MOL;fertőtlenítőszer;Schanda Tamás;

Schanda államtitkár elküldte a tökéletes kormányzati választ bármilyen kérdésre

Hogy lehet, hogy a Mol aranyárban kínálja kis kézfertőtlenítőit? – kérdezett rá több ellenzéki képviselő. Egy újrahasznosított Orbán-idézetet kaptak válaszul.

„Miért olcsóbb whiskey-vel  kezet mosni, mint a MOL által gyártott kézfertőtlenítővel?" – kérdezte Palkovics László innovációs minisztertől Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője, a jobbikos Sneider Tamás pedig „sokak felháborodását tolmácsolva” kérte a miniszterelnököt: csökkentsék az állami vállalat 200 milliliteres kézfertőtlenítőinek árát, mert a korábban filléres termékként beharangozott üvegcséket kétezer forintért árulják a MOL- benzinkutakon.

Tordai arra is emlékeztetett, hogy ez az összeg a gyártási költség mintegy százszorosát teheti ki, pedig korábban még arról volt szó, hogy üvegenként 186 forintért árulják majd a készítményt.

„Hogyan fordulhat elő, hogy egy jelentős állami tulajdonnal rendelkező nagyvállalat luxusprofitra törekedve árulja a magyar emberek számára a kézfertőtlenítőket? Mint tulajdonos, tervez-e beavatkozást a kormány és előír-e hatósági árat a MOL által gyártott kézfertőtlenítőkre?” – vetette fel a politikus. 

Mint arról korábban a hvg.hu is írt, a felvetésekre a címzettek helyett egy füst alatt válaszolt Schanda Tamás, az innovációs államtitkára, de a reakció így is magán viselte Orbán kézjegyét:

„Ha segíteni nem tudnak, legalább ne akadályozzanak”

Ezzel majdnem szó szerint idézte Orbán Viktort, aki március 26-án, Európa Tanács (ET) főtitkárának  koronavírus-törvényt érő kritikájára úgy reagált: „Ha Ön nem képes segíteni nekünk a jelenlegi válsághelyzetben, kérem, legalább tartózkodjon a védelmi erőfeszítéseink akadályozásától.”

A reakció azért is tökéletes, mert – amellett, hogy kifejezi Schanda miniszterelnök iránti tiszteletét – gyakorlatilag bármilyen ellenzéki észrevételre, kérdésre, kritikára alkalmazható, és  elég csak a ctrl c+crl v betűkombinációt megnyomni hozzá.

A Népszava korábban is beszámolt már róla, hogy a Mol ceruzája vastagon fogott, amikor az új kézfertőtlenítő szer kis kiszerelését piacra dobták, hiszen literenként mintegy 10 ezer forintért árulják. Tegyük hozzá, ennél jóval kedvezőbb, mintegy 4000 forint a kétliteres kiszerelés ára, hiszen a hasonló kínai termékek akár kétszer ennyibe is kerülhetnek.