Előfizetés

Egyszerűsített örökbefogadás: benyújtották törvényjavaslatot

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.05.13. 15:26

Fotó: Shutterstock
Három hónap után örökbefogadható lesz az a gyerek, aki iránt egyáltalán nem érdeklődnek vér szerint szülei.
Benyújtották az Országgyűlésnek azt a törvényjavaslatot, amely egyszerűsítené és gyorsítaná az örökbefogadás folyamatát. A javaslat már elérhető a parlament honlapján. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kedden tartott sajtótájékoztatót Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkárral, ahol a módosítások lényegét ismertették.
Novák Katalin hangsúlyozta, hogy a törvényjavaslat célja, hogy azok a gyermekek, akikről vér szerinti szüleik lemondtak, örökbefogadó családba kerülhessenek, az örökbefogadást tervező szülők és az örökbefogadásra váró gyermekek pedig minél gyorsabban egymásra találhassanak. A főbb változások az alábbiak: 
  • Az örökbefogadás folyamata akár kilenc hónapra is rövidülhet.
  • Újabb gyermek örökbefogadása esetén egyszerűbb lesz az örökbefogadó szülők alkalmassági vizsgálata, az újonnan jelentkező örökbefogadni szándékozó szülőknek pedig már nem kötelező a 40 órás tanfolyam elvégzése.
  • A korábbi hat helyett három hónap után örökbe fogadható lesz az a gyermekvédelmi rendszerben nevelkedő gyermek, aki iránt egyáltalán nem érdeklődnek vér szerinti szülei.
  • Rendszertelen kapcsolattartás esetén a korábbi egy év helyett nyolc hónap után lesz örökbe fogadható a gyermek.
  • Az örökbefogadást tervezők számára évente legfeljebb tíz nap munkavégzés alóli felmentést biztosítanak.
  • Az örökbefogadó szülők és a gyermekek között fennálló legnagyobb korkülönbséget negyvenötről ötven évre emelik, azért, hogy minél több idősebb gyermeket is örökbe tudjanak fogadni.
Fülöp Attila, az Emmi szociális ügyekért felelős államtitkára közölte, hogy az örökbefogadások kétharmadát a gyermekvédelemből örökbeadott gyermekek jelentik. Az elmúlt években megkezdték a családközpontú gyermekvédelem kiépítését, egyúttal a nevelőszülőséget népszerűsítő kampány is indult. A politikus felidézte azt is, hogy idén január elsejétől több, az örökbefogadást ösztönző támogatást is bevezettek, amelyek között az örökbefogadói díjat, az örökbefogadói gyest és az anyasági támogatást említette. A Népszava is foglalkozott azzal a kérdéssel, hiába van igény az örökbefogadásra, a 3-4 évesnél idősebb gyereket szinte reménytelen örökbe adni, pedig a mostaninál háromszor több adoptálás is lehetne. A bürokrácia, hivatali packázások, időhúzás, a nyitottság hiánya miatt ugyanis kétségbeejtően alacsony az örökbefogadott csecsemők és kisgyerekek száma.

Rabosították a gyulai Momentum tagját, miután azt írta Facebook-on, hogy kiürítettek a gyulai kórházban 1170 ágyat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.13. 14:11
A gyulai kórház
Fotó: Google Street View
Hogy-hogy nem, a gyulai intézményben majdnem 1200 ágy várta üresen a koronavírusos betegeket.
A gyulai rendőrök szerda hajnalban rémhírterjesztés gyanúja miatt bevitték Csóka-Szűcs Jánost, a Kossuth Kör helyi vezetőjét, a Momentum gyulai tagját. Rabosították, majd négy óra múlva kiengedték – tudta meg a Narancs.hu.  A portál arról számolt be, hogy a Gyulai Rendőrkapitányság öt munkatársa két autóval ment ki szerda hajnali 6 órakor Csóka-Szűcs János házához. Itt azt közölték vele és feleségével, hogy rémhírterjesztés bűncselekmény gyanúja miatt előállítják a férfit. Egyben értésére adták, hogy a rémhírterjesztést gyanújuk szerint április 20-án „Gyula cenzúramentes csevegő” nevet viselő Facebook-oldalon közzétett bejegyzéssel. A rendőrök házkutatást tartottak, és lefoglalták Csóka-Szűcs mobiltelefonját és számítógépeit. A lap értesülését megerősítette Csóka-Szűcs János és Körömi János, a Kossuth Kör Békés megyei koordinátora is, aki a történtről értesítette Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármestert és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.  A Narancs.hu felhívta arra a figyelmet, hogy az április 20-i időpont azért érdekes, mert akkor tartották Gyulán a dudálós akciót, amelyet Hadházy Ákos és Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, illetve a Momentum kezdeményezett. Ezzel a szervezők a kórház-átszervezés és járványügyi titkolózás ellen tiltakoztak úgy, „hogy azt a budai várba felköltöző Orbán Viktor is meghallja”. Aznap Gyulán hasonló akciót tartottak, és nyolc autó dudálva háromszor járta körbe a belvárost. Az esemény előtt, majd utána három poszt szólt erről a tiltakozásról a közösségi oldalon. A rendőrségen előállított és rabosított Csóka-Szűcs Jánossal közölték, hogy azt a Facebook-posztot hozták összefüggésben a rémhírterjesztéssel, amelyet a gyulai autós felvonulásról Hadházy Ákos írt a saját közösségi oldalán. Ezt osztotta meg Csóka-Szűcs azzal az egy mondat hozzáfűzéssel, hogy 
„Gyulán is kiürítettek 1170 ágyat.”

