Trump az oroszokra hivatkozva kiléptette az Egyesült Államokat a Nyitott Égbolt szerződésből

Publikálás dátuma
2020.05.21. 21:32

Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP
Az amerikai elnök már korábban fontolgatta a felmondást, amit a képviselőház és a szenátus külügyi bizottságai felelőtlennek minősítettek.
Donald Trump amerikai elnök csütörtökön bejelentette, hogy az amerikai kormányzat felmondja a Nyitott Égbolt szerződést. Az amerikai elnök a döntését azzal indokolta, hogy „Oroszország nem tartotta tiszteletben” az egyezményben foglaltakat. Konkrétumokat nem említett, viszont jóslásokba bocsátkozott: „Szerintem az fog történni, hogy mi kivonulunk, és ők kérni fogják az újratárgyalást” Trump megítélése szerint ugyanis kiválóak az amerikai-orosz kapcsolatok. A Nyílt Égbolt szerződést 1992 tavaszán írták alá és 2002-ben lépett életbe. A több mint 30 aláíró állam között van az Egyesült Államok mellett Kanada, Oroszország, Ukrajna, az Egyesült Királyság, vagy Lengyelország és Magyarország is. A szerződésben résztvevők arra vállalnak kötelezettséget, hogy kölcsönösen megnyitják egymás számára a légterüket, s engedélyezik a fegyvertelen megfigyelő repülőgépek átrepülését.  Az amerikai sajtóban már tavaly ősszel megjelentek értesülések arról, hogy Donald Trump elnök elégedetlen a Nyitott Égbolt szerződéssel. Idén áprilisban pedig a képviselőház és a szenátus külügyi bizottságai és fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságai levélben bírálták az elnököt, hogy világjárvány közepette „lebegteti” a kivonulást a Nyitott Égbolt szerződésből. A kongresszusi politikusok levelükben rövidlátónak és felelőtlennek minősítették a szerződés várható felmondását, és kifejtették: „Ezzel a lépéssel Washington aláássa az Egyesült Államok és európai partnerei szövetségét, kivált, hogy az európai szövetségesek e szerződés okán vonhatják felelősségre Oroszországot az esetleges katonai tevékenységéért a térségben.”
Szerző
Frissítve: 2020.05.22. 06:10

Kína törvénnyel korlátozná az ellenzéki tevékenységet Hongkongban

Publikálás dátuma
2020.05.21. 20:50

Fotó: Miguel Candela Poblacion / AFP / Anadolu Agency
Ismét tüntetések szerveződnek.
Olyan jogszabályt terjesztenek a kínai törvényhozás elé, amely a nemzetbiztonság védelmére hivatkozva tovább korlátozná az ellenzéki tevékenységet Hongkongban – jelentette több nyugati hírügynökség csütörtökön. Pénteken nyitják meg a legfelsőbb törvényhozó hatalomnak számító Országos Népi Gyűlés éves ülