Előfizetés

Megszavazták: legalább 19 ezer közalkalmazott veszíti el státuszát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.19. 14:59

Fotó: Shutterstock
A munkaerőpiacra tolják a muzeológusokat, levél -és könyvtárosokat. A kormány szerint ezzel csak ők járnak jól, igaz, az érintettek ezt egyáltalán nem így látják.
Munkaviszonnyá alakul a kulturális ágazat dolgozóinak közalkalmazotti jogviszonya. Az erről szóló törvénymódosítást 133 igen szavazattal, 62 nem ellenében fogadta el a Ház – írja az MTI. A változtatás értelmében az érintettek elvileg  nem kerülhetnek kedvezőtlenebb helyzetbe, de ezt a közalkalmazottak érdekvédő szervezete, az MKKSZ egyáltalán nem így látja - hiszen szerintük a státuszukat veszítők jóval kiszolgáltatottabbak lesznek a szabad piacon.

Ha nem egyeznek meg velük, irány az utca

A státusz megvonása csaknem 19 ezer embert érint. Kiterjed a központi költségvetési szerveknél, a helyi és nemzetiségi önkormányzatoknál, valamint az egyházi szervezeteknél foglalkoztatottakra, érinti a levéltárak, a muzeális intézmények, könyvtárak, előadóművészeti szervezetek dolgozóit. Ők július 1-jéig kapnak tájékoztatást a változásról, július 15-ig pedig megismerhetik az új foglalkoztatásuk feltételeit is.  
Az új szerződést a dolgozóval október 31-ig kell megkötni, ha addig az alkalmazott az ajánlatra nem válaszol vagy nem sikerül megegyezni vele, foglalkoztatása automatikusan megszűnik.

Bár a jogviszony november 1-jétől megváltozik, azt a továbbiakban folyamatosnak kell tekinteni, a jubileumi jutalmak pedig még öt évig járnak. Az elfogadott módosítás érinti a levéltári törvényt is: abban a GDPR szempontjai, valamint a technológiai változások és a tapasztalatok érvényesülnek a tudományos kutatások könnyítése érdekében.

A szakma véleménye sem érdekelte a kormányt

A törvénymódosítás parlamenti záróvitájában az ellenzék élesen kritizálta a törvényt. Bana Tibor, a Jobbik képviselője azt mondta, a kormány erőből, az ellenzék és a szakma véleményét is figyelmen kívül hagyva nyomta át a törvényhozáson a jogszabályt, minden módosító javaslatot elvetettek a kulturális bizottságban. Gurmai Zita (MSZP) arról beszélt, Fekete Péter kulturális államtitkár elhallgatta a szektor szereplői előtt, hogy így módosítják a közalkalmazotti törvényt, pedig más ügyekben folyt egyeztetés velük. 

Versenyképesebben olvassák majd a gót betűs szövegeket?

Hiller István volt oktatási és kulturális miniszter azt mondta, a közalkalmazotti státusz és jogviszony nagyobb védelmet nyújt az érintetteknek. A kormány teljesen fel akarja számolni a közalkalmazotti jogviszonyt, ennek egy fejezetét látni most. Varga Mihály pénzügyminiszter egyébként valóban nem zárta ki korábban Ungár Péter (LMP) kérdésére, hogy lesznek újabb csoportok, amiket hasonló változás érint majd. Hiller István szerint a kormány törvényalkotási tervében nem szerepelt ez a javaslat, különösen cinikus, hogy most, ebben az időszakban fogadják el, mert a figyelem másra fókuszál a járvány miatt.
– Nem tudom felfogni és nem is hiszem el, hogy ennek a törvénynek nyomán egy levéltáros munkája versenyképesebb lesz. Hogyan fog tudni biztonságosabban vagy versenyképesebben dolgozni egy levéltáros, elolvasni például egy XV. századi kézzel írt szöveget? Vagy el tudom olvasni azt a gót betűs írást, vagy nem tudom elolvasni és ezen ez a törvény nem változtat semmit – mondta.

Brenner Kolomán (Jobbik) szerint hazugság, hogy a közalkalmazotti jogviszony megszüntetése jobb bérezést eredményez, ez csak az ágazat finanszírozásától függ. Szerinte a művészeknek ennek a törvénynek a nyomán júniustól szeptemberig nem lesz bevételük, éppen úgy, mint most a járvány miatt. Az LMP-s Ungár Péter szerint kétszínű a Fidesz, mert nem vállalja fel, hogy valójában az állami szerepvállalás visszaszorítása zajlik minden téren és a piac előtérbe helyezése. A „változó piaci körülményeknek való megfelelés”, amivel a kormány indokolja a törvényt, az SZDSZ-re emlékezteti a Fidesz politikáját Ungár Péter számára. – Ma az állam az egyik legrosszabb munkáltató, ez is jellemzi a Fidesz hozzáállását – fogalmazott. 

