Enyhítettek a maszkviselés szabályain a kínai hatóságok

Publikálás dátuma
2020.05.17. 14:28

Fotó: WANG SONG / Xinhua News Agency/AFP
Ugyanakkor az észak-kínai Csilin városát lezárták új belföldi fertőzöttek megjelenését követően.
A kínai járványügyi központ egy vasárnapi sajtótájékoztatón közölte: a továbbiakban Kínában nem kötelező a maszk viselete kültéren - parkokban, az utcán és játszótereken -, amennyiben nem gyűlik össze egy helyen nagyobb tömeg. A megfelelő szellőztetéssel rendelkező beltéri helyszíneken - például irodákban, konferenciatermekben, építkezéseken és iskolákban - a közösségi távolságtartás szabályainak betartása mellett szintén nem kell ezentúl maszkot viselni. Változatlanul kötelező azonban a védőmaszk használata azokon a helyeken, ahol sok ember gyűlik össze zárt légtérben, egyebek mellett a tömegközlekedési eszközökön, valamint a liftekben. A szabályok enyhítése nem vonatkozik olyanokra, akiknek az új koronavírus-fertőzésre jellemző tünetei - köhögés, láz - vannak. A kórházakban a látogatóknak és a betegek kísérőinek is változatlanul védőmaszkot kell viselniük. Kína szárazföldi részén szombaton öt újabb pácienst diagnosztizáltak az új koronavírus okozta Covid-19 nevű betegséggel, közülük ketten külföldön, hárman pedig az észak-kínai Csilin tartományban fertőződtek meg. Bár a betegségből eredő halálozást már több mint egy hónapja nem jelentettek az országból, az elmúlt időszakban regisztrált új esetek miatt szigorításokat vezettek be Csilinben. Az Oroszországgal és Észak-Koreával határos tartomány második legnagyobb városában, Csilinben egy kerületre korlátozódnak az újabb fertőzéses esetek, ezért ezt a kerületet magas kockázati szintűvé nyilvánították. Háztartásonként csupán egy ember léphet ki az utcára a szükséges cikkek beszerzésére. A város vonatközlekedését még szerdán felfüggesztették, a lakosságot pedig arra szólították fel, hogy csak szükséges esetben hagyják el a várost. Bár a több mint 1,4 milliárd lakosú ország szárazföldi részén a hivatalos adatok szerint jelenleg kevesebb, mint száz beteget kezelnek Covid-19-cel, a súlyos esetek száma pedig csupán tíz, Csung Nan-san, a légzőszervi megbetegedések vezető kínai szakértője a CNN amerikai hírcsatornának adott interjújában arra figyelmeztetett: Kína helyzete jelen pillanatban nem jobb, mint a külföldi országoké, mivel a kínai lakosság túlnyomó része nem immunis az új koronavírussal szemben. Bár a járvány kezdetén a vírus eredeti gócpontjából, Vuhanból a valóságosnál kevesebb fertőzöttről számoltak be, Csung közlése szerint a hivatalos adatok január 23-át - vagyis a közép-kínai város vesztegzár alá vonását - követően a valós helyzetet tükrözték. Kína szárazföldi részén a hivatalos adatok szerint összesen 82 947 igazolt Covid 19-es beteget regisztráltak, közülük 4633-an hunytak el, és 78 227-en gyógyultak meg szombat éjfélig. Az országban ezen felül jelenleg 515 tünetmentes vírushordozót tartanak orvosi megfigyelés alatt.
Szerző

Nem erőszakos halált halt a kínai nagykövet

Publikálás dátuma
2020.05.17. 12:08

Fotó: JACK GUEZ / AFP
Nincs erőszakra utaló jel Kína Izraelbe akkreditált nagykövete, Du Vei halála kapcsán. A diplomatát herzliai otthonában találták meg holtan.
A kínai nagykövetség egyelőre nem erősítette meg Du Vei nagykövet halálát, de az izraeli külügyminisztérium hivatalosan is bejelentette: a diplomata életét vesztette. A külügyi tárca főigazgatója, Juval Rotem együttérzését fejezte ki az elhunyt külképviselet-vezető helyettesének. Mint mondta, a tárca minden segítséget megad. Az 57 éves nagykövet családja nem tartózkodik Izraelben – közölte Jerusalem Post. Du Vei előzőleg Ukrajnában szolgált.
A rendőrség egyelőre nyomoz az eset kapcsán. Ugyanakkor az izraeli hadsereg rádiója arról számolt be, semmi sem utal arra, hogy a férfi erőszakos halált halt. A nyomozók úgy vélik, szívinfarktus végezhetett vele. Vei halála néhány nappal azután következett be, hogy Izraelben járt Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, aki arra kérte a helyi kormányt, korlátozza a kínai befektetéseket. A kínai nagykövetség szóvivője abszurdnak nevezte Pompeo közlését.
Frissítve: 2020.05.17. 12:13

Olaszország meglepte a szomszédait

Publikálás dátuma
2020.05.17. 11:33

Fotó: ITALIAN PRIME MINISTRY / Anadolu Agency/AFP
Már június 3-tól megnyitja határait Olaszország a szomszédos államok előtt. Giuseppe Conte miniszterelnök elismerte: lehetséges, hogy ezt követően ismét emelkedik a fertőzések száma.
„Belekalkulált veszélynek” minősítette Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, hogy hétfőtől további nyitás várható a mindennapokban Olaszországban. Az üzletek és éttermek megnyitják kapuikat, bár tartani kell a szigorú szociális előírásokat, az uszodák és a fitneszstúdiók pedig egy héttel később várják a vendégeket. Az olasz régiók közötti mozgáskorlátozások még bő két hétig, június 3-ig tartanak. Ekkortól válik lehetővé az uniós állampolgárok számára, hogy a kötelezően előírt karantén nélkül lépjenek be az ország területére. Az olasz kormányfő ezzel kapcsolatban megjegyezte, nem kizárt, hogy ezt követően ismét nő a fertőzések száma. Az ország határainak megnyitása meglepetésként érte a szomszédos országokat. A római kabinet minden bizonnyal azért szánta rá magát erre a lépésre, mert Itália lépéskényszerbe került. A héten ugyanis Svájc, Ausztria és Németország megállapodásra jutott arról, hogy június 15-én nyitják meg a határaikat. A megegyezésből azonban kihagyták Olaszországot. Conte kabinetje azonban attól tartott, hogy az országot emiatt elkerülik a turisták. Az azonban mindenképpen érdekes, hogy a járvány által különösen erőteljesen sújtott ország hamarabb nyitja meg a határait, mint azok a szomszédos államok, ahol kevesebben haltak meg a Covid-19 következtében. Olaszországban szombati közlés szerint egy nap alatt 153-an vesztették életüket a járvány következtében, utoljára március 9-én volt ilyen alacsony a halálozások száma. A járvány kezdete óta 31 763-an haltak meg.