Előfizetés

Szerbia május 7-től feloldja a szükségállapotot

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.04. 06:11

Fotó: Nikola Krstic / AFP/NurPhoto
Ezt Aleksandar Vucic szerb elnök jelentette be, a döntést az új fertőzöttek számának jelentős csökkenésével indokolta.
Szerbia feloldja a koronavírus-járvány miatt március közepén bevezetett szükségállapotot május 7-től – közölte Aleksandar Vucic szerb elnök vasárnap este Belgrádban a Pink kereskedelmi televízióban nyilatkozva. Az elnök mindezt az új fertőzöttek számának jelentős csökkenésével indokolta.
„Holnap a kormány, a miniszterelnök és én mint államfő megkapjuk a védelmi minisztérium indoklását, majd a kormány Ana Brnabic miniszterelnök által és általam is aláírt állásfoglalását szerdán, vagyis Durdevdan (Szent György ünnepe) napján átadjuk a parlamentnek a szükségállapot feloldása végett”

– mondta Vucic.

Hozzátette: amennyiben a dokumentum még aznap megjelenik a hivatalos lapban, úgy csütörtöktől már nem lesz kijárási tilalom. Szerbia a Reuters hírügynökség értesülése szerint
a jövő héten újraindíthatja a távolsági buszjáratokat és a vasúti személyforgalmat, a légiközlekedés pedig a hónap végéig indulhat be. A bevásárlóközpontok, kávézók és éttermek a távolságtartási szabályok betartása mellett szintén fogadhatnak vendégeket a korlátozások feloldását követően.

Predrag Kon járványügyi szakember, és a belgrádi válságstáb tagja szerint a koronavírus elleni küzdelemben hozott higiéniai és orvosi intézkedések nagy része hatályban marad.
„A kijárási tilalmak véget érnek, de a pandémia teremtette körülmények fennmaradnak”

– fűzte hozzá.

Belgrád korábban enyhített a korlátozó intézkedéseken, és megszüntette az eredetileg a teljes hétvégére tervezett kijárási tilalmat, az ellenzék szerint ez nem elég, meg kellene szüntetni az éjszakai kijárási tilalmat is, illetve az összes kötelező, szigorú intézkedést. Az ellenzéki vezetők egy csoportja csütörtök este, a kijárási tilalom ideje alatt tiltakozást szervezett a parlament épülete elé. Szerbiában 9464 az azonosított fertőzöttek száma, akik közül 193-an haltak meg a Covid-19 betegségben. A nyugat-balkáni ország március 15-én szükségállapotot vezetett be, lezárta a határait és kijárási tilalmat vezetett be, a parlamenti választásokat pedig elhalasztotta.

Pompeo szerint "több jelentős bizonyíték" van arra, hogy a vírus egy vuhani laborból ered

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.03. 20:37

Fotó: Takehito Kobayashi / AFP
A miniszter ismét hangot adott azon álláspontjának, hogy a kínai kormányzat "mindent megtett annak érdekében, hogy a világ ne szerezzen tudomást időben" az új típusú koronavírusról.
"Több jelentős bizonyíték" van arra, hogy az új koronavírus egy vuhani laboratóriumból ered - jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vasárnap az ABC televízió szokásos heti politikai vitaműsorának adott interjújában. Az amerikai diplomácia irányítója hangoztatta, hogy Kína "köztudomásúan nem tartja be az előírásokat laboratóriumaiban". Konkrét részletek említése nélkül hozzáfűzte: "nem ez az első alkalom, hogy a világ kínai laboratóriumból származó vírus miatt kerül veszélybe". Kifejtette, hogy sajnálja az együttműködés hiányát Pekinggel a koronavírus-járvány eredetének feltárását illetően. "Továbbra is akadályozzák a nyugati tudósok, a legkiválóbb orvosok bejutását, pedig muszáj bemennünk. Még mindig nincsenek vírusmintáink" - fogalmazott. A miniszter ismét hangot adott azon álláspontjának, hogy a kínai kormányzat "mindent megtett annak érdekében, hogy a világ ne szerezzen tudomást időben" az új típusú koronavírusról. Úgy vélte, a Kínai Kommunista Párt "klasszikus kommunista dezinformációs erőfeszítéseket" tett az orvosok elhallgattatására és a riporterek eltávolítására a vírusról szóló információk korlátozása érdekében. Mint fogalmazott: ezek a lépések "óriási válságot, életek elvesztését, óriási gazdasági károkat" okoztak szerte a világban. "Megerősíthetjük, hogy a Kínai Kommunista Párt minden tőle telhetőt megtett azért, hogy a világ ne tudja meg időben, mi történik" - mondta. Leszögezte, hogy Kína "úgy viselkedett, mint az önkényuralmi rendszerek". A külügyminiszter hangsúlyozta: "Trump elnök nagyon világos volt. Elszámoltatjuk majd a felelősöket, és ezt a számunkra megfelelő időben megtesszük". Donald Trumpot a Fehér Ház csütörtöki sajtókonferenciáján kérdezték arról, van-e megbízható információja arról, hogy a koronavírus a vuhani virológiai intézetből szabadult ki. Az elnök igennel válaszolt. A Trump-kormányzat korábban többször is Kínát okolta azért, hogy magatartásával hátráltatta a járvány megfékezését célzó intézkedéseket, mondván Peking nem szolgáltatott elég gyorsan pontos információkat a vírus terjedéséről. Amerikai lapok helyszíni tudósítói - köztük a The Wall Street Journal munkatársai - még a járvány kitörésekor arról tudósítottak, hogy Kínában megbüntették a koronavírusra figyelmeztető orvosokat. A The New York Times, a The Washington Post és a The Wall Street Journal című lapok munkatársait a múlt hónapban kiutasították Kínából.

Kétszáz alá csökkent a napi halálozások száma Olaszországban

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.03. 19:57

Fotó: VINCENZO PINTO / AFP
A halálos áldozatok száma 174-gyel 28 884-re emelkedett.
Több mint egy hónap után most először kétszáznál kevesebben haltak meg egy nap alatt koronavírus-fertőzésben Olaszországban, a fertőzöttek száma valamivel több mint ötszázzal csökkent - közölte vasárnap este az olasz polgári védelmi hatóság. A halálos áldozatok száma 174-gyel 28 884-re emelkedett. Egy nappal ezelőtt még 474 halálos áldozatot regisztráltak. Több mint egy hónap alatt ez a legalacsonyabb adat a huszonnégy óra alatt elhunytak számában. A fertőzöttek száma 525-tel csökkent 24 óra alatt, a korábbi 239 után. A regisztrált betegek száma 100 179, közülük nyolcvanegy százalék házi karanténban tartózkodik, ezerötszázra csökkent az intenzív osztályon kezeltek száma. A gyógyultak száma túllépte a 81 ezret. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 210 717-t. A gócpont Lombardiában most először ötven alá csökkent a halálos áldozatok napi száma: 42-re a korábbi több mint nyolcvanról. A tartományban több mint 14 ezren veszítették életüket február 20. óta. Az egy nap alatt diagnosztizált új fertőzöttek száma 526 volt, a régióban gyógyultakkal és halottakkal együtt több mint 77 ezer beteget szűrtek. Május 4-től újraindul a termelés és az építőipar Olaszországban. Enyhítik a városokon belüli kijárási korlátozást is.