Elsők között kapták meg csütörtökön a balassagyarmati kórház dolgozói azt a száz kilogramm feldolgozott, kiváló minőségű hazai vadhúst, amivel a vadgazdálkodók önkéntes akciója keretében segítik az orvosok és ápolók ellátását – adta hírül a kormányzati honlapon az Agrártárca. A Nógrád megyei Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézetének orvosai, ápolói és más alkalmazottai a beszámoló szerint így összesen 200 adag ételhez jutottak.
Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár szerint az Agrárminisztérium – tájegységi fővadászainak szervezésében – országszerte így járul hozzá az egészségügyi dolgozók munkájának megsegítéséhez. A tárca közleményében azt írta: a vadászok és vadgazdálkodók által felajánlott vadhúsból profi szakácsok által elkészített vadételt, vagy biztonságos körülmények között feldolgozott vadhúst adományoznak a kórházak számára. Az akció keretében országszerte 35 helyszínen, mintegy 5000 adag vadétel kerül a kórházi dolgozók asztalára.
Számításaink szerint az egytálételek átlagos éttermi árakon, például szarvashúsból készült pörkölt esetén, ötezer adaggal számolva, 15-20 millió forintba is kerülhetnek. Ha jók az agrártárca adatai, miszerint 100 kilogramm feldolgozott vadhúsból összesen 200 adag étel készült, az azt jelentené, hogy egy adaghoz félkilogramm alapanyagot is felhasználtak. Ez azonban kevéssé életszerű: étteremben dolgozó szakácsok szerint általában egy adaghoz 20 dkg húsra van szükség.
Mint ismert, a kormányzat április egyszeri bruttó 500 ezer forintos támogatást ígért nyár elejére az egészségügyi dolgozóknak, azonban erre reagálva a Magyar Orvosi Kamara a sajtóközleményében azt írta: „A magyar orvostársadalom bajára nem egy nagy fehér boríték a megoldás, hanem tisztes, stabil bérezés.”
Zambó Péter most azt emelte ki: külön öröm számára, hogy „a jó szándék kiegészül azzal, hogy az embereknek lehetősége nyílik megismerni a kiváló minőségű hazai vadételeket”