Robot segíti a vírus elleni védekezést a Semmelweis Egyetemen

Publikálás dátuma
2020.05.20. 09:22

Fotó: Gál Bettina / Semmelweis Egyetem
A koronavírust is elpusztítja az az önjáró szerkezet, amely UVC fény kibocsátásával fertőtleníti a környezetét.
A napokban "állt munkába" a Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikáján egy Dániából beszerzett, automata fertőtlenítő robot. A legkorszerűbb fejlesztések eredményeként létrehozott műszer jelenleg a fertőtlenítés egyik leghatékonyabb eszköze és az első ilyen berendezés Közép-Európában. A robot által használt UVC fény bármilyen eddig beazonosított mikroorganizmust, az összes ismert baktériumot és vírust – köztük a COVID-19 kórokozóját, a SARS-CoV-2 vírust is – másodpercek alatt képes inaktiválni – közölte az intézmény.   
Az önjáró szerkezet a "betanítás" után bejárja be a fertőtlenítendő területet, kikerüli az útjába kerülő akadályokat, így képes a klinika folyosóinak, a CT- és röntgen osztályának gyors és hatékony sterilizálására. A technológia környezetbarát és könnyen beilleszthető a napi takarítási folyamatba. Használata során emberi jelenlétre nincs szükség, ezért a fertőzés szempontjából legveszélyesebb, úgynevezett vörös zónába is beküldhető.
A koronavírus viszonylag hosszú ideig életképes marad a felületeken és levegő útján is fertőzhet, az UV robot folyamatosan fertőtleníti az Orvosi Képalkotó Klinika tereit és vizsgálóhelyiségeit és részt vesz a teljes Külső Klinikai Tömb tisztán tartásában is. "A robot beszerzését a Semmelweis Egyetem Alapítvány és a 77 Elektronika Kft. támogatása tette lehetővé” – mondta Maurovich-Horvat Pál, a klinika igazgatója. A csaknem harmincmillió forintba kerülő robot vételárának mintegy felét ugyanis a magyar high-tech cég, a másik részét pedig az alapítvány fizette.
Szerző

Nyitható szájmaszkot fejlesztettek

Publikálás dátuma
2020.05.19. 13:20

Fotó: Lilian Cazabet / AFP/Hans Lucas
Az éttermi étkezést biztonságossá tevő távirányítható maszk kézzel és automatikusan működtethető.
Nyitható szájmaszkot fejlesztettek ki izraeli feltalálók, hogy ezzel biztonságosabbá tegyék az éttermi étkezést. 
A távirányítható szájmaszk úgy viselkedik, mint a népszerű Pac-Man videojáték kis sárga feje, amely lenyeli az elé kerülő pontokat. A távirányítás úgy működik, mint egy kerékpár kézifékje, egy kar megnyomásával kinyílik a szájmaszk, hogy utat engedjen az ételnek.
„A maszk mechanikusan, kézi távirányítással vagy automatikusan fog működni, utóbbi esetben akkor nyílik, ha az evőeszköz a közelít hozzá” – magyarázta kedden egy Tel-Aviv közelében tartott bemutatón Asaf Gitelis, az Avtipus Patents and Inventions alelnöke.
Az alelnök szerint a találmány lehetővé teszi, hogy egyen-igyon az ember mások társaságában egy étteremben, és közben a biztonságra is vigyázhasson.
A vállalat, amely már levédette a találmányt, a következő hónapokban akarja elkezdeni a maszkok gyártását. Előreláthatólag 3-10 sékel (280-900 forint) lesz az ára.
Izrael már nagyjából újraindította gazdaságát az új koronavírusos esetek számának csökkenése után. Az éttermek is kinyitottak, de egyelőre csak elvitelre dolgoznak.
Szerző

Hosszan védő vírusölőszert fejlesztettek

Publikálás dátuma
2020.05.19. 10:54

Fotó: NIAID-NIH / AFP
Az olcsó alapanyagokból, izraeli kutatók által készített polimer hatástalanítja a koronavírust.
Az új koronavírus hosszú ideig képes megélni különböző felületeken, ami különösen növeli a fertőzésveszélyt egyebek között a kórházakban, gyárakban, iskolákban, bevásárlóközpontokban és a tömegközlekedési eszközökön. A haifai Izraeli Műszaki Egyetem (Technion) kutatói speciális vírusölő polimereket fejlesztettek ki a kórokozó hatástalanítására.
A polimerek megváltoztatják a vírus szerkezetét, hatástalanítva a fertőzési képességét, majd megtámadják a külső rétegét és lebontják azt. Az új szer folyamatosan fejti ki hatását, hosszú ideig védelmet biztosítva. 
A Technion kutatói szerint a fertőtlenítőszer előállítási költségei várhatóan nem lesznek magasak, mivel olcsó és elérhető alapanyagokra épül.
Szerző