Előfizetés

57 pártelnöknek küldött levelet Orbán, amiben leszögezi, bocsánatkérést vár

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.05.04. 21:40

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
A magyar miniszterelnök erősen aggódni látszik az Európai Néppárt súlyvesztésért, illetve siet deklarálni, hogy túlhatalma neki pedig nincs.
A Magyarország ellen zajló példátlan támadásról és dezinformációs kampányról, valamint az ezek alaptalanságát kimondó európai bizottsági állásfoglalásokról írt levelet Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke az Európai Néppárthoz (EPP) tartozó valamennyi párt elnökének. (A levelet angol nyelven Európa-szerte 53 néppárti pártelnöknek, magyar nyelven 4 pártelnöknek valamint a Most/Híd szlovák-magyar vegyes párt elnökségének küldték el.) A miniszterelnök szerint az elmúlt hetekben egy Magyarország ellen zajló "példátlan támadás és dezinformációs kampány tanúi lehettünk. Levelében megállapította: az összehangolt politikai támadás résztvevői hamis információt és hazugságokat terjesztettek. "Azt is állították, hogy korlátlan hatalmat szereztem magamnak. Pedig épp ellenkezőleg: az Országgyűlés hatásköre a kormány kárára bővült. Az Országgyűlés hatásköre lett, hogy véget vessen a veszélyhelyzetnek, sőt bármely rendkívüli intézkedést visszavonhat" - írta többek között a miniszterelnök. Azt nem taglalta, hogy a rendkívüli jogrend bevezetése óta több tucat olyan intézkedést kormányrendeletben foganatosított, amelyekhez korábban törvény kellett hozni, módosítani. És azt sem hangsúlyozta, hogy a változások között elvétve akadt olyan, aminek köze lett volna a járványhoz. Az nem vitás, hogy a Tisztelt Ház vethet véget a rendkívüli felhatalmazásnak, csakhogy a kétharmados fideszes többség kizárólag Orbán akarata szerint szavaz.
Ornán szerint az álhírek terjesztésébe sajnálatos módon nemcsak formális politikai ellenfelek, hanem egyes EPP-s politikusok is aktívan bekapcsolódtak, például Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke. Azoktól pedig, akik tájékozatlanságból vagy rosszindulatból az általa álhírterjesztőknek nevezett személyekhez csatlakoztak, a magyar miniszterelnök bocsánatkérést vár. Végezetül az eljelentéktelenedéstől óvja az Európai Néppártot. 
"Nem engedhetjük, hogy politikai ellenfeleink kisajátítsák a jogállamiság elvét, és ezt a közös értéket pártpolitikai eszközzé silányítsák. Hamarosan döntenünk kellene: engedjük, hogy megosszanak, és tovább gyengítsenek bennünket, vagy összefogunk, és továbbra is az európai politika vezető, konzervatív ereje maradunk. Az előttünk álló, kihívásokkal teli időszakhoz sok erőt és bölcsességet kívánok!" 

Szórakoztató történetnek nevezte Kásler a 32 éves anya halálhírét, de nem tagadta a borzasztó eseteket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.04. 21:28
Kásler Miklós egy sajtóeseményen
Fotó: Népszava
Az emberi erőforrások minisztere egy mondattal kiakasztotta az ellenzéki képviselőket.
Ismét csak pár perces beszédet tartott Kásler Miklós hétfőn a Parlamentben: az EMMI miniszterét a jobbikos Lukács László György és Bangóné Borbély Ildikó kérdezte. Az Index videóösszefoglalója szerint Lukács a járvány tetőzéséről és a fertőzött egészségügyi dolgozók számáról érdeklődött - Kásler elmondta, hogy a járvány a plató közelében jár - az egészségügy újra indítását négy fázisban tervezik, és az egészségügyi dolgozók 13,5 százaléka kapta el a koronavírus-fertőzést. Ez 370 érintett személyt jelenthet, és 39 főt kezeltek közülük kórházban.    Kásler Miklós kérdésre válaszolva azt is tagadta, hogy bárkit is kiraktak volna a kórházakból a koronavírus miatti átszervezés során, mivel az ágyak 58 százaléka üres volt a miniszteri rendelet pillanatában.
A fertőzött kórházi munkatársak egyike, egy 41 éves beteghordó bele is halt a betegségbe. Az ő történetére és egy 32 éves családanya tragédiájára már Bangóné emlékeztette Kásler Miklóst – a szocialista politikus szerint a fiatal családanya, Regina azért halt meg, mert az egészségügy vírus miatti leállása miatt állítólag nem kezelték megfelelően agyhártyagyulladását, a koronavírus-fertőzésen kívül ugyanis semmit sem vizsgáltak nála. Bangóné Borbély Ildikó szerint ez a kormány felelőssége: hány ember fog még meghalnia, miniszter úr, és ki felel majd ennek az édesanyának a haláláért? - kérdezte a minisztert.
Kásler minderre Bangóné konzekvens fellépését emlegette, mondván, "a kéthavonta ismétlődő »mondjon le, mondjon le« ismételten elhangzott”. Aztán azt mondta, 
"igaz történetekkel tetszett szórakoztatni a parlamentet"