L. Simon a nemzetközi versennyel példálózott

L. Simon László volt kulturális államtitkár szerint az elmúlt években többszörösére emelkedett a kultúrára költött források nagysága – majd azt fejtegette, a verseny nem idegen a kultúrától, a magyar kultúra szereplőinek legyen szó színházról, operáról, balettről, irodalomról, hazai és nemzetközi versenyben kell folyamatosan bizonyítania, ez a kultúra fogyasztóinak elvárása is. Fekete Péter kulturális államtitkár pedig azt mondta , Európában Magyarország fordítja a legtöbb pénzt kultúrára, a járványhelyzetben is az első között voltak a szektorban dolgozók, akik kormányzati segítséghez jutottak. Szerinte volt egyeztetés a kulturális szereplőkkel erről a törvényről is. 

Müller Cecília: Levonulóban a járvány, támadnak a szúnyogok és a kullancsok, de szabad a puszi

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.19. 14:39

Fotó: Béres Márton / Népszava
Több egészségügyi intézményben is tumultus alakult ki. Az országos tisztifőorvos „felülírta” a főpolgármester rendelkezését, szerinte a játszótereken a felnőtteknek sem kell maszk.
A koronavírus-járvány kedvező számai miatt hétfőtől Budapesten is megszüntetett kijárási korlátozás után az első tapasztalatok szerint ismét tumultusok alakultak ki több egészségügyi intézményben – mondta az operatív törzs keddi tájékoztatóján Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos újfent felhívta a figyelmét mindenkinek, hogy az egészségügyi intézmények és a háziorvosok szolgáltatásait továbbra is csak előzetes telefonálás után vegyék igénybe. Kiemelte: bár rendkívül kedvezőek a járványügyi számok, de „meg kell tartanunk az éberségünket”. Ugyanakkor a szakember lényegében „felülírta” Karácsony Gergely főpolgármester múlt pénteki rendelkezését arról, hogy a megnyitott budapesti játszótereken a 18 éven felüli kísérőknek maszkkal, sállal vagy kendővel, de el kell takarniuk az arcukat.
– Nem kell a kísérőknek maszk, a távolságtartás is elegendő a szabadban, a játszótereken – vélekedett az országos tisztifőorvos, aki szerint 6 éven aluli gyermekre nem is szabad ráerőltetni maszkot.

Müller Cecília az elmúlt hónapokban megszokott napi járványügyi esetszámok ismertetését követően, igen érdekesen, részletesen és hosszasan taglalta, hogy most, amikor már sokat tartózkodhatunk a szabadban, a szúnyogok és lárváik, valamint a kullancsok elleni védekezés kerül előtérbe. Bevezetőként szinte tudományos előadást hangzott el a „vektorokról”, ebben az esetben a „terjesztő közegről, amely a forrástól az emberig elviszi az ágenst, vagyis a kórokozót”. – A koronavírus esetében nincs vektor, sem szúnyog, sem kullancs nem terjeszti, ilyet nem igazol semmi – szögezte le Müller Cecília. Majd folyatta az egzotikus tájakról, trópusi vidékekről behurcolt új szúnyogfajták, az ázsiai bozót- és tigrisszúnyog, vagy a dalos szúnyog okozta betegségek bemutatásával. Azonban mindenkit megnyugtatott, Magyarországon nem indokolt a zika-vírustól, a nyugat-nílusi láztól, az usutu vírustól, a bőrférgességtől való félelem. Ezt követően azonban a tisztifőorvos tovább részletezte, hogy a dalos szúnyog megcsípheti a lovakat és az embereket, és bár állatról emberre és emberről emberre sem terjed, enyhe influenzaszerű, de súlyos agyhártya- és agyvelőgyulladást is okozhat. Utóbbit okozhatják a dús aljnövényzetben megbúvó kullancsok csípései, de terjeszthetik a Lyme-kórt is. Szakszerű tájékoztatás hangzott el még arról is, hogyan kell eltávolítani a parazitákat és a kertbe rakott autógumikban felgyülemlett pangó esővizet.

Több százezer ember munka nélkül

– Április végéig már több mint 330 ezerre nőtt a koronavírus-járvány miatt munkájukat elvesztők száma – közölte Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. – Csak az elmúlt két hétben a csökkentett munkaidő után igénylehető állami támogatással 7200 vállalaton és 95 ezer emberen segítettünk, átlagosan munkavállalóként 167 ezer forinttal. A támogatást elsősorban a feldolgozóiparban, a turizmusban, a kereskedelemben és a szállítás területén működő társaságok igényelték, a legtöbben Fejér megyében, Pest megyében, Győr-Sopron megyében és Bács-Kiskun megyében. Több mint egy tucatnyi nagyfoglalkoztatónak számító cég 40 ezer munkavállalója kapott már kézhez pénzt, de a kis- és középvállakozások is jelentős támogatást kaptak. A bajba jutott munkavállalók a 3 hónapos álláskeresési támogatással együtt összesen 9 hónapig kaphatnak segítséget, ha az elbocsátó cégek további 6 hónapos továbbfoglalkoztatást vállalnak – ismertette Bodó Sándor, aki felhívta a figyelmet, hogy minden bajba jutott társaság egyszerűen pályázhat a munka.hu oldalon.  Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a napi adatok ismertetésén túl felhívta a figyelmet a határforgalmi változásokra, így arra, hogy szlovákiai lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkezők számára nem rendelnek el 14 napos karantént 24 órán belüli határátlépés esetén. Horvátországba pedig már nem csak az ingatlantulajdonosok és a hajóval rendelkezők léphetnek be, hanem azok is, akik méltányolható személyek okból, családi eseményre, orvosi ellátásra vagy igazolt szállásfoglalással érkeznek.

