Két ellenzéki képviselő függetlenként folytatja a munkát a szolnoki közgyűlésben

Publikálás dátuma
2020.05.01. 19:36

Fotó: Ligeti József Facebook-oldala / Facebook
Az ellenzéki frakció ezzel elveszítette többségét a testületben.
Változott a 18 tagú szolnoki közgyűlés frakcióinak összetétele, miután a Szolnoki Többség frakciószövetségből két képviselő, Fajcsák Károly és Ligeti József úgy döntött, hogy a jövőben függetlenként dolgozik tovább a városért - közölte a szolnoki polgármesteri hivatal pénteken az MTI-vel.
A tájékoztatás szerint így a Szolnoki Többségnek (Momentum-Jobbik-MSZP-DK-LMP-Mindenki Magyarországa Mozgalom) frakciójának létszáma 10-ről nyolcra csökkent, és ugyanennyi Fidesz-KDNP-s képviselő van a közgyűlésben, amelynek két független tagja van.

Ligeti József a 6-os számú egyéni választókerület, Fajcsák Károly a 4-es számú egyéni választókerület önkormányzati képviselője, a Szolnoki Többség támogatásával indultak a választáson. Ligeti József sajtótájékoztatón jelentette be távozását a frakciójából, míg Fajcsák Károly csütörtökön levélben arról tájékoztatta Szalay Ferencet, a város Fidesz-KDNP-és polgármesterét, kilép eddigi képviselőcsoportjából, és önkormányzati munkáját független, képviselőcsoportba nem tartozó képviselőként kívánja folytatni. Idén januárban Törökbálinton állt elő hasonló helyzet, miután az MSZP helyi elnöke, Szentmiklósi-Tóth Tamás az önkormányzati választás után mint szocialista képviselő fizikailag is átült a politikai ellenfeleihez. Az ellenzék előnye ezzel el is tűnt. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke ezután kezdeményezte Szentmiklósi-Tóth Tamás kizárását a pártból.

Megsemmisült a házuk teteje, ismeretlenek segítenek egy ápolónőn és családján Monoron (videó)

Publikálás dátuma
2020.05.01. 18:40

Fotó: RTL Híradó
A tűz pillanatok alatt terjedt el, a házaspár kisebbik fia arra ébredt, hogy valami fényesen világít.
Akár már a közeljövőben is helyreállíthatják Monoron egy ápolónő és családjának otthonát, akiknek a napokban égett le házuk teteje – számolt be az esetről pénteken az RTL Klub híradója. A lángok pusztítását a szomszédból videóra is felvették. A tűz pillanatok alatt terjedt el, a házaspár kisebbik fia arra ébredt, hogy valami fényesen világít. A gyermek szólt a szüleinek, hogy valami baj van a kazánházban, az egész család papucsban, amiben volt kirohant az utcára. Onnan nézték végig, hogy ég ki két helyiségük és semmisül meg a házuk tetőszerkezete. A négytagú család most a szomszédnál fürödhet, és ők adnak nekik enni. Visszaköltözni nem is mernek, mert félő, hogy összeomlik a födém is. Ennek ellenére várhatóan hamarosan új tető kerülhet a fejük fölé: Monorról és az ország szinte minden tájáról érkezett segítség, felajánlás. Van, aki cseréppel, más építőanyaggal, vagy egyéb módon támogatná őket. Erre most nagy szükségük is van. Az édesanya segédápoló, és már jövő héten menne vissza a kórházba dolgozni, hiszen most a vírus elleni védekezésben mindenkire szükség van. 
Szerző
Frissítve: 2020.05.01. 19:00

Kimehetnek a szabadba a gyermekotthonokban élő gyerekek is

Publikálás dátuma
2020.05.01. 17:20

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Úgy tűnik, sikerült tisztázni az ellentmondást.
Megérkezett a gyermekotthonokba a levél arról, hogy az ott élő gyerekek kimehetnek a szabad levegőre, és a járványügyi szabályok szigorú betartása mellett szabad a séta - közölte Szél Bernadett Facebook-oldalán. A független országgyűlési képviselő bejegyzésében azt írta, hogy a keddi bizottsági ülésen jelezte Müller Cecília országos tisztifőorvosnak, hogy a gyermekotthonban élő gyermekek már több mint 40 napja vannak bezárva, és ez fizikai és mentális egészségük szempontjából is tarthatatlan állapot. Szél Bernadett azt írta, hogy az ülésen nem kapott szót, de a folyosón beszéltek, és Müller Cecília intézkedést ígért neki. A tisztifőorvos tartotta a szavát, este értesítették a politikust arról, hogy az intézmények megkapták a levelet.
Néhány nappal ezelőtt közölte Szél Bernadett közösségi oldalán, hogy a minisztériumi kommunikáció ellenére a gyermekotthonokban élő gyerekek már 40 napja be vannak zárva az intézményekbe. Hozzátette, hogy miközben most már a járványügyi szabályok lazításáról kommunikál a kormány, a fiatalokat meg érettségire küldi, a gyermekotthonban élők egy egészségügyi sétára sem mehetnek ki.  A politikus több jelzést is kapott az ország gyermekotthonaiból, hogy egyre súlyosabb probléma a gyermekek bezártsága. Egy hozzá eljutott főigazgatói utasítás szerint a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság március 16-án arra utasította a fenntartása alatt működő gyermekvédelmi intézményeket — ideértve a nevelőszülői hálózatot is —, hogy vezessenek be látogatási és intézmény-elhagyási tilalmat. Szél Bernadett szerint ebből az lett a gyakorlat, hogy a gyermekek március közepe óta be vannak zárva. A RTL Klub nemrég megkérdezte az EMMI-t, hogy mi az oka ennek a rendkívül szigorú intézkedésnek, tekintve, hogy még Müller Cecília szerint is nagyon fontos a mozgás a fiataloknak nemcsak a fizikai, de a mentális egészség megtartása szempontjából is. Különösen igaz ez a gyermekotthonokban élő, nehéz sorsú és rosszabb pszichikai állapotban levő gyermekekre. A tárca azt válaszolta, hogy kisebb csoportokban, megfelelő felügyelet mellett kimehetnek a szabadba a szabályok betartása mellett. Müller Cecília ugyanezt közölte az operatív törzs hétfői tájékoztatóján.
Szerző