Előfizetés

Robot segíti a vírus elleni védekezést a Semmelweis Egyetemen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.20. 09:22

Fotó: Gál Bettina / Semmelweis Egyetem
A koronavírust is elpusztítja az az önjáró szerkezet, amely UVC fény kibocsátásával fertőtleníti a környezetét.
A napokban "állt munkába" a Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikáján egy Dániából beszerzett, automata fertőtlenítő robot. A legkorszerűbb fejlesztések eredményeként létrehozott műszer jelenleg a fertőtlenítés egyik leghatékonyabb eszköze és az első ilyen berendezés Közép-Európában. A robot által használt UVC fény bármilyen eddig beazonosított mikroorganizmust, az összes ismert baktériumot és vírust – köztük a COVID-19 kórokozóját, a SARS-CoV-2 vírust is – másodpercek alatt képes inaktiválni – közölte az intézmény.   
Az önjáró szerkezet a "betanítás" után bejárja be a fertőtlenítendő területet, kikerüli az útjába kerülő akadályokat, így képes a klinika folyosóinak, a CT- és röntgen osztályának gyors és hatékony sterilizálására. A technológia környezetbarát és könnyen beilleszthető a napi takarítási folyamatba. Használata során emberi jelenlétre nincs szükség, ezért a fertőzés szempontjából legveszélyesebb, úgynevezett vörös zónába is beküldhető.
A koronavírus viszonylag hosszú ideig életképes marad a felületeken és levegő útján is fertőzhet, az UV robot folyamatosan fertőtleníti az Orvosi Képalkotó Klinika tereit és vizsgálóhelyiségeit és részt vesz a teljes Külső Klinikai Tömb tisztán tartásában is. "A robot beszerzését a Semmelweis Egyetem Alapítvány és a 77 Elektronika Kft. támogatása tette lehetővé” – mondta Maurovich-Horvat Pál, a klinika igazgatója. A csaknem harmincmillió forintba kerülő robot vételárának mintegy felét ugyanis a magyar high-tech cég, a másik részét pedig az alapítvány fizette.

„Csak az szeret aludni, aki tud is”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.19. 13:55

Fotó: VOISIN/Phanie / AFP
A korlátozások feloldása után is fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás.
„A jó éjszakai alvás elengedhetetlen az egészség fenntartásához, mivel közvetlenül kapcsolódik az immunitáshoz. Ha nem alszunk eleget és jól, a szervezetünk sokkal érzékenyebb a fertőzésekre, a vírusokra, a betegségekre. Az alvás minősége hozzájárul a koronavírussal és más betegségekkel szembeni ellenálláshoz is” – mondta G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke.
A koronavírus-járvány nyomán kialakuló globális mentális egészségügyi válság kezelése érdekében a WHO arra kérte a kormányokat és az egészségügyi szervezetek, hogy segítsék az embereket az egészséges életmód fenntartásában. A táplálkozás, a mozgás és a társadalmi kapcsolatok erősítése mellett ennek része a cirkadián ritmusra épülő alvás-ébrenlét erősítése is – közölték.

Egyre több a rosszul alvó magyar

Jelentősen megnőtt az alvászavarral küzdő magyarok száma az elmúlt hetekben – derül ki a szervezet honlapjáról. A vírushelyzet miatt megváltozott életritmus nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek alvási szokásait is befolyásolhatja. A rossz alvás lehet egészségügyi és lelki problémák következménye; a szorongás, a bizonytalan jövőkép is okozhat nyugtalan éjszakákat, nehéz elalvást. 
A világjárvány-helyzet továbbra is fennáll, a változó életkörülményeink módosították az alvási szokásainkat, ezért különösen fontos, hogy aludjunk tudatosan. Mint írják: „csak az szeret aludni, aki tud is.” Azt ajánlják, a nehéz időkben érdemes szakember segítségét kérni a jó alváshoz. A szövetség ingyenes online tanácsadása a Facebook-oldalán érhető el.

Nyitható szájmaszkot fejlesztettek

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.19. 13:20

Fotó: Lilian Cazabet / AFP/Hans Lucas
Az éttermi étkezést biztonságossá tevő távirányítható maszk kézzel és automatikusan működtethető.
Nyitható szájmaszkot fejlesztettek ki izraeli feltalálók, hogy ezzel biztonságosabbá tegyék az éttermi étkezést. 
A távirányítható szájmaszk úgy viselkedik, mint a népszerű Pac-Man videojáték kis sárga feje, amely lenyeli az elé kerülő pontokat. A távirányítás úgy működik, mint egy kerékpár kézifékje, egy kar megnyomásával kinyílik a szájmaszk, hogy utat engedjen az ételnek.
„A maszk mechanikusan, kézi távirányítással vagy automatikusan fog működni, utóbbi esetben akkor nyílik, ha az evőeszköz a közelít hozzá” – magyarázta kedden egy Tel-Aviv közelében tartott bemutatón Asaf Gitelis, az Avtipus Patents and Inventions alelnöke.
Az alelnök szerint a találmány lehetővé teszi, hogy egyen-igyon az ember mások társaságában egy étteremben, és közben a biztonságra is vigyázhasson.
A vállalat, amely már levédette a találmányt, a következő hónapokban akarja elkezdeni a maszkok gyártását. Előreláthatólag 3-10 sékel (280-900 forint) lesz az ára.
Izrael már nagyjából újraindította gazdaságát az új koronavírusos esetek számának csökkenése után. Az éttermek is kinyitottak, de egyelőre csak elvitelre dolgoznak.