Előfizetés

A médiatanács szerint Niedermüller kirekesztő volt, ezért pedig az ATV fizethet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.29. 16:47

Fotó: ATV
A csatornát megbírságolták, mert műsorvezetőjük nem ellenpontozta a DK-s politikus fehér, keresztény, heteroszexuálisokról tett kijelentését.
Százezer forintos bírságot szabott ki a médiatanács a Magyar ATV szolgáltatójára, mert Niedermüller Péter (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) VII. kerületi polgármester kirekesztő kijelentést tett egy januári adásban - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága szerdán az MTI-vel. A médiatanács állampolgári bejelentés után vizsgálta meg A nap híre című műsor egy januári adását, amelyben a főváros VII. kerületének polgármester a fehér bőrszínű, keresztény, heteroszexuális emberek közösségére tett megbélyegző kijelentést. A testület megállapította, hogy a kirekesztő kifejezéseket a műsorvezető a médiaszolgáltató képviselőjeként nem utasította el, azokat "ellenvéleményével nem ellenpontozta".
A grémium a bírság mellett a Magyar ATV-t a következő közlemény beolvasására is kötelezte: "A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság médiatanácsa megállapította, hogy a médiaszolgáltató a Magyar ATV csatornán 2020. január 23-án sugárzott A nap híre című műsorszámában megsértette a kirekesztésre alkalmas médiatartalmak közzétételét tiltó törvényi rendelkezést azáltal, hogy a műsorvezető a műsorszám vendégétől a fehér bőrszínű, keresztény, heteroszexuális emberek közössége vonatkozásában elhangzott általánosító, megbélyegző kijelentést nem moderálta, azt nem utasította el." 

Ellentüntetőt vertek, újságírót rángattak a gyűlölet elleni tüntetésen

A döntés ellen a médiaszolgáltató jogorvoslattal élhet bíróság előtt.  Niedermüller kijelentését egyébként nem csak a Médiatanács, hanem, hanem a Fidesz is felháborítónak tartotta, annyira, hogy tüntetést is rendeztek miatta: a gyűlölet és a kirekesztés ellen szervezett demonstráción aztán rúddal vertek fejbe egy ellentüntetőt, és megrángatták a HVG újságíróját is. A Hatvannégy Vármegye később döglött patkányt küldött az erzsébetvárosi polgármesternek, a Hír TV pedig egy karikatúrán, ágyékkötős retikülős feketék és egy török fezes transzvesztita társaságában ábrázolta Niedermüller Pétert.

Németh Szilárd: „ a gyáva és nagyképű” Karácsony Soros-szervezettel telepítene hajléktalanokat Csepelre

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.04.29. 16:33

Fotó: Népszava
Csúcsra járatta a gyűlöletkeltést a honvédelmi államtitkár, a kirohanásba még a Csepelre telepített romákról is beszélt.
Alig lehetett hallani az elhúzó autóktól Németh Szilárdot, aki szerdán a 13 éve bezárt csepeli Mérei Ferenc Szakiskola rozsdás vaskapuja előtt tartott beszédet: ami viszont átszűrődött a forgalom zaján, méltán tekinhető sajtó(tájékoztató)történeti pillanatnak. A fideszes parlamenti államtitkár úgy tudta pocskondiázni Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy abba belefért a sorozosás a hajléktalanok elleni hangulatkeltés, sőt, a Csepelre „belakoltatott” cigány családok ügye is.
2020-ban a sajtóból értesültek a kerület képviselői, hogy Karácsony Gergelyék egy hajléktalanszállót akarnak nyitni a Demszky Gábor által bezáratott iskola területén – mondta Németh Szilárd, aki eközben Borbély Lénárd polgármesternek elküldött fővárosi levél másolatát lengette. 
A levelet főpolgármester helyettese írta - azért ő, mondta az államtitkár, mert „Karácsony ahhoz is gyáva és nagyképű, hogy kerületi polgármesterekkel levelezgessen” - az üzenetben pedig Németh szerint elismerik: a csepeliek tudta, megkérdezése és akarata nélkül költöztetnének több száz hajléktalant a volt iskola épületébe Budapest gazdagabb kerületeiből.

A sajtótájékoztató itt újabb fokozatba kapcsolt: Németh név említése nélkül azt fejtegette, hogy a hajléktalanszálló tervét Soros György embereivel dolgoztatták ki, és egy Soros által fenntartott szervezet működtetné a szállót. 
Ráadásul, vizsgálják, hogy a volt iskolaépületet hogyan lehetne felhasználni járványügyi vészhelyzet esetén – folytatta az államtitkár, aki azt üzente Karácsonynak: előbb a Pesti úti idősotthonban rakjanak rendet, ahol 321 lakó lett koronavírusos, és 33-an haltak bele a betegségbe. (Arról nem esett szó, hogy a tömeges fertőzést a kórházból tesztelés nélkül hazaküldött lakók is okozhatták) Németh rátért arra is, hogy Karácsony Gergely a jelek szerint Demszky Gábort másolja: a Demszky-érában vásárolt fel a főváros sok lakást Csepelen, ahova aztán beköltöztették a belvárosi kerületekben Németh megfogalmazása szerint "feleslegessé vált" cigány családokat. Végezetül, a fideszes politikus az átalakítás azonnali leállítását, és az egyeztetések megkezdését követelte a fővárostól.
Információink szerint a fővárosi vezetés valóban nem jelezte előre terveit a csepeli polgármester és a képviselő-testület felé, Borbély pedig hétfőn nyílt levélben tiltakozott a tervek ellen; ebben tehát akár igaza lehet Németh Szilárdnak, ahogy abban is, hogy illő lett volna értesíteni a helyieket.
Az államtitkári szónoklat azonban így is sok szempontból sántít – és itt most nem is a főpolgármester becsmérlésére vagy az uszításra gondolunk.
  • Az épület a főváros tulajdona, így annak adják át, akinek szeretnék.
  • Bár az iskolát valóban Demszky Gábor főpolgármestersége alatt záratták be, Tarlós vezetésének 9 éve alatt is úgy maradt, ahogy volt – üresen, funkció nélkül, a fideszes városvezetés sem kezdett vele semmit.
  • A Népszava úgy tudja, hogy a hajléktalanszálló kialakításával megbízott „sorosista szervezet” az 1989-ben, Iványi Gábor evangélikus lelkész által alapított Oltalom Karitatív Egyesület. Ők, saját beszámolójuk szerint legalább hat telephelyen több száz hajléktalannak adnak szállást, családok átmeneti otthonát és országszerte négy idősotthont is üzemeltetnek.
Soros György embereinek pedig valószínűleg azért nevezte őket az Oltalom Egyesületet az államtitkár, mert a szervezetet 2017-ben a Budapesti Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány is támogatta. Igaz, a támogatóik között a tárgyévben ott volt a fideszes vezetésű Belváros-Lipótvárosi Önkormányzat is – Németh Szilárd-i logikával így őket is egy Soros-féle szervezet fenntartóinak kellene tekintenünk. Az ügyben kérdéseket küldtünk a Főpolgármesteri Hivatalnak, hogy megismerjük álláspontjukat, és a Borbély Lénárdnak küldött levél tartalmát. Ha érkezik válasz kérdéseinkre, frissítjük cikkünket.

Fővárosi járványügyi szigorításokról tárgyal a kormány

Kósa András Unyatyinszki György
Publikálás dátuma
2020.04.29. 16:17

Fotó: Béres Márton / Népszava
Jöhet a közterületi kötelező maszkviselés, vidéken viszont jelentős enyhítés lehet a nyárra.
A folyami teherforgalmi szabályozásoktól a nagy rendezvényekig számos előterjesztésről tárgyal a kormány a szerdai ülésén – értesült a Népszava. Az egyes szaktárcák és az Operatív Törzs javaslatai a járványügyi intézkedések változtatásáról szólnak, melyek eltérően érinthetik az ország egyes területeit.
Budapest és Pest megye viszonylatában – amely a koronavírus gócpontjának számít – főleg szigorító intézkedések kerültek a kormány elé, míg vidéken inkább a korlátozásokat enyhítő intézkedésekről tárgyalnak.
Ennek része, hogy a járvány tetőzése idejére a fővárosban elrendeljék-e a kötelező maszkhasználatot. Ezek viselését a javaslat szerint fokozottan ellenőrizné a rendőrség a kórházak és idősotthonok környékén. Ugyanakkor a kormány nem minden döntést vállal magára, számos jogkör a polgármesterek kezében maradhat, tehát szigorúbb intézkedéseket is elrendelhetnek.
Döntés várható az oktatás iskolai folytatásáról is, de forrásunk szerint ebben a tanévben már nem lesz az iskolák falain belül tanítás, viszont a szeptemberben a normál iskolakezdéssel tervez a kormány.
Noha a nyárra fokozatos enyhítésekről van szó, az egyik javaslat szerint augusztus 20-tól lehetne csak nagyobb rendezvényeket tartani – ez kihatással van a nyári fesztiválszezonra.
A járványgörbe alakulására több számítás is a kormány elé került, értesüléseink szerint ezek alapján azzal is számolnak, hogy ősztől a járvány újra felerősödhet, ami a korlátozások nyári fokozatos feloldása után ismét szigorításokkal járhat.
Gazdasági szempontból is számos prognózis került a kormány elé. A legoptimistább becslés is mindössze legfeljebb 1 százalékos gazdasági növekedéssel számol, ugyanakkor a legpesszimistább 8 százalékos GDP-csökkenést vetít előre az idei évben.