Előfizetés

Felfüggesztette az Állami Számvevőszék a DK költségvetési támogatását

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.21. 15:03

Fotó: Népszava
Az ÁSZ hangsúlyozza, hogy nem a párt elégett könyvelése miatt döntöttek így, a párt szerint viszont pont, hogy a tűzbe veszett számlákat követelik rajtuk.
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felfüggesztette a Demokratikus Koalíció (DK) költségvetési támogatását mindaddig, amíg a párt helyre nem állítja törvényes gazdálkodását és ezt dokumentumokkal nem igazolja – jelentette be a számvevőszék főtitkára csütörtökön, online sajtótájékoztatón. Holman Magdolna az ellenzéki párt 2017-2018. évi gazdálkodásának ellenőrzéséről szólva azt mondta, a DK nem igazolta az időszakról közzétett adatok valódiságát: pénzügyi kimutatásai nem mutatnak megbízható és valós képet a párt bevételeiről és kiadásairól, a valótlan pénzügyi kimutatások közzétételével a párt a saját tagságát is megtévesztette – idézi szavait az MTI. A számvevőszék azt is jelezte, a DK elnökének, Gyurcsány Ferencnek, hogy milyen dokumentumokkal kell igazolnia a párt törvényes gazdálkodásának helyreállítását, és amennyiben a DK ennek eleget tesz, az ÁSZ azonnal visszavonja a költségvetési támogatás folyósításának felfüggesztését. 
Holman Magdolna szerint a DK esetében nem dokumentumok hiányáról van szó, tehát a számvevőszék jelentésének semmi köze nincs a párt székházában történt tűzesethez.

Elmondta, az ellenzéki párt közzétette a 2018-as pénzügyi kimutatását, majd az ÁSZ-nak azt jelezte, hogy nem tudja igazolni annak valódiságát. A főtitkár azt is hangsúlyozta, hogy a DK-tól nem 2017-2018-ra vonatkozóan kérnek adatokat, hanem jelenlegi dokumentumokkal kérik a törvényes működés igazolását. Holman szerint a DK könyvvezetése és gazdálkodása 2013-ban, 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban sem felelt meg a törvényi előírásoknak, a 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése során pedig az ÁSZ azt állapította meg, hogy a DK a jelölőszervezetnek járó költségvetési támogatást nem szabályszerűen használta fel.

DK: dolgozik a pártállami számvevőszék

A Demokratikus Koalíció ezt teljesen másként látja: a párt honlapján, közleményben reagált a történtekre. Mint ebben írják, a „volt fideszes országgyűlési képviselő, Domokos László által irányított (Párt)Állami Számvevőszék ismét megtette a feladatát, amit a hatalomtól kapott. Ma reggel bejelentették, hogy azért, mert a DK központi irodájában elégett számlákat nem tudtuk bemutatni, felfüggesztik a párt állami támogatását, ráadásul mindaddig, amíg ezeket be nem mutatjuk. És mivel ezek a számlák – bármennyire is hallgat erről a Fidesz által megszállt állami szervezet – valóban elégtek a tűzben, és ezeket ezért soha nem is fogjuk tudni bemutatni, a DK állami támogatásának megvonása akár örök életre is szólhat.”  A párt jelezte, minden jogi eszközzel bizonyítani fogják az ÁSZ-döntés törvénytelenségét. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke pedig a Facebook-oldalán azt írta: „hogy elnémuljunk, ahhoz előbb meg kellene hogy öljetek bennünket. De a ti hazugságotok előbb fog meghalni.”

Reagált az ÁSZ

Az ÁSZ később a párt közleményére úgy reagált, támogatja a Demokratikus Koalíciót abban, hogy betartsa a törvényeket, és a DK tagsága számára is átlátható legyen a párt gazdálkodása. „Az Állami Számvevőszék lezárta a Demokratikus Koalíció gazdálkodásának 2017-2018. évekre vonatkozó ellenőrzését. A DK nem igazolta a gazdálkodásáról közzétett adatok valódiságát. Pénzügyi kimutatásai nem mutatnak megbízható és valós képet a párt bevételeiről és kiadásairól, a valótlan pénzügyi kimutatások közzétételével a párt a saját tagságát is megtévesztette. Az ÁSZ célja a DK törvényes gazdálkodásának támogatása, ezáltal pedig a közpénzügyi helyzet javítása. A pártnak most a 2020. évre vonatkozó dokumentumokkal kell igazolnia az ÁSZ felé azt, hogy kialakították a törvényes gazdálkodás feltételeit. Amennyiben ezt megteszik, az ÁSZ azonnal visszavonja a költségvetési támogatás folyósításának felfüggesztésére vonatkozó intézkedését, és a párt hozzájuthat a felfüggesztett költségvetési támogatásához. Az ÁSZ rágalmazása helyett, a Demokratikus Koalíció minden lehetőséget ragadjon meg annak érdekében, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően gazdálkodjon. Az ÁSZ támogatja a DK-t ebben.”

