Előfizetés

Újabb sorozathiba az orosz metrókon - és a szerelvény kisiklásához vezethet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.18. 14:51

Fotó: Jani Martin / Népszava
Bármikor leszakadhat a hűtőszekrény méretű alkatrész a felújított orosz metrókocsik aljáról, és ez tragédiát is okozhat.
A nagy mértékű rozsdásodás után újabb botrányos részlet derült ki a felújított orosz metrókocsikról. A Metróért Egyesület és a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület egyszerre hívta fel a figyelmet egy konstrukciós sorozathibára. A kocsik aljára felszerelt hűtőszekrény méretű, mázsás úgynevezett segédüzemi áramátalakító szerkezeteket vékonyka konzolos tartókra szerelték fel, ám ez eddig nem tűnt fel a vastagon ráfújt alvázvédő miatt. Ráadásul ahol megbontották az alvázvédőt, ott az is látszik, hogy nem csak a konzol alulméretezett, de a hegesztések is rosszul kivitelezettek. A 37 szerelvényből 18-nál már látszanak a tartófüleken a repedés jelei, mondani sem kell mekkora balesetet tudna okozni, ha egy ilyen szekrény leszakadna egy kocsi aljáról menet közben – hívja fel a figyelmet a VEKE. A Metróért Egyesület szerint ez akár a szerelvény kisiklását okozhatja.
Ez az inverter szolgáltatja az energiát minden fedélzeti berendezésnek a hajtáson kívül: az ajtóműködtetéstől a szellőzésen és a világításon át az utastájékoztatásig mindent ez lát el energiával, enélkül tehát nem működik a szerelvény. A metróvonal üzemeltetése ugyanakkor nem oldható meg feleannyi járművel, így az érintett járműveket egyszerre nem lehet kivonni. A BKV szerelői egyelőre acélhuzalokkal kötözik oda az áramátalakító szerkezeteket az alvázhoz. Ahogy VEKE írja „ez sufnituning, de jelenleg nincs más lehetőség, mert az orosz gyártó szakemberei a járvány miatt mind hazamentek Moszkvába így nincs aki hozzányúljon a kocsikhoz”. A gyártó a konstrukciós hibát ismereteink szerint nem vitatja. A rögzítő füleket azonban újra kell tervezni és cserélni, ami bizonyosan hosszabb időt vesz igénybe. A BKV ezt garanciális javításként kívánja elvégeztetni – válaszolta a Népszava kérdésére Bíró Endre, a Metróért Egyesület elnöke, aki szerint már régen megérett az idő, hogy a BKV felmondja az oroszokkal kötött vállalkozási szerződést. Ezt a BKV Igazgatóságának tagjaként már fel is vetette a testület egyik ülésén, de azt a választ kapta, hogy ez jóval túlmutat a BKV, de még a fővárosi önkormányzat kompetenciáján is, mivel konfliktushoz vezethetne a két ország között. Az ügyben kerestük a BKV-t és a fővárosi önkormányzatot, amint választ kapunk a kérdéseinkre frissítjük cikkünket.

Kásler Miklóst kereste az ellenzék a parlamentben

Kósa András
Publikálás dátuma
2020.05.18. 14:20
Illusztráció
Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Lopakodó diktatúra, kommunista tempó kontra sikerjelentés - megint ül a T. Ház.
Tízezer és egy magyar állampolgárt hoztak haza eddig külföldről és 541-en várnak még erre – mondta az Országgyűlésben Szijjártó Péter. A külügyminiszter szerint már több mint 132 millió maszk halmozódott fel a raktárakban, Kínából és Japánból is kapunk a vírus kezelésére szolgáló gyógyszereket. Eddig 526 cég igényelt 93 ezer munkahely megvédéséhez bértámogatást, sorolta a külügyminiszter . És megerősítette Orbán Viktor, illetve Gulyás Gergely korábbi mondását, miszerint a felhatalmazási törvényt pedig vissza fogják vonni, és emiatt „sokan belesülnek az ezzel kapcsolatos hazugságaikba”.

Csak a multiknak

Arató Gergely (DK) szerint Orbán Viktornak arra nem volt „ideje”, hogy elmenjen Brüsszelbe az Európai Parlamentbe a magyar jogállamiságról vitázni, de egy nappal később el tudott utazni Belgrádba. A politikus szerint a bértámogatás  csak a nagyvállalatoknak szól, magyar kis és közepes vállalkozások semmilyen segítséget nem kapnak, továbbra sem segít a kormány a munkájukat veszített embereknek. A kórházakban továbbra sincs elég maszk, védőfelszerelés, emiatt kiemelkedően magas az itt megfertőződöttek száma - ahogy a betegségben elhunytaké is (13 százalék) míg más országokban az arány jóval szelídebb.

