Előfizetés

Letartóztatták Szilágyi István fiát, akit a színművész megölésével gyanúsítanak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.05. 13:37
Bűnügyi helyszínelő dolgozik a főváros XVII. kerületében a X. utcában
Fotó: Mihádák Zoltán / MTI
A megalapozott gyanú szerint egy kalapáccsal végzett idős apjával.
Elrendelte a bíróság Szilágyi István fiának letartóztatását egy hónapra, akit azzal gyanúsítanak, hogy megölte színművész édesapját - írja az ügyészség.  A megalapozott gyanú szerint a 49 éves férfi 2020. május 3-án reggel a XVII. kerületi otthonában egy kalapáccsal olyan súlyosan bántalmazta 82 éves édesapját, hogy Szilágyi István emiatt életét vesztette. A Budapesti Rendőr-főkapitányság elfogta a férfit, akit a bűncselekmény elhárítására korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt gyanúsítottként hallgatott ki, és előterjesztést tett a letartóztatására. A Fővárosi Főügyészség – a terhelt eljárásbeli jelenlétének és a bizonyítás zavartalanságának biztosítása, valamint a bűnismétlés veszélyének kizárása érdekében – indítványozta a gyanúsított letartóztatását. A nyomozási bíró kedden egy hónapra elrendelte a legsúlyosabb kényszerintézkedést, amelyet az ügyészség álláspontjával egyezően az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben rendelt végrehajtani. A végzés nem végleges.   A színművész gyilkossággal gyanúsított fia, akit a bűncselekmény helyszínén fogtak el, már nem először kerül összeütközésbe a törvénnyel. 2018-ban már 2 éves szabadságvesztést kapott, amelyet 3 évre felfüggesztettek. Utóbbit súlyos testi sértésért kapta, amiért bántalmazta szüleit. Ennek hatálya alatt követett el az újabb bűncselekményt. Ambrus Istvánra, az ELTE jogi karának docense szerint Szilágyi István fia életfogytiglant is kaphat, mivel rengeteg a súlyosbító körülmény.

Alvó betegeket fosztott ki egy férfi a kalocsai kórházban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.05. 12:28
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Mobiltelefonokat, pénztárcát és karórát vitt el a tolvaj a kórtermekből.
A Kalocsai Járási Ügyészség többrendbeli kifosztás bűntette miatt vádat emelt egy dunaújvárosi férfival szemben, aki 2020. január 21-én, este a kalocsai kórházban több alvó betegtől mobiltelefont, karórát és pénzt lopott. Az ügyészség közleményében az áll: a vádirat szerint a dunaújvárosi férfi két nappal azután, hogy a nyomozók lopás miatt egy másik ügyben gyanúsítottként hallgatták ki, Kalocsára érkezett, és látogatóba a kórházba ment. Miután megtudta, hogy a hozzátartozója nem ott fekszik, nem távozott a kórházból, hanem a belgyógyászat egyik kórtermébe ment. A gyógyszerek miatt már mélyen alvó, idős férfi ágya melletti szekrényről egy 5000 forint értékű mobiltelefont lopott el töltőjével együtt. Ugyanebben a kórteremben egy másik beteg ágya mellől szintén telefont és bőr pénztárcát emelt el éppen, amikor az alvó beteg felriadt, és rászólt a vádlottra, ezért a fosztogató kiszaladt a kórteremből. A sértett csak ezután észlelte, hogy a dolgai eltűntek. A férfi nem sokkal később a sebészeti osztály egyik kórtermébe is bement, és egy szintén már alvó beteg karóráját lopta el. Idős áldozata arra ébredt fel, hogy a vádlott az ágya melletti szekrényen könyököl, és az egyik kezében a táskája, másikban a karórája van. A betegnek volt annyi lélekjelenléte, hogy a táskáját kikapta a vádlott kezéből, ám a fosztogató a karórával kiszaladt a kórteremből. Röviddel ezután a rendőrök a buszpályaudvaron elszámoltatták a férfit, akinél a lopott telefonokat, pénztárcát és karórát is megtalálták. Az ügyészség a letartóztatásban lévő férfit három rendbeli kifosztás bűntettével vádolja és vele szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozza. Ügyében a Kalocsai Járásbíróság fog dönteni.   

Gázpisztollyal fenyegetett két diáklányt egy 69 éves férfi az egri buszon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.05. 10:58
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Zavarta, hogy az egyik diáklány szelfiket készített magáról.
Az Egri Járási Ügyészség vádat emelt egy 69 éves férfival szemben, aki az Istenmezejére tartó menetrend szerinti buszjáraton életveszélyesen megfenyegetett két diáklányt - írja az ügyészség. A bűncselekmény 2019. február 22-én délután történt az Egerből induló autóbuszon. A két lány a busz hátsó részében foglalt helyet, a vádlott az utolsó széksoron. A középiskolás lányok egyike menet közben úgy döntött, hogy készít magáról néhány szelfit a tabletjével.
Mikor a vádlott meglátta ezt, ingerültté vált, majd hangosan rászólt a lányra, hogy fejezze be amit csinál, különben feljelenti, lelövi, ha az ő arca is rákerül a képre. Nyomatékosításul a férfi a táskájából elővett egy forgótáras gáz- riasztófegyvert, amit viselési engedély nélkül hordott magával, a hozzávaló lőszerekkel együtt.

Az elkövető az éles lőfegyverhez megszólalásig hasonló pisztolyt a két ülés között ráfogta a megszeppent lányra, aki a tabletjén elmentett képeket mutogatva rémülten próbálta bizonygatni neki, hogy nincs rajta a fotók egyikén sem. A vádlottat azonban ez nem érdekelte, ő a gázpisztolyt felemelve továbbra is a képek törlését követelte immár mindkét barátnőtől, miközben – etnikai hovatartozásukat hangsúlyozva – lelövéssel fenyegette meg őket. Az emberi méltóságot, és egyes emberi jogokat sértő, öt évig terjedő szabadságvesztés büntetéssel fenyegetett bűncselekmény elkövetésének az vetett véget, hogy a két kiskorú előre sietett, majd nem sokkal később le is szállt a buszról. Az Egri Járási Ügyészség két rendbeli közösség tagja elleni erőszak bűntettével, illetve annak kísérletével vádolja az elkövetőt. A férfi megtagadta a vallomástételt a nyomozás alatt. Az ügyészség indítványozta, hogy amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen a bűnösségére is kiterjedően beismerő vallomást tesz, a bíróság felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki vele szemben, emellett – a riasztófegyver elkobzásán túl – ítélje őt pénzbüntetésre is.