Megakadályozható lehet a tehenek metán kibocsátása

Publikálás dátuma
2020.05.15. 15:45

Fotó: ADEM ALTAN / AFP
Izraeli kutatók manipulálták az állatok szervezetében élő mikrobák rendszerét.
A mikrobiom szabályozásával megakadályozható lenne, hogy a tehenek metánt, vagyis a globális felmelegedésért felelős egyik legfőbb üvegházhatású gázt bocsássanak ki az izraeli Ben Gurion Egyetem (BGU) kutatói szerint. A mikrobiom a szervezetben élő, elképzelhetetlen mennyiségű mikroorganizmusok összessége, amely dinamikus kölcsönhatásban van a gazdaszervezettel. A mikrobákkal már rögtön születéskor találkozik a szervezet, és megkezdődik az egyedi mikrobiom kialakulása.
A Nature Communications című folyóiratban publikált tanulmány készítői három éven át végeztek vizsgálatokat 50 tehén bevonásával, amelyeket két csoportra osztottak. Az egyikben csak természetes úton, a másikban kizárólag császármetszéssel születtek a borjak. A kutatók megfigyelték, hogy már ez az apró különbség is elegendő volt ahhoz, hogy a két csoport borjainak mikrobiomja eltérően fejlődjön. Az eredmények lehetővé tették a szakemberek számára egy olyan algoritmus kidolgozását, amely a mikrobiom aktuális összetétele alapján képes megjósolni annak további fejlődését. A szakemberek szerint ennek az új ismeretnek a birtokában módosítani tudják a tehenek mikrobiomjának összetételét, hogy csökkentsék az állatok környezetre gyakorolt negatív hatását, a metánkibocsátást.
Szerző

Medvék járják Tallinn utcáit

Publikálás dátuma
2020.05.15. 11:15

Fotó: Christophe Gateau / AFP
Az anyamedvét és bocsát egy elővárosi kerület skanzenjénél és bevásárlóközpontjánál is látták.
Egy anyamedve és bocsa csütörtökön tűnt fel az észt főváros egyik elővárosi kerületének utcáin.Az állatokat többször látták Haabersti városrészben egy skanzen és egy bevásárlóközpont közelében. Mindkét helyszín hetek óta zárva tartott, csak a hét elején nyitották meg őket a megfelelő korlátozások betartása mellett.
A hatóságok lezárták a környéket és felszólították a lakosságot, maradjanak házaikban és állataikat is tartsák bent. A medvéket drónok segítségével próbálták megtalálni és a közeli erdős területre terelni, egyelőre sikertelenül.
Az állami környezetvédelmi hatóság vadvédelmi szakértője, Marko Kübarsepp szerint a medvék egész biztosan eltévedtek, a sűrűn lakott város zsákutcát jelent számukra. A hatóságok szerint mintegy 700 medve él szabadon Észtországban.
Szerző

Életveszélyesek a macskák Ausztráliában

Publikálás dátuma
2020.05.15. 10:11

Fotó: PETER PARKS / AFP
Évente 297 millió őshonos állatot ölnek meg a városokban szabadon mászkáló házikedvencek. Kutatók szerint már egy kóborló macska is elég ahhoz, hogy bizonyos fajok hanyatlásnak induljanak.
A hivatalos becslések szerint mintegy 2,7 millió ausztrál háztartásban – ez több mint 25 százalék – tartanak macskát, az érintett háztartások nagyjából 50 százalékában többet is. Ez összesen 3,8 millió házimacskát jelent. A canberrai székhelyű Threatened Species Recovery Hub (TSRH) kutatóközpont Wildlife Research című folyóiratban publikált tanulmánya szerint nagyjából 1,1 millió házimacska biztonságosan el van zárva a nap 24 órájában, vagyis nem jelent fenyegetést a helyi vadvilágra. A fennmaradó 2,7 millió házikedvenc azonban szabadon mászkálhat és vadászat, ami azt jelenti, hogy fejenként évente átlagosan 110 őshonos állattal – 40 hüllővel, 38 madárral és 32 emlőssel – végeznek. Ez összesen 297 millió őshonos állatot jelent éves szinten.  
A tanulmány szerint a probléma a városokban koncentrálódik, ahol négyzetkilométerenként akár 40-70 macska is kószálhat szabadon, évente együttesen 8100 állatot megölve négyzetkilométerenként. A kutatók szerint számos olyan esetet dokumentáltak, amikor egyetlen szabadon kószáló macska elég volt ahhoz, hogy bizonyos fajok helyi populációi hanyatlásnak induljanak.
A mostani vizsgálat 66 különböző, egyebek között a macskák nyomkövetésére és a székletük elemzésére épülő tanulmány eredményeit használta fel, valamint a macskatulajdonosok körében is felmérést végeztek. Az eredményekből az is kiderült, hogy az éjszaka vadászó házimacskák több emlőst ölnek meg, míg a döntően napközben kószáló társaik inkább madarakkal és hüllőkkel végeznek.
A kutatók szerint a macskatulajdonosok csak azzal tudják megakadályozni, hogy a kedvencük kárt tegyen a vadvilágban, ha a nap 24 órájában a lakásban, vagy elkerített területen tartják őket. A tanulmány szerint az ausztrálok nagy részének fogalma sincs róla, hogy a macskája rendszeresen kószál a szabadban. Korábbi kutatások szerint az elvadult macskák több mint hárommilliárd hüllőt, madarat és emlőst ölnek meg évente Ausztráliában. A macskákat az első európai telepesek vitték magukkal Ausztráliába a 18. században. A kontinensen azóta végbement emlőspusztulások döntő részéért ők a felelősek. 
Szerző