Közmunka és más semmi

Keresztes László Lóránt az LMP frakcióvezetője azzal kezdte, hogy az egészségügyben dolgozók még mindig nem kapták meg a beígért bérkiegészítést. A gazdaságvédelmi alapból 82 milliárd forintot a Belgrád-Budapest vasútvonalra csoportosítottak át, a „kínai nagyhatalmi érdekek szolgálatában”, miközben ebből a pénzből a kormány számításai szerint 125 ezer munkahelyet lehetne megmenteni. A vasútvonalnak nincs semmi értelme, nem fog soha megtérülni, ezt a kormány maga ismeri el azzal, hogy titkosítja annak részleteit. Az eddig bejelentett intézkedések a mintegy 45 ezer milliárdos GDP 0.37 százalékát teszik ki mindössze, miközben korábban a kormány 20 százalékról beszélt,  a munkanélkülieknek pedig leginkább csak közmunkát tud ajánlani a kabinet.

Szijjártó talán hasson oda

Kocsis Cake Olivio (Párbeszéd) szerint, ha járványhelyzet van, akkor Kásler Miklósnak itt kellene lennie a parlamentben, ehelyett folyamatosan hiányzik, nem látja el a feladatát. És ha már a vasútépítés kapcsán ilyen jóba van a kormány a kínaiakkal, Szijjártó Péternek beszélnie kellene kínai kollégájával, mivel épp egy kínai cég bocsát el 250 magyart. Miközben emberek ezrei veszítik el az állásukat, a kormány automatizációra hoz létre támogatási alapot cégeknek (azaz az emberi munkaerő kiváltására). A kormány gyengíti az európai integrációt, miközben világos, hogy egy ilyen válságban csak egy egységes EU tud hatékonyan működni. Lovas András szegedi orvos nevével vállalta, hogy sok kínai lélegeztetőgép nem alkalmas egészségügyi felhasználásra. 

Trappolnak a lopakodó diktatúra felé

Tóth Bertalan az MSZP elnöke szerint a kormány a rendkívüli felhatalmazást nem a járvány elleni védekezésre használta, hanem arra, hogy „tovább haladjon a lopakodó diktatúra útján”: hatásköröket vett el az önkormányzatoktól, a rendőrség pedig ártatlan embereket vegzál a véleményük miatt. A nehéz helyzetbe kerülő családoknak nem segít a kormány, a GES-t, GYED-et nem emelte, ehhez képest milliárdokat ad sportra és vadászati kiállításra. A nyugdíjasoknak sem segít a kormány, az MSZP hiába kérte, hogy biztosítson számukra védőfelszerelést, és az orvosok bérét sem hajlandó emelni a kabinet. A járvány gócpontjai a kórházak, emiatt küldtek haza, menekítetek ki a sok ezer embert ezekből az intézményekből. A gazdasági támogatások Mészáros Lőrinchez és a kormányközeli oligarchákhoz jut.

Oligarchaadó

Lukács László a Jobbik részéről azt mondta, a kormány meg tudta volna akadályozni, hogy fertőzési gócpontok alakuljanak ki a kórházakban. Szijjártó Péter hiába beszél arról, mennyi védőeszközt szereztek be, ezt nem láthatja senki. Ráadásul a kínai eszközök rossz minősége felveti azt a kérdést, mennyire jó, ha a kormány csak erre a beszerzési forrásra támaszkodik. Az egészségügyben sok ellátást még mindig nem állítottak vissza. Majd megkérdezte a külügyminisztert, támogatná-e a kormány egy Mészáros Lőrincre és oligarcha társaira kivetett adóból létrehozandó gazdaságvédelmi alap felállítását.

Na, mit tanultak Kínától?

Tordai Bence (Párbeszéd) szerint a védekezés számai azt mutatják, ez valójában nem volt sikeres, Kínától csak a hazugságot és a „kommunista tempót” tanulta el a kormány, holott az skandináv országok példáját kellene követnünk.

A magyar dolgozó a lényeg

 Szijjártó Péter válaszában azt mondta, a kormányt nem érdekli, ki pályázik támogatásra, azért kaphatott ilyet Leisztinger Tamás vagy Kóka János érdekeltsége is, mert magyar embereknek ad munkát. A támogatás feltétele, hogy az adott cég megtarthassa az összes munkavállalóját. Az egy millió főre eső elhunytak tekintetében a 17.-ek vagyunk a 27 uniós tagállam közül.

Müller Cecília: Vidéken több beteg van, mint Budapesten

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.18. 13:24

Fotó: kormany.hu/Botár Gergely / MTI
Mérsékelt növekedést mutat a járványgörbe, óvatosnak kell lennünk – figyelmeztet az országos tiszti főorvos.
Javuló és romló tendenciákról egyaránt beszélt Müller Cecília az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján: a tiszti főorvos emlékeztetett rá, hogy 11 újabb halálos áldozata van a koronavírus-fertőzésnek, ami kiugró szám a vasárnapi 3 elhunythoz képest. A szakértő azt is hangsúlyozta, hogy a jelenlegi 462 áldozat jellemzően más krónikus betegségektől is szenvedett, és 60 évnél idősebbek voltak.
Müller Cecília arra figyelmeztetett, hogy az elmúlt egy-két napban mérsékelten emelkedett a fertőzések száma, ezért mindenkinek óvatosnak kell lennie – törekednünk kell arra, hogy kedvező adatokat mutasson a járványgörbe.

