Előfizetés

Óvatosan örülnek a romák

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2020.05.13. 19:22

Fotó: Béres Márton / Népszava
Egyszer már született egy jogerős bírósági döntés, a romák azonban még egyetlen fillért sem láttak a kártérítésből. Ezért csak óvatosan örülnek a Kúria ítéletének. Igazán örülni majd akkor fognak, ha tényleg megkapják a pénzt – nyilatkozta lapunknak Csemer Géza, a gyöngyöspatai roma nemzetiségi önkormányzat elnöke.
A Kúria – ahogyan arról beszámoltunk – kimondta, hogy nem vagyoni károk megtérítésénél a kártérítés megítélésének egyetlen módja a pénzbeli kártérítés, természetbeni kártérítés alkalmazására nincs jogszabályi lehetőség.
A gyöngyöspatai szegregációs perben jogellenes iskolai elkülönítés miatt a bíróság jogerős döntése 60 roma diáknak ítélt meg összesen mintegy 100 millió forintos kártérítést. Orbán Viktor miniszterelnök nyilvánosan bírálta a döntést, a kártérítést munka nélkül szerzett jövedelemnek nevezte.
Az alperesek (a helyi önkormányzat, az érintett általános iskola és az illetékes tankerületi központ) pénzfizetés helyett természetben, az általuk felajánlott pótlólagos képzés, oktatás formájában akarták teljesíteni kártérítési kötelezettségüket. A Kúria mostani ítélete szerint erre csak peren kívüli megállapodás esetén lett volna lehetőség. A legfőbb bírói fórum eljáró tanácsa a nem vagyoni kártérítés összegének csökkentésére sem látott alapot.
A fideszes Horváth László „rossznak és igazságtalannak” minősítette a Kúria ítéletét, a közösségi oldalára írt bejegyzésében még azt is megkérdőjelezte, hogy valós sérelem érte-e a romákat Gyöngyöspatán. Csemer Géza szűkszavúan reagált: „Csak a szokásos… Ez az ő véleménye, a bíróság pedig máshogyan döntött”.
Farkas Lilla ügyvéd, a gyöngyöspatai roma családokat képviselő Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány kurátora azt mondta a Népszavának, hogy amennyiben tisztességes lesz az eljárás, akkor az érintettek néhány héten belül megkaphatják a számukra megítélt összeget. Erre számít Csemer Géza is. Feltéve – tette hozzá –, hogy valóban tisztességes lesz az eljárás.

Ellenzéki pártok: mutassátok be a jövőt a jelenben!

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.13. 17:22

Vitaindító cikket írt Haraszti Miklós az ellenzék állapotáról.
Szerinte az Orbánnal szemben álló pártok visszatértek az egymás elleni pontszerzés önsorsrontó politikájához, az együttműködés ismét jövőidejű szóvá vált számukra. Eközben a polgárok továbbra is egyetlen dologra kíváncsiak: van-e kormányzóképes alternatíva. Javaslatokat tesz, az ellenzék hogyan állhatna helyt már a jelen viharaiban is közösen, koalícióként. Írása kapcsán Haraszti Miklóst a szerdai Megbeszéljükben Bolgár György műsorvezető kérdezi majd.

Budavár korábbi fideszes vezetése félmilliárdot hagyott a csődbe ment Széchenyi Bankban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.13. 17:16
A Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. cégtáblája a bank budapesti székháza előtt 2013. július 1-jén
Fotó: Mohai Balázs / MTI
Hűtlen kezelés gyanújával tesz feljelentést az I. kerületi önkormányzat.
Ötszázmillió forintot kötött le hét évvel ezelőtt az akkor már „bedőlőben” lévő Széchenyi Banknál a Nagy Gábor Tamás fideszes polgármester által vezetett önkormányzat, s a pénzt veszni hagyták – derült ki Gelencsér Ferenc, az I. kerület momentumos alpolgármesterének Népszavához eljuttatott közleményéből. A városfejlesztési és környezetvédelmi ügyekért felelős politikus kiemelte: az önkormányzat most nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával tesz feljelentést. Emlékeztetett: amikor 2014-ben kiderült, a részben állami tulajdonú pénzintézet a csőd közelébe került, az 500 milliós lekötést nem vették ki a bankból. 
„Ha feltörnénk a lekötésünket és visszautaltatnánk a lekötött összeget, olyan lavinát indíthatunk el, amely esetleg pánikhelyzetet teremt. Megrendülhet a bizalom egy állami tulajdonúként ismert bankkal szemben, és ennek következményeit nem vállalhattuk fel.”

– magyarázkodott Nagy Gábor Tamás a budavári polgármesteri hivatalban fellelt dokumentumok szerint.

Gelencsér Ferenc szerint nem csak ez a furcsa az ügyben. – A pénz lekötése az akkori szabályok szerint törvényesen történt. Csakhogy azt a rendeletet, amely szerint a vezetés a korábbi 100 millió forint helyett 500 millió forint sorsáról dönthet bizottsági engedély nélkül, egy hónappal a tranzakció előtt fogadták el. Az ügylet titokban történt, Nagy Gábor Tamás nem tájékoztatta a pénzügyi bizottságot és a képviselő-testületet sem, az aktuális, 2013-as szeptemberi pénzügyi beszámolóból pedig kimaradt – emelte ki az alpolgármester. Szerinte a kerület korábbi vezetője valójában a Fidesz-közeli Széchenyi Bankot támogatta a az önkormányzat, vagyis a kerületiek pénzéből.      A 49 százalékban állami tulajdonú Széchenyi Bank tevékenységi engedélyét 2014. december 5-én vonta vissza a Magyar Nemzeti Bank, egyben elrendelte a pénzintézet végelszámolását számolását is, mert az intézmény működése „fenntarthatatlanná vált”. A jegybank 2015. március 3-án ismeretlen tettesek ellen feljelentést is tett a hitelintézetnél bűncselekmények elkövetésének gyanúját felvető események miatt, az ügyben a BRFK ismeretlen tettes ellen indított nyomozást, ami azóta sem zárult le.