orosz;metró;kisiklás;

2020-05-18 14:51:14

Újabb sorozathiba az orosz metrókon - és a szerelvény kisiklásához vezethet

Bármikor leszakadhat a hűtőszekrény méretű alkatrész a felújított orosz metrókocsik aljáról, és ez tragédiát is okozhat.

A nagy mértékű rozsdásodás után újabb botrányos részlet derült ki a felújított orosz metrókocsikról. A Metróért Egyesület és a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület egyszerre hívta fel a figyelmet egy konstrukciós sorozathibára.

A kocsik aljára felszerelt hűtőszekrény méretű, mázsás úgynevezett segédüzemi áramátalakító szerkezeteket vékonyka konzolos tartókra szerelték fel, ám ez eddig nem tűnt fel a vastagon ráfújt alvázvédő miatt.

Ráadásul ahol megbontották az alvázvédőt, ott az is látszik, hogy nem csak a konzol alulméretezett, de a hegesztések is rosszul kivitelezettek. A 37 szerelvényből 18-nál már látszanak a tartófüleken a repedés jelei, mondani sem kell mekkora balesetet tudna okozni, ha egy ilyen szekrény leszakadna egy kocsi aljáról menet közben – hívja fel a figyelmet a VEKE. A Metróért Egyesület szerint ez akár a szerelvény kisiklását okozhatja.

Ez az inverter szolgáltatja az energiát minden fedélzeti berendezésnek a hajtáson kívül: az ajtóműködtetéstől a szellőzésen és a világításon át az utastájékoztatásig mindent ez lát el energiával, enélkül tehát nem működik a szerelvény. A metróvonal üzemeltetése ugyanakkor nem oldható meg feleannyi járművel, így az érintett járműveket egyszerre nem lehet kivonni. A BKV szerelői egyelőre acélhuzalokkal kötözik oda az áramátalakító szerkezeteket az alvázhoz. Ahogy VEKE írja „ez sufnituning, de jelenleg nincs más lehetőség, mert az orosz gyártó szakemberei a járvány miatt mind hazamentek Moszkvába így nincs aki hozzányúljon a kocsikhoz”.

A gyártó a konstrukciós hibát ismereteink szerint nem vitatja. A rögzítő füleket azonban újra kell tervezni és cserélni, ami bizonyosan hosszabb időt vesz igénybe. A BKV ezt garanciális javításként kívánja elvégeztetni – válaszolta a Népszava kérdésére Bíró Endre, a Metróért Egyesület elnöke, aki szerint már régen megérett az idő, hogy a BKV felmondja az oroszokkal kötött vállalkozási szerződést. Ezt a BKV Igazgatóságának tagjaként már fel is vetette a testület egyik ülésén, de azt a választ kapta, hogy ez jóval túlmutat a BKV, de még a fővárosi önkormányzat kompetenciáján is, mivel konfliktushoz vezethetne a két ország között.

Az ügyben kerestük a BKV-t és a fővárosi önkormányzatot, amint választ kapunk a kérdéseinkre frissítjük cikkünket.