Jó adat viszont, hogy míg korábban aktív fertőzöttek fele szorult kórházi ellátásra, ez az arány már a harmadára esett vissza: az 1673 aktív esetből jelenleg 568 személyt kezelnek kórházban, közülük 46-an vannak lélegeztetőgépen. Gyógyultan pedig 1400-an távozhattak az intézményekből.
Müller beszámolójában az is újszerű volt, hogy nem kezelte tömbösítve a Pest megyei és budapesti fertőzési adatokat,
így az is kiderülhetett, hogy az aktív esetek 45 százaléka (785 beteg) fővárosi és 55 százaléka (915 beteg) vidéki – utóbbi adathoz a tiszti főorvos már hozzászámolta Pest megyét is.

Visszaadják a kórházi ágyak harmadát

Elmondása szerint jelenleg 100 ezer magyar lakosra 36,2 koronavírusos beteg jutna az átlagolás szerint – Budapesten ez az adat átlagosan 95 fő, Fejér megyében 85,9 Pest megyében viszont 37,2. Az országos tiszti főorvos hangsúlyozta: a járvány miatt lefoglalt kórházi ágyak harmadát visszaadják az elektív műtétekre váróknak – és fokozatosan visszavezetik a krónikus és a kúraszerű ellátásokat, valamint a nem népegészségügyi célú szűréseket is. Hozzátette, korábban 3000 ágyat adtak vissza az akut műtétek elvégzéséhez – korábban arról beszélt, hogy senkit sem küldtek haza a kórházakból, akiknek ebből maradandó egészségügyi károsodása lenne. A tiszti főorvos a WHO-hoz hasonlóan reális veszélynek tartotta járvány második, téli visszatérését is – és hozzátette, hogy erre készülni kell, ezért az intenzív terápiás ágyak egy részét továbbra is elkülönítik erre célra.

A napközis táborok megnyithatnak, az ottalvósokra még várni kell

Müller a nyári táboroztatásra is kitért: mint elmondta, első körben a főként helyben élő gyerek által preferált napközis táborokat indítják újra, az ottalvós táborok engedélyezésén (ide az egész ország területéről érkezhetnek táborozók) még dolgoznak. A gyereküket táborba küldő szülőknek ugyanakkor igazolást kell írniuk arról, hogy a kicsit egészségesen küldték el a rendezvényre. A táborok rendezőinek szigorú biztonsági előírásokat kell betartaniuk: minden 20 főre mosdóhelyiséget kell biztosítsanak a fedett táborhelyszíneken, 300 fő felett állandó helyi orvosi ügyeletet kell tartsanak – a táborban megbetegedő gyerekeket pedig el kell különíteniük. 

Fertőzött kórházi dolgozók? A helyzet nem jó, de nem is tragikus

Újságírói kérdésre Müller elmondta, az aktív fertőzöttek között jelenleg 264 egészségügyi dolgozó van, és összesen 500 ilyen koronavírusos betegről tudnak. Müller szerint ezt 14 százalékos pozitivitást jelent, ami nemzetközi szinten átlagosnak mondható szerinte.
A felvetésre, hogy a mennyivel nőhetett a vidéki fertőzések száma a helyi korlátozások május 4-i eltörlése után, a tiszti főorvos nem válaszolt: ehelyett azt mondta, hogy a járványügyi lépések eredményére két hétig várni kell, hiszen ennyi lehet a koronavírus-fertőzés maximális lappangási ideje. A május 4-i vidéki nyitás óta nem mellesleg pont ennyi idő, két hét telt el.

Nem büntetni akartak, mégis úgy alakultak a számok

A sajtótájékoztatón Kiss Róbert alezredes az elmúlt mintegy két hónap rendészeti adatait összegezte: mint mondta, március 28, a kijárási korlátozások bevezetése óta a rendőrök összesen 51382 szabálysértési ügyben jártak el, ebből 26755 figyelmeztetéssel 13132 helyszíni bírsággal, és 11495 feljelentéssel zárult. Bár az intézkedések bevezetésekor a rendőrség hangsúlyozta, hogy segítő, empatikus, lojális módon ellenőrzizik majd a szabályok betartását – a hatósági eljárások közel fele mégis komolyabb szankciókkal zárult.  Kiss ugyanakkor most is azt mondta, hogy a rendőrség elsősorban nem büntetni szeretne, a cél az, hogy a lakosság saját akaratából kövesse a járványügyi szabályokat – azaz tartsa másfél méteres védőtávolságot, üzletekben és tömegközlekedésen pedig viseljen orrot-szájat eltakaró maszkot vagy sálat.

Kampányoltak az időseknek is

Az operatív törzs eseményén vendégszereplőként jelent meg Fónagy János államtitkár is, aki a rezsiutalványokról beszélt – mint emlékeztetett rá, május végéig jár le a tavaly kiadott utalványok érvényessége, addig lehet beváltani ezeket a villany- vagy gázszámla fizetésekor. Egyúttal a 13. havi nyugdíj jövő 2021-től tervezett, négy év alatti fokozatos bevezetésére is emlékeztetett, hangsúlyozva, hogy a kormánynak mennyire fontos az idősek védelme.