A költségvetési támogatás visszaszerzése létfontosságú lehet a Demokratikus Koalíció számára, hiszen a felfüggesztés miatt hosszabb vagy rövidebb ideig 400 millió forinttól eshetnek el.
Holman sajtótájékoztatóján az is bejelentette, hogy a felszámolás alatt lévő Együtt – A Korszakváltók Pártja 2017-2018-ban nem teljesítette a párttörvényben előírt elszámolási kötelezettségét. Kifejtette, az Együtt a 2017-es pénzügyi kimutatását úgy tette közzé, hogy azt a párt erre jogosult döntéshozó testülete nem fogadta el, a 2018-as kimutatását pedig egyáltalán nem is hozta nyilvánosságra. Holman Magdolna szerint a hiányosságok felvetik, hogy az Együtt a pénzügyi-gazdálkodási tevékenysége során a működési finanszírozását nem megengedett módon és nem törvényes forrásokból biztosította.

Müller Cecília: a koronavírus ősszel és télen is közöttünk maradhat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.21. 13:21
Müller Cecília országos tiszti főorvos
Fotó: kormany.hu/Botár Gergely / MTI
Számol a járvány visszatérésével az országos tisztifőorvos, aki azt is elárulta, pontosan hol találtak új fertőzötteket.
Napok óta kiegyenlített a járványgörbe, és egyértelműen csökkent az aktív fertőzöttek száma, de azért így is találtunk egy nap alatt 43 új pozitív esetet, így a készültséget továbbra is fent kell tartanunk– mondta az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján a járványügyi adatokat ismertető Müller Cecília, aki nyilvánított a most elhunyt 3 beteg hozzátartozóinak Az országos tisztifőorvos arról is részletesen beszámolt, hogy a 43 beteget hol regisztrálták. Mint mondta, hét megyéből és Budapestről jeleztek új eseteket: felsorolása szerint 
  • a fővárosban 16 új beteget jelentettek – közülük 4-en a fővárosi fenntartású Óhegy utcai idősotthon lakói voltak.
  • 2 főt találtak Hajdú-Bihar megyében
  • 1 főt találtak Jász-Nagykun-Szolnok megyében
  • 8 beteget jelentettek Komárom-Esztergom megyéből
  • 1 beteget jelentettek Pest megyéből
  • 10 beteget jelentettek Zala megyéből, közülük 4-en szintén egy szociális otthon lakói voltak, ezt azt intézményt azonban nem nevesítette Müller Cecília.
Újságírói kérdésre viszont azt is hozzátette, hogy több olyan beteget is számon tartanak, akik a két idősotthon lakóival kerültek valamilyen kapcsolatba, Zalában pedig egy család három fertőzött tagja növelte a számot. 100 ezer lakosra kivetítve még mindig Budapesten van a legtöbb fertőzött, (98,5) a fővárost Zala (89,7) és Fejér megye (86,9).
A sajtótájékoztató egyik kiemelt üzenete volt, hogy újra engedélyezték a járványhelyzet miatt korábban halasztott iskolai oltáskampányokat.

A Hepatitis B (fertőző májgyulladás) és a választható humán papillómavírus elleni vakcinát is május 25- június 12. között kapják meg a hetedik osztályos diákok az iskolában - hogy elkerüljék a torlódást, minden oltásra érkező saját időpontot kap majd. Müller Cecília szerint jelenleg „45 ezer fős lánypopuláció” vár a választható HPV-védőoltás beadására; a Hepatitis-B elleni oltást, pedig 20 ezren még márciusban megkapták, így jelenleg közel 80 ezer diákot kell beoltani.
Az országos tisztifőorvos nem tudta megmondani, hogy a koronavírus -járvány meddig tarthat velünk, azt azonban valószínűsítette, hogy a légúti megbetegedésekhez hasonlóan visszatér hozzánk. Hogy erősebb lesz vagy hozzászelídül a már ismert, embereket is fertőző koronavírusokhoz, ezt biztosan nem lehet megmondani, de vírus az alacsony fertőzésszám ellenére is közöttük van. Mindenképpen számoljunk vele, hogy ősszel, télen is itt maradhat – mondta Müller Cecília
A szerda délután engedélyezett ottalvós nyári táborok kapcsán a tisztiorvos javasolta: egymástól megfelelő távolságra kell elhelyezni a szálláshelyek ágyait, és ha az időjárás engedi, aludjanak nyitott ablak mellett a gyerekek. Hangsúlyozta, a rendszeres fertőtlenítés és a higiénia fontosságát -ezt egyébként megismételte az újra nyitott irodaházak, és a hamarosan megnyíló iskola, óvoda és bölcsődeépületek kapcsán is. 
Müller Cecília hozzátette, csütörtök reggeltől a tatabányai kórház több részlege fogadhat betegeket, kivételt csak néhány osztály képez egyelőre, így a neurológia, a stroke-osztály, nefrológia, kardiológia, pszichiátria vagy az urológia.