„Semmiből semmibe” – Elfogadták a Belgrád-Budapest vasútról szóló törvényt

Kósa András
Publikálás dátuma
2020.05.19. 14:25

Fotó: Shutterstock
Az ellenzék szerint a kormány maga vallotta be korábban, hogy nincs szükség a beruházásra.
Önellentmondásba keverték magukat a kormánypárti képviselők a Belgrád-Budapest vasútvonalról szóló törvény vitájában. Mint ismert, a törvény legneuralgikusabb pontja, hogy a mintegy ezer milliárd forint nagyságrendű, kínai hitelből megvalósuló beruházás részleteit tíz évre titkosítani fogják. A parlamenti záróvitában a kormány részéről Fazekas Sándor azt mondta, a fejlesztéssel a mai 8-9-ről akár 2-3 órára is csökkenhet majd a menetidő, ezért a két város közti személyforgalmat is segíteni fogja és a Kínából Európába irányuló kereskedelem szempontjából is alapvetően fontos, ha elkészül, az komoly versenyelőny lesz Magyarországnak. Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője közölte: miközben az ezer milliárd forintot is elérheti a teljes költség, mindent titkosítanak, a kínai fél vállalásaira sincs semmi garancia, alapvető információk hiányában szavazzák majd meg a kormánypártok a törvényt. – A nemzeti érdekek elárulásáról van szó – fogalmazott. A kormány kínai üzleti érdekekre hivatkozik a titkosításnál, ez Peking területfoglalásának nyílt kiszolgálása. A kormány a vonal kihasználtságára hivatkozik, miközben a Belgrád-Skopje-Szaloniki vonalon múlt évben megszüntették a személyszállítást, mert nem volt rá igény. Ráadásul korábban Triesztben vásárolt területet kikötőfejlesztésre a kormány, és akkor Szijjártó Péter azt mondta, ez a teljes, a Mediterránumból érkező kereskedelmi forgalmat ki tudja szolgálni Magyarország felé. Végül bejelentette, hogy a titkosítás feloldását külön indítványozza az ellenzék a szavazás előtt. Varju László (DK) szerint „a semmiből semmibe megy ez a vasút”, mert sem Budapesttől Nyugat-Európa, sem Belgrádtól Pireusz felé nincs megfelelő összeköttetés, ráadásul Dunavarsányban például a település központján keresztül haladnak majd 160 kilométeres sebességgel a több száz méter hosszú szerelvények. Nacsa Lőrinc a KDNP részéről elismerte, hogy elsősorban teherszállítás folyik majd a vonalon, szerinte a fix kamatozású hitel gazdaságilag is előnyös és mivel az egész EU-ban a Kínából vasúton érkező áruforgalomra számít, a beruházás fontos nemzeti érdek. Schanda Tamás az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára zárszavában arról beszélt, az ilyen szerződések titkosítása természetes, a beruházás pedig magyar munkahelyeket teremt majd.

Megszavazták a Budapest-Belgrád vasútfejlesztést elősegítő törvényt

A törvényt 133 igen szavazattal, 58 nem és 3 tartózkodás mellett fogadta el a Ház. A jogszabály biztosítja, hogy a projekt magyarországi szakaszához szükséges források rendelkezésre álljanak - tudósít a MTI.      A kiemelten közérdekű beruházás Budapest-Kelebia közti szakaszát 15 százalékban a magyar fél finanszírozza, 85 százalékban a kínai biztosítja a forrásokat. A hitelt a Kínai Export Import Bank folyósítja, ezen hitelszerződés megkötését teszi lehetővé a törvény. A jogszabály rendelkezik a környezeti védettség garanciájáról is, mert kimondja, hogy a projekt kivitelezése során a környezet és a természeti területek védettsége nem sérülhet. A vasútvonal az európai törzshálózatnak is része, ezért kötelezettség is azt 2030-ig korszerűsíteni. A fejlesztés után a vonal kétvágányú lesz, azon 160 kilométer/óra sebességet engedélyeznek majd, terhelhetőbb lesz a pálya, és korszerű kommunikációs és irányító rendszerekkel is ellátják a vonalat.