Szijjártó Péter öt ország külügyminiszterének írt levelet a magyar felhatalmazási törvényről

Publikálás dátuma
2020.05.12. 07:59

Fotó: Illyés Tibor / MTI
A tárcavezető álláspontja szerint a törvény valójában kibővíti az Országgyűlés kormánnyal szembeni előjogait, és nem korlátozza a parlament tevékenységét.
Szijjártó Péter hétfőn a Külgazdasági és Külügyminisztériumban találkozott Dánia, Finnország, Izland, Norvégia és Svédország budapesti nagykövetével, miután az öt ország külügyminisztere közös levélben biztosította támogatásáról a magyar felhatalmazási törvény miatt aggódó Marija Pejcinovic Buricot, az Európa Tanács főtitkárát. 
Hétfő este pedig a tárcavezető Facebook-oldalán azt a levelét is megosztotta, amelyet az öt ország külügyminiszterének küldött. Ebben Szijjártó Péter azt írta, hogy kötelességének tartja, hogy komoly aggodalmát és csalódottságát fejezze ki, hiszen a miniszterek levelükben konkrétan hivatkoznak Magyarországra és azokra az intézkedésekre, amelyeket a kormány a járvány leküzdése érdekében hozott.  Megfogalmazása szerint sajnálja, hogy a törvény arányosságával és szükségességével kapcsolatos biztosítékok, amelyeket különböző fórumokon adtak, nem oszlatták el aggodalmaikat, és hogy „hazám ellen intézett megalapozatlan, politikailag motivált támadásaik nem szűntek meg”. 
Kiemelte, hogy ez a törvény valójában kibővíti az Országgyűlés kormánnyal szembeni előjogait. Nem tartalmaz semmilyen, az Országgyűlés tevékenységére vonatkozó korlátozást: továbbra is felügyeletet és kontrollt gyakorol.

Hozzátette, hogy a törvény jogot biztosít a parlamentnek arra, hogy bármikor visszavonja a felhatalmazást.
„A kormány csak abban az esetben foganatosíthat különleges intézkedéseket, ha azok a járvány alakulásának fényében szükségesek és arányosak az állampolgárok életének, egészségének, biztonságának megvédése és a gazdasági stabilitás érdekében”

– állapította meg.

Szijjártó Péter megjegyezte azt  is, hogy a magyar koronavírus-törvény értelmében hozott intézkedések csak a veszélyhelyzet megszűnéséig vannak érvényben.
„Osztozom Önökkel az Európa Tanács az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság védelme terén végzett figyelemreméltó munkája iránti elismerésükben, mindazonáltal az európai család egyes országairól szóló álhírek terjesztése csak megoszláshoz vezet és aláássa ezen multilaterális intézmények működését”

- fűzte hozzá.

Levelét azzal zárta, hogy a magyar emberek kellően érettek ahhoz, hogy megfelelő döntéseket hozzanak saját országuk jövőjéről, és a külügyminisztereket arra kérte, hogy ne vonják kétségbe ezen képességüket.
Szerző

Veszélyhelyzetben írt ki milliárdos autóbeszerzést a külügy

Publikálás dátuma
2020.05.12. 07:40

Fotó: CNN
A rendkívüli jogrend már javában életbe lépett, de ezen a kabinet nem akart spórolni.
Összesen nettó 2,4 milliárd forint keretösszegig rendelne gépjárműveket a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) - derült ki az európai közbeszerzési értesítőből. A kiírás szerint legfeljebb egy milliárd forint értékben vásárolnának szolgálati járműveket az Európai Unió tagországaiba, míg 1,4 milliárd forintért a közösségen kívüli államokba.
A minisztérium még április negyedikén írta a ki a tendert, azaz már jóval a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzet kihirdetése után. A hirdetmény szerint a KKM közép- és felső kategóriás autókat vásárolna a külképviseleteknek, azt pedig igen hosszan részletezik, hogy ki jelentkezhet a tenderre. Ennek alapján csak olyan cég vehet részt a pályázaton, amelynek az árbevétele ez előző három üzleti évben meghaladta az 500 millió forintot, valamint legalább nettó 250 milliós árbevételt ért el új autók eladásából. Emellett a jelentkezőnek referenciaként rendelkeznie kell legalább egy 50 millió forint feletti autóértékesítésre vagy lízingelésre vonatkozó szerződéssel.

Az egész országra figyelmeztetést adtak ki a zivatarok miatt

Publikálás dátuma
2020.05.12. 07:06
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Többfelé erős szél is jöhet. A hőmérséklet napközben 13 és 18 fok között alakul.
Keddre az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat: egy hidegfront átvonulásával északnyugat felől egyre többfelé várható csapadék, az eső, illetve a záporok mellett helyenként zivatar is előfordulhat. A fővárosban és Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Veszprém megyében a szél miatt is figyelmeztetnek, itt a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t. Az előrejelzés szerint délelőtt a csapadék lassanként mindenütt megszűnik, majd délután észak felől gyorsan csökken a felhőzet. Az északnyugati szél megerősödik, helyenként viharos széllökések is előfordulhatnak, majd délutánra jelentősen mérséklődik a szél is. A hőmérséklet napközben általában 13 és 18 fok között valószínű, de a tartósabban felhős délnyugati tájakon 11, 12 fok is lehet. Késő estére 6 és 11 fok közé hűl le a levegő. 
Szerző