A tiszti főorvos a strandok üzemeltetőit is emlékeztette: az ő felelősségük betartani, hogy a fürdőhelyek ne legyenek túlzsúfoltak: a medencékben négy négyzetméternyi helyet kell biztosítsanak minden egyes fürdőzőnek, a napozóknak is tartaniuk kell a védőtávot – sorolta Müller. A rendészeti adatokat ezúttal is Kiss Róbert alezres ismertette: beszámolója szerint eddig 1145-en töltötték le a hatósági karantén appot, és több mint 11 ezren töltik két hetes izolációs időszakukat - az elmúlt egy napban közülük 31-en szegték meg a kilépési tilalmat. Kiss újságírói kérdésre megerősítette, hogy azoknak a magyar állampolgároknak nem kell hatósági karanténba vonulniuk, akiknek van szlovák lakcímük vagy állandó tartózkodási lakcímük, és a beutazás után 24 órán belül visszatérnek Szlovákiából. Az osztrákok pedig Magyarországra utazhatnak be karanténba vonulás nélkül, ha van 4 napon belüli német, magyar vagy angol nyelvű igazolásuk arról, hogy szervezetükben nincs koronavírus-  

Vagy nincs, vagy törött, vagy nem bírja -egy-két hónap alatt kellene megoldani több ezer gyerek problémáját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.21. 12:53
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az első hullám tanulsága, hogy a digitális oktatás a második hullám alatt sem lesz zökkenőmentes. A civilek próbálnak segíteni, de ez kevés.
Az oktatás egyenlő eléréséhez minden gyereknek szüksége van megfelelő digitális eszközre - ez már biztosan az egyik fontos tanulsága a koronavírus járványnak, amelyet az Ablak a padra saját tapasztalatai is alátámasztanak. Ennek ellenére a járvány második hulláma úgy fogja elérni Magyarországot, hogy pont olyan gyerekek ezreinek nincs laptopja, tabletje, akik számára a tanulás jelenthetné az egyetlen kitörési lehetőséget. Az Ablak a padra csapata 19 hátrányos helyzetű településen dolgozó partnerei - tanodák és közösségszervezők - visszajelzései alapján pontosan tudja, hogy mit jelent az, ha egy gyereknek nincs vagy nem megfelelő az eszköze a tanuláshoz, ezért is tűzte ki célul azt, hogy 300 gyerekhez gépeket juttat a járvány ideje alatt. Sorra érkeznek a fotók és az üzenetek azoktól a családoktól, akik számára már sikerült gépet biztosítani az Ablak a padra projekt keretében. Ezekből jól látszik, hogy mekkora különbséget jelent a tanulásban az, ha van a feladatok fogadásához, lefotózásához és elküldéséhez, a különböző tanulási programok használatához, az oktatást kiegészítő videók megtekintéséhez, az online tanórákon való részvételhez megfelelő minőségű eszköz, amely abban is segít, hogy a gyerek - a lehetőségekhez képest - elvonulva tanulhasson a családjától. A Baranya megyei Ág településen élő Dzsenifer családjában például egyetlen aprócska, törött képernyőjű telefon van. Ezt használja az egész család, a múlt hétig a 9 éves kislány is erre a készülékre kapta és erről küldte vissza az iskolai feladatokat - volt, hogy egyetlen házinál ötször kellett megismételni a műveletet a telefon állapota miatt. A digitális oktatás izgalmasabb részét jelentő online feladatlapokat, videókat egyáltalán nem tudták otthon megnyitni, ilyenkor Dzsenifer átment valamelyik osztálytársához, hogy lépést tudjon tartani a többiekkel. “Így még semminek sem örült, mint ennek a tabletnek. Karácsony volt nálunk” - idézte fel a kislány anyukája azt a pillanatot, amikor megérkezett a jó minőségű tabletgép. A hátrányos helyzetű településen élő gyerekek számára a helyi tanodának és a saját mentornak kiemelt szerepe van a tanulásban, illetve a személyes problémák átbeszélésében. A járvány miatt a gyerekek a számukra sokat jelentő tanodai foglalkozásra sem tudnak eljárni, nehézkesen tartják a kapcsolatot a mentorokkal, akik a tanulásban sem tudnak annyit segíteni nekik, mint “békeidőben”. A megfelelő gép és headset ezt a hiányt is enyhíteni