A rendőrség szerint ez a mondattal a Kossuth Kör elnöke
„a veszélyhelyzetben veszélyeztette a védekezés hatékonyságát.”

A Békés Megyei Központi Kórház gyulai egységének legnagyobb részét még április közepén járványkórházzá minősítette Kásler Miklós, és valóban majdnem 1200 ágy várta üresen a vírusos betegeket. Csóka-Szűcs János nem érti, mit veszélyeztetett volna, amikor az igazat írta meg. Négy órát töltött a rendőrségen. Márki-Zay Péter a lapnak az esetet kommentálva a lapnak felháborítónak nevezte, hogy „a járvány elleni védekezést politikai célokra használják ki”. A Momentum Mozgalom Facebook-oldalán pedig azt írta, hogy felháborítónak tartják, hogy „a pártállami időket visszahozva, egy a kormánynak nem tetsző megszólalás miatt a rendőrség bármikor megjelenhet az emberek otthonában, elhurcolhatják őket, házkutatást rendelhet el”.

Kormányközeli vállalkozó cége nyerte el a kanadai magyar kereskedőházra kiírt egymilliárdos tendert

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.05.13. 12:36

Fotó: Shutterstock
Balla Sándor remek kapcsolatokat ápol a fideszes vezetőkkel - és nem mellesleg a pályázatot kiíró ügynökséggel is.
Magyar borok kanadai promóciójával foglalkozik az a cég, ami április 30-án egyedüli pályázóként nyerte el a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség egy torontói kereskedőház üzemeltetésére kiírt pályázatát. Amegállapodás értelmében egy olyan kereskedőházat kell fenntartaniuk, ami magyar kis-és középvállalkozások termékeit segíti a kanadai piacra, és kapcsolja össze a magyar kereskedőket a helyi vevőkörrel. A pályázat győztese, a  torontói Vinum Tokaj Canada Inc. határozatlan időre (a hatályos szabályok esetében a becsült időtartam ilyen esetekben 48 hónap), összesen 944 millió forint értékben vállalta, hogy teljesíti a HEPA amúgy meglehetősen egyedi feltételeit: a megállapodás szerint egy 20 négyzetméteres hűtőházat, egy 100 négyzetméteres raktárhelyiséget, hét munkatársat és egy 3,5 tonnás kisteherautót biztosít majd az exportfejlesztési és promóciós partneriroda működtetéséhez.

A kanadai mindenes

Az eredményhirdetéséről csütörtökön hvg.hu számolt be elsőként. Érdekes lehet azonban a győztes cég háttere is: a
a Vinum Tokaj Canada Inc. elnöke ugyanis Balla Sándor kanadai magyar üzletember, aki egyben a Kanadai Magyar Vállalkozók Szövetségének (HCBA) vezetője, különféle tisztségeiben pedig harmonikus kapcsolatokat ápol a torontói magyar konzulátussal - sőt, a pályáztató Hepa NZrt. vezetőségével is.

Partnerként egyeztetnek a HEPA igazgatójával

A remek együttműködést mutatja, hogy tavaly május végén a vállalkozószövetség és a HEPA hivatalosan egyeztetett arról, hogyan lehetne fellendíteni a kanadai-magyar vállalkozások kapcsolatát és a két állam kereskedelmét. Az eseményen Balla  társaságában részt vett Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója, Magyar Levente miniszterhelyettes és Palkovits Valér torontói főkonzul. (Balla a lenti képen középtájt, Magyar Levente jobboldalán áll- a szerk.)
A megbeszélés után szeptemberben már Hendrich és Balla együtt látogatott el a felvidéki szilágyperecseni Hagymafesztiválra: „a résztvevőket Balla Sándor, a Kanadai Magyar Vállakozók Szövetségének elnöke és a CanImpEx Marketing Inc. elnöke tájékoztatta arról, hogy a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség és a CanImpEx (...)  közös tevékenységének köszönhetően azon dolgoznak, hogy a magyarországi mellett a határon túli gasztrotermékek is bevezetésre kerüljenek az észak-amerikai piacon” - számolt be a rendezvényről Facebook-oldalán a kanadai vállalkozó szövetség. 
A CanImpEx októberben már szintén a Hepa és a torontói főkonzulátus támogatásával tárgyalt Kelet-Kanadában a magyar termékek helyi termesztéséről - erről egy helyi lap, a Magyar Élet tudósított. Talán az sem mellékes, hogy a torontói irodaüzemeltetési pályázaton frissen befutó Vinum Tokaj Canada Inc. egyik alvállalkozóként pont a CanImpExet nevezte meg; de egy másik Balla-féle cég, a North Star Wall Systems is szerepel az alvállalkozói listán.
A kanadai magyar vállalkozó szívesen tölt időt fideszes politikusok társaságában: mint arról a Kanadai Magyar Hírlap több cikkben írt, Balla ült már egy limuzinban Mátrai Márta fideszes képviselővel, Tokajból importált borait pedig L. Simon László is megkóstolta egy vancouveri eseményen. Legutóbb pedig a külügyminiszter Facebook-videóján láthattuk Ballát, amint Palkovits Valérral védőmaszkot oszt az Egyesült Államokból repülővel hazamenekített magyaroknak -a torontói főkonzulátus molinója előtt.
A nyertes pályázat kapcsán megkérdeztük a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökséget – szerintük nem összeférhetetlen-e, hogy egy olyan cég legyen torontói irodájuk üzemeltetője, melynek vezetője, Balla több tisztségében is együttműködik, partnerként lép fel a HEPA-val.   

A HEPA szerint minden rendben

Az exportügynökség cikkünk megjelenése után, szerdán délután válaszolt kedden elküldött kérdéseinkre. Szerintük a szerződés szabályos:  "A HEPA, az általa kiírt közbeszerzési eljárásban az ott meghatározott kizáró és összeférhetetlenségi okok vizsgálatára köteles, ilyen ok az eljárásban az ajánlattevővel szemben nem merült fel. A közbeszerzési eljárás a vonatkozó jogszabályi előírások és ezek által biztosított transzparencia betartásával került lefolytatásra" -  írták. Abban sem láttak problémát, hogy a velük több fronton is együttműködő, szövetségi elnök Balla cége a befutó:  mint fogalmaztak, " a Kanadai Magyar Vállalkozók szövetsége sikeres magyar vállalkozók egyeztető platformja, melynek célja a Kanadában élő magyarság támogatása és gazdasági tevékenységeik összehangolása és erősítése. "

Másfél hónapig tart, mire egy magyar termék kijut a piacra

Lapunk már a kiírás idején felfigyelt a HEPA irodaház- pályázatára: szemet szúrt a jelentős összeg, és az egyedinek mondható elvárások, de az sem volt egyértelmű, miért kell egyáltalán külön torontói partnerirodát biztosítani a magyar kkv-k termékeinek. Január végén elküldött kérdéseinkre az Exportfejlesztési Ügynökség is elismerte: a magyar vállalkozások számára óriási kihívás, hogy mintatermékeiket eljuttassák a tengeren túlra, és ennek finanszírozására önerőből csak kevesen képesek - és még ott logisztika problémája is, hiszen Kanadába 1-1,5 hónapon belül lehet csak kijuttatni mintadarabokat. Ezen a helyzeten javítana elvileg a torontói promóciós partneriroda; megválaszolatlan kérdés azonban, hogy mire lesz elég majd a 100 négyzetméteres raktárhelyiség és a 20 négyzetméteres, szoba nagyságú hűtőrészleg. A HEPA mindenesetre bizakodó: a beruházást szerintük indokolttá teszi, hogy Kanada és Magyarország közötti kereskedelmi mérleg egyre pozitívabb képet mutat. Mint írták, 2016-ban a magyar termék export 250 millió amerikai dollár, a szolgáltatás export 110 millió dollár volt, 2017-re  viszont a termék export 276 millió dollárra a szolgáltatás export 113 millió dollárra, 2018-ra a termék export 312 millió dollárra, a szolgáltatás export pedig 125 millió dollárra emelkedett.

A vállakozószövetség is örült az új kereskedőháznak

Nagy örömmel fogadta az exportügynökség irodanyitási terveit a Kanadai Magyar Vállalkozók Szövetsége is, akiket szintén év elején kerestünk meg: mint írták, bíznak benne, "hogy ennek köszönhetően a kanadai diaszpórában élő 360 ezer magyart és a magyarországi termékek iránt aktívan érdeklődő kelet-európai származású kanadaiakat hatékonyabban lehet majd elérni a szélesedő termékskálával." Az öröm most kettős lehet, hiszen az irodaházat végül a vállalkozószövetség elnökének cége üzemeltetheti.