Erre hitetlenkedő moraj csapott fel az ellenzéki padsorokból. Kásler Miklós hozzátette, a 41 éves dolgozót az EMMI saját halottjának tekinti, ha történt hiba, az az ellátó felelőssége, de erről bejelentést a család sem tett. A 32 éves családanya történetét szóra sem méltatta, egy rövid viszontválasz után pedig távozott az ülésteremből, pedig többen is szerették volna még kérdezni.

Donáth Annát és Szél Bernadettet már megint feljelentették a rendőrök (videó)

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.05.04. 18:23
Autós demonstráció a Clark Ádám téren. Fotónk egy korábbi megmozduláson készült
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Dudálni a miniszterelnök irodája alatt nem jó ómen, a rendőrök tucatnyi autóst állítottak meg, a képviselőket sem kímélték.
Hétfőn újabb dudálós demonstrációt tartottak az ellenzéki képviselők: Szél Bernadett, Donáth Anna és Hadházy Ákos követőikkel már harmadszorra foglalták el a budai, Clark Ádám teret, hogy kürttel-síppal jelezzék Orbán Viktornak: nem tetszik nekik a kórházi ágyak embertelennek érzett kiürítése, nem tetszik a kormánynak adott járványügyi teljhatalom. Az eseményt élőben közvetítette a Mérce tudósítója. 
A rendőrök még az alkalommal nagyjából tétlenül nézték a körforgalmat elfoglaló több száz autóst, másodjára már büntették őket – és nem maradt el a retorzió a harmadik alkalommal sem. Sok tiltakozó nem saját autódudáját nyomta, hanem felvételről játszott be kürtszót, dudát, mivel a rendőrség előző alkalommal hangjelzés tiltott használata miatt jelentette fel vagy bírságolta meg a felvonulókat. A trükk csak részben jött be - Bach-orgonajátékot bejátszó Hadházyt ugyan nem büntették meg, de másokat kiállítottak a forgalomból, a kijárási korlátozás megsértése miatt.
A feljelentettek között volt az egy kocsiban ülő Donáth Anna, a Momentum politikusa, és Szél Bernadett független képviselő is: mindketten a véleménynyilvánítás alkotmányos jogának gyakorlására hivatkoztak,
Szél arra is figyelmeztette az őket igazoltató rendőrt, hogy az alaptörvényben szereplő jogokat a különleges jogrend sem írhatja felül - különösebb eredmény nélkül. A rendőr feljelentést tett, a képviselőnők pedig nem éltek mentelmi jogukkal.

A feljelentett civil tiltakozóknak Hadházy ígért segítségnyújtást, de jogsegélyt ígér nekik a Társaság A Szabadságjogokért is; a szervezet szerint ugyanis éppen a rendőrök sértenek jogot a véleménykorlátozás szabadságával. 
A demonstrálók többséges maszkot, védőfelszerelést viselt, többen közülük pedig figyelmeztették a másfél méteres védőtávolságra nem nagyon figyelő járőröket is

 Az eseményen ismét megjelent a szélsőjobboldali provokátor, Bede Zsolt, aki legutóbb azzal vonta magára a figyelmet, hogy szerinte elütötte őt Hadházy – más szögből viszont inkább ő vetette magát a politikus autójára. A tiltakozók egyike összetűzésbe is keveredett vele, a rendőrök pedig mindkettőjüket igazoltatták.