Fucsovics: nem álltam le, száz százalékot akarok nyújtani a Budapest Kupán

Publikálás dátuma
2020.05.20. 15:56

Fotó: Zador Peter / Magyar Tenisz Szövetség
Babos Tímea, bár kicsit korainak érzi, örül, hogy részese lehet a péntektől vasárnapig tartó versenynek, amelyet a nézők a tévéképernyőn keresztül követhetnek.
A péntektől vasárnapig tartó tenisz Budapest Kupának otthont adó Nemzeti Edzés Központban rendezett szerdai sajtótájékoztatón - amelyre a járványhelyzet miatt a szabad ég alatt került sor - Fucsovics Márton elmondta: nem állt le, a márciusi leállás óta edz, rengeteget készült a versenyre, jó erőben érzi magát, száz százalékot akar nyújtani. "Nemrég hallottuk edzőmmel, Jancsó Miklóssal, hogy több országban is rendeznek hasonló tornákat, innen jött az ötlet, hogy mi is megpróbáljuk. Ami a nemzetközi folytatást illeti, jó esélyt látok arra, hogy augusztusban vagy legkésőbb szeptemberben újra elinduljanak a versenyek" – jelentette ki a 28 éves játékos.
Az ötletgazda Jancsó Miklós kifejtette, a hétvégi verseny célja elsősorban a szórakoztatás, és örömmel látta, hogy mindenki az első hívó szóra igent mondott. Juhász Gábor, a szövetség főtitkára közölte, néhány hete még nem gondolta volna, hogy lesz mód lebonyolítani egy csapatversenyt a Nemzeti Edzés Központban. "Messze van még az újrakezdés, de legalább láthatnak a nézők meccseket" – tette hozzá. Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója elmondta, hogy mindhárom napon terjedelmes közvetítésre készülnek. "Pénteken és vasárnap az összes meccset adjuk, szombaton pedig az NB I-es futballmérkőzésig lesz tenisz. Az m4sport.hu internetes oldalunkon viszont valamennyi találkozót lehet majd követni" – jelentette ki Székely Dávid.
A női éljátékos, Babos Tímea úgy vélekedett, hogy a picit korai időzítés ellenére kiválónak tartja a kezdeményezést. "Hat hetet hagytam ki, de már gőzerővel készülök, és nagyon várom Marci ellen a vegyes párost" – mondta mosolyogva, és hasonló állásponton volt Balázs Attila is, a legjobb magyar férfi teniszező: "A Davis Kupa után kényszerpihenőn voltam, nem sokat edzettem, ezzel együtt örülök, hogy színt viszünk a saját életünkbe és a nézőkébe is."
Nagy Adrienn, Nagy Péter, Jani Réka és Marozsán Fábián is élete első vegyes páros mérkőzésére készül. A zárt kapuk mögött rendezett csapatversenyen hat-hat női és férfi teniszező lép pályára, a meccseket kizárólag a tévéképernyőn keresztül lehet követni. A Budapest Kupán - a Hopman Kupához hasonlóan - egy férfi és egy női versenyző alkot egy csapatot, és a két egyes mellett vegyes párosban is megmérkőznek egymással. A szettek négy játékig tartanak, így 3:3-as állás esetén rövidítés dönt. 
A 12 fős mezőnyben ott lesz a páros világbajnoki címvédő Babos Tímea, a junior US Open-bajnok Gálfi Dalma, a junior páros wimbledoni győztes Stollár Fanny, a junior páros Australian Open-bajnok Nagy Adrienn, a világranglista 31. helyén is megfordult Fucsovics Márton, a jelenleg 76-odikként őt is megelőző Balázs Attila, a junior Australian Open-bajnok Piros Zsombor és a Budapesten élő, korábban Roger Federert legyőző ukrán Szerhij Sztahovszkij is.
Az első két napon a csoportküzdelmeket, vasárnap pedig a döntőt és a bronzmeccseket rendezik. A küzdelmek minden nap 10 órakor kezdődnek.