tudja: A Csobánkai Csepp Tanoda például már korábban megoldotta a náluk tanuló gyerekek eszközellátását, de nagy szükség volt headsetekre a nyugodt tanuláshoz, különösen a nagyobb családokban. Az Ablak a padra 18 headsetet juttatott a településre, a gyerekek megható fotósorozattal köszönték meg az adományokat. “Biankát az iskolai és a tanodai tanulásban is segíti az eszköz - fogalmazott egy kilenc éves kislány édesanyja. - Intim teret tud magának vele kialakítani, kiszűrödnek a külső zajok, sokkal könnyebb koncentrálnia. Nagyon örül, hogy végre kimaradok a tanodai foglalkozásból, végre kettesben lehet a mentorával, hiszen ez az ő magánügye." A VIII. kerületben működő Láthatatlan Tanoda egyik mentora megható történettel erősítette meg a megfelelő kapcsolattartás fontosságát. “Márkónak előző nap volt a szülinapja, úgy élte meg, hogy a 10. szülinapjára valami nagyon nagy dolgot kapott - meséli Éva, Márkó mentora. - Az első dolga az volt, hogy rámírt a Messengeren, hogy beszéljünk, mert nagyon jó híre van. És tényleg, ez nekem is nagy öröm volt, végre lett egy saját sávunk, ahol sokkal jobban tudunk együtt tanulni, ezt a sajátosan intim mentor-mentorált kapcsolatot meg tudjuk élni. Márkó számára a picike lakásból ablak nyílt a világra, kapcsolatot tud tartani a barátaival, az osztálytársaival, a tanáraival. Részt vesz az órákon, és böngészik a neten. Van valami elemi tehetsége, veleszületett tudása a gépekről, mert nagyon ügyesen használja a programokat.” A 10 éves Márkó több mint két hónapja nem volt “kint”. A kisfiút édesanyja halála óta idős, beteg nagymamája neveli, akire különösen vigyázni kell a koronavírusos időszakban. Nagymama és unokája a VIII. kerületben egy 22 nm-es lakásban lakik, ez most a teljes életterük. Két héttel ezelőttig Márkó egy kis, kölcsön kapott és nehezen használható tableten tartotta a kapcsolatot a világgal, ekkor érkezett meg hozzá az a laptop, amelyet az Ablak a padra program keretében kapott. Az Ablak a padra az adományozó cégek és magánszemélyeknek köszönhetően 200 gyereknek már biztosan segíteni tud. Az Adjukössze felületén két kampányban, az aHang levélküldő akcióin és a KORONA-Ékszer aukción keresztül magánszemélyektől, illetve egy nagyobb céges felajánlás jóvoltából eddig összesen 9,3 millió forintot gyűjtött a csapat. A kampány első felében cégek és magánszemélyek által felajánlott és az önkéntesek által üzemképessé tett gépek összesen kb. 8 millió forint értékben kerültek a gyerekekhez. Az Ablak a padra szállító, informatikus és mentor önkénteseinek munkája felbecsülhetetlen érték a programban. A projektcsapat most megfeszítve dolgozik azért, hogy a maradék 100 gyereknek is megfelelő eszközöket juttasson. “A járvány első hulláma lecsengeni látszik, az iskola pedig hamarosan véget ér. Tartunk attól, hogy június közepe után már nem számíthatunk adományokra. Pedig a gyerekeknek a továbbiakban - akár a várható második hullám idején, akár a mindennapi tanulásban - nagy szüksége van az eszközökre. Különösen fontos, hogy a rászoruló gyerekek, akiknek családját a járvány következményei az átlagosnál is jobban sújtják, legalább a tanulmányaik folytatását illetően biztonságban legyenek - a jövőben bármikor” - üzeni az adományozóknak az Ablak a padra csapata, amely az Adjukössze felületén gyűjt még 17 napon át.

Ők nyitották ki az ablakot

Az Ablak a padra kampányt a Civil Kollégium Alapítvány, a Láthatatlan Tanoda és az aHang online platform indította a járvány kitörésekor azért, hogy adományok segítségével és szakmai partnereinken keresztül minél több rászoruló gyereknek juttathassanak digitális eszközöket, hogy a gyerekek ne essenek ki az oktatásból. A programban - egyedülálló módon - önkéntes mentorok segítik a gyerekeket és a családokat a gépek beüzemelésében, a programok megfelelő használatában.