helyi közösség akarata ellenében. Ez pedig teljesen független a járványtól és a veszélyhelyzettől: a kormány egyszerűen le akar nyomni a helyiek torkán egy olyan nagyberuházást, ami ellen komoly tiltakozás alakult ki.”

  • mindenképpen szükségtelen és aránytalan korlátozás, ami Göd területének egyötödét, adóbevételeinek egyharmadát vonja el. „Járványvészhelyzetben a kormány csak a szükséges mértékben, az elérni kívánt céllal arányosan, a humánjárvány megelőzése, kezelése, felszámolása, továbbá káros hatásainak megelőzése, illetve elhárítása céljából gyakorolhatja a rendeletalkotási hatáskört. Nyilvánvaló, hogy a munkahelyvédelemhez számtalan más eszköz is a kormány rendelkezésére áll.”

  • sérti az önkormányzat feladatai ellátásához szükséges tulajdonhoz való jogát. Emellett a gödi önkormányzat tulajdonának bárminemű kártalanítás nélküli elvonása egyértelműen alaptörvény-ellenes, veszélyezteti a működőképesség fenntartását és az önkormányzati alapfeladatok ellátását – írta, hozzátéve, a megyei szint alkalmatlan a közfeladatok ellátására, egy funkciótlan, kiüresített, szakértelem nélküli szint a magyar önkormányzatiságban.

  • az Alaptörvény szerint mindenkinek joga van az egészséges környezethez. „A gödi ipari-innovációs fejlesztési terület bővítése kapcsán jelentős lakossági tiltakozásokra került sor annak egészségre és környezetre gyakorolt várható negatív hatásai miatt. A terület elcsatolásával teljesen ellehetetlenül a helyiek őket érintő döntésekbe való beleszólása, amivel sérülnek az Alaptörvényben és környezeti ügyekben az Aarhusi egyezményben biztosított jogok. Ráadásul miközben az egészségügyi és környezeti terheket nekik kell majd elszenvedniük, a gazdasági bevételekből nem részesülhetnek.”

Szél azt írta, szerinte a gödi különleges gazdasági övezet kijelölésének semmi köze a járványhoz, teljesen szükségtelen és aránytalan lépés, alkotmányellenes tulajdonelvonásával pedig ellehetetlenít egy települést és veszélyezteti annak működőképességét.

„A járvány ürügyén, azt kihasználva és a felhatalmazással visszaélve a kormány nagyberuházói érdekeket érvényesít agresszív módon, semmibe véve a helyi közösség demokratikus akaratát és a környezeti érdekeket. Mélyen antidemokratikus az egész és kristálytisztán mutatja azt is, mennyit is ér a Fidesz és KDNP »zöld fordulata«. A kormány gondolkodás nélkül letérdel a nagyberuházók érdekei előtt, amikor az emberek és a környezet érdekeit kellene képviselnie” – fogalmazott. Kiemelte:

most az ombudsmant és zöld helyettesét kérdezi arról, szerintük alkotmányos-e a lépés, tervezik-e, hogy vizsgálatot indítanak és mi a helyzet azzal a tavaly márciusban kezdődött vizsgálattal, ami a gödi beruházás kapcsán lakossági panaszra indult.