A Budapest Kupa csoportbeosztása:

Sárga csoport: Nagy Adrienn, Balázs Attila Gálfi Dalma, Piros Zsombor Jani Réka, Marozsán Fábián Kék csoport: Stollár Fanny, Fucsovics Márton Bondár Anna, Szerhij Sztahovszkij Babos Tímea, Nagy Péter

A Mercedes egyelőre nem tárgyal Vettellel

Publikálás dátuma
2020.05.20. 15:46

Fotó: GREG BAKER / AFP
Toto Wolff, a világbajnoki címvédő Forma-1-es Mercedes csapatfőnöke egyelőre kizárta annak a lehetőségét, hogy a négyszeres vb-győztes Sebastian Vettellel folytassanak tárgyalásokat.
"Lojálisak maradunk a mostani pilótáinkhoz, és nem kezdünk semmilyen egyeztetésbe egy olyan időszakban, amikor az idei szezon még csak el sem kezdődött"

- nyilatkozta az osztrák szakember az RTL televíziónak adott interjújában.

      A 32 esztendős Vettelnek a szezon végén lejár a szerződése a Ferrarinál, amellyel közösen úgy döntöttek, hogy nem hosszabbítanak. A német pilóta helyére Carlos Sainz Jr. érkezik 2021-től, míg az ő ülését a McLarennél a Renault-tól távozó ausztrál Daniel Ricciardo veszi majd át. A szaklapok az elmúlt hetekben sokat írtak arról, hogy Vettel még akár a Mercedeshez is igazolhat, Wolff azonban ezt most kizárta.
"Német szempontból persze nagyszerű lenne, de nekünk hűnek kell maradnunk az elveinkhez, melyek közül a lojalitás az egyik legfontosabb, és az értékeink lényeges részét képezi"

- mondta a 48 éves csapatfőnök.

A Mercedesnél a címvédő és hatszoros világbajnok brit Lewis Hamiltonnak, valamint a finn Valtteri Bottasnak is ebben az évben jár le a szerződése, és Wolff szerint mindkettejükkel tárgyalóasztalhoz fognak ülni. Az osztrák szakember arról is beszélt, hogy számára meglepetés volt a Ferrari és a McLaren döntése, melyet a koronavírus-járvány ideje alatt hozott meg a két istálló, és így máris kialakult a jövő évi versenyzőpáros ezeknél a csapatoknál. Wolff szerint ez akár még "fejfájást" is okozhat a Ferrari és a McLaren vezetőinek, akiknek ezt az évet még a mostani pilótákkal kell végigversenyezniük. "Vettelt, mint embert egy nagyon egyenes személyiségnek tartom, aki hasonló értékeket képvisel, mint én. Sportolóként pedig az általa nyújtott teljesítmény mindent elmond, mivel négy vb-címet nyert" - dicsérte Vettelt a Mercedes csapatfőnöke. Az idei Forma-1-es idény a tervek szerint július elején Ausztriában kezdődhet, a sorozat irányítói két futamot terveznek a spielbergi Red Bull Ringen.
Szerző

Megrongálták Wichmann Tamás sírját a Farkasréti temetőben

Publikálás dátuma
2020.05.20. 15:22

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A februárban elhunyt legendás sportoló nyughelyének keresztjét lopták el. Fia május végéig várja, hogy a kegyeletsértő tettes visszavigye azt.
Kedden vettük észre, hogy valaki ellopta édesapám, Wichmann Tamás sírjáról a keresztet – írta fia, Ákos szerdai „Felhívás lopott tárgy visszaszolgáltatására” címmel írt Facebook-bejegyzésében. A Farkasréti temetőben elkövetett megdöbbentő sírrongálás elkövetőjének címezte szavait:
„A keresztet a hónap végéig nem pótolom, mert szeretnék esélyt adni annak, aki ellopta, hogy magába nézzen, s amennyiben emberként tekint magára, úgy tegye jóvá a hibát: ahogy elvitte, névtelenül és titokban tegye vissza édesapám sírkeresztjét a helyére.”

– Nem kívánom minősíteni a tettet, nem szórok átkokat, s feljelentést sem teszek. Tény azonban, hogy a tettes édesapámon kívül több, a sírban nyugodó családtaggal szemben is kegyeletsértést követett el. Oktalanul. Biztosíthatok mindenkit, egyikük sem szolgált rá ilyen magatartásra – jegyezte meg Wichmann Ákos.  A kenukirályként ismert Wichmann Tamást, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolóját 2020. március 3-án kísérték utolsó útjára. A kilencszeres világ-, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes, egyszeres bronzérmes kenus hosszan tartó, súlyos betegség után február 12-én hunyt el 72 éves korában.
Szerző