Előfizetés

Bepanaszolták a Médiatanácsnál a nőket számmal emlegető Kövér Lászlót

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.30. 10:42

Fotó: Népszava
A panaszt tévő képviselőnőknél akkor betelt a pohár, amikor a házelnök csak 2-essel kezdődő személyi számú politikusokként emlegette őket.
Panaszt nyújtottak be a nők sértegetése miatt a Médiatanácshoz az ellenzék országgyűlési és EP-képviselőnői – írja Szél Bernadettet idézve a 24.hu. A független képviselő szerint Kövér László a minap valójában minden nőt megsértett Bayer Zsolt műsorában, ami ellen a leghatározottabban tiltakozni kell. Szél Bernadett Facebook-oldalán azt írta, a fideszes politikus az ország második legfőbb közjogi méltóságaként rossz mintát mutat az embereknek.
Ezért csütörtökön minden magyar ellenzéki országgyűlési, illetve európai parlamenti női képviselő együtt lép fel a Médiatanácsnál a nők sértegetése ellen. Panaszt nyújtanak be, mert nekik, minden módon ki kell állniuk azokért, akiknek szintén „kettessel kezdődik a személyi száma”.

Szél Bernadett személyes megjegyzése, hogy Kövér László, ha rajta múlna, nem házelnök, de házmester sem lehetne, mert aki emberek szolgálatára szerződik, nem minősítheti és gyalázhatja az emberek felét, sőt egyetlen nőt sem közülünk.
A független képviselő szerint Kövér László szavai ugyanakkor azt is jelzik, hogy a Fidesz legmagasabb szintű támogatását élvezik az elmúlt időben a kormánypárti sajtóban megjelent minősíthetetlen hangvételű, válogatott gyalázkodásokat tartalmazó cikkek.
Bayer Zsolt egyébként egy távinterjúban kérdezte Kövér Lászlót arról, hogy az elnöki pulpitustól, miként lehet ép lélekkel végigszenvedni egy Szabó Tímeát? Erre válaszolt úgy a házelnök, hogy szánalommal tekint ezekre a képviselőkre, különösen azokra, akiknek a személyi száma 2-vel kezdődik, Nincs annál elszomorítóbb, mint amikor egy gyűlölettől eltorzult női arcot lát az ember férfi létére – tette hozzá. A Médiatanács reakciója azért is különösen érdekes lehet az ügyben, mert a szervezet éppen szerdán bírságolta meg az ATV-t, amiért műsorvezetőjük nem határolódott el Niedermüller Péter DK-s erzsébetvárosi polgármester kirekesztőnek tartott, a fehér, heteroszexuális közösséget sértő kijelentésétől.

Tilos áthajtani Terézváros és Erzsébetváros belső részein, péntektől vasárnapig

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.30. 10:10

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Egyelőre csak a hosszú hétvégére szól az átmenő forgalom korlátozása a Kis- és a Nagykörút között.
Lezárják az átmenő forgalom elől hétvégére két pesti kerület belső, turisztikailag is kiemelt területeit – erősítette meg Facebook-bejegyzésében Soproni Tamás Terézváros polgármestere. Hozzátette: az Erzsébetvárossal közös forgalomcsökkentési programjuk keretében a május 1-je és 3-a, azaz péntek és vasárnap között csak az ott lakók, a rokonlátogatók, és ügyeiket intézők közelíthetik meg autóval a Dohány utca, az Erzsébet körút, a Nagymező utca, az Andrássy út és a Kiskörút által határolt területet. Soproni Tamás, erzsébetvárosi kollégájával, Niedermüller Péterrel még szerdán, sajtótájékoztatón jelentette be az intézkedést. A VI. és a VII. kerületi önkormányzat célja közös: vissza akarják adni a közterületeket az itt élőknek. A polgármesterek megpróbálnak minél több parkolóhelyet biztosítani a helyieknek, csökkenteni az átmenő forgalmat, biztonságosabbá tenni a gyalogos, a biciklis és az autós közlekedést. Niedermüller Péter szerint a legsűrűbben lakott részeken hosszú távú céljuk az átmenő forgalom megszüntetése.

Péntektől simán arcon fényképezhetik az embereket az igazoltató rendőrök

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.30. 09:52

Fotó: Népszava
A fotók alapján készített arcképprofilt számos nagy adatbázis információjával vethetik össze.
Május 1-től a rendőrök fényképet készíthetnek azokról, akik nem hajlandók igazolni személyazonosságukat, a felvételt pedig lefuttathatják egy arcképelemző rendszeren, amely összevetheti azt a hivatalos nyilvántartásokban szereplő fotókkal, írja a 444.hu. (Erre egy, 2019. december 10-én elfogadott salátatörvény ad felhatalmazást.) Az igazoltatáskor készített képből is arcképprofilt képeznének, amit aztán a BM arcképelemző rendszere vet össze a tárolt arcképprofilokkal (Ilyen van például azoknál a szervezeteknél, amelyek a személyiadat- és lakcím-nyilvántartással, idegenrendészeti nyilvántartással, menekültügyi nyilvántartással, útiokmány-nyilvántartással foglalkoznak). Ha eredményes a folyamat, akkor az első 5 legnagyobb egyezőséget mutató arckép profilhoz tartozó technikai kapcsoló számokat megküldi a rendőrnek, aki az eszköze segítségével a személyiadat- és lakcím nyilvántartásból lekéri a személyazonosító adatokat és fényképeket. Ezeket az adatokat a törvényi előírások szerint a rendőrök csak az igazoltatás során, az összehasonlítást megalapozó ügyben használhatja, legkésőbb annak átvételét követő harminc napon belül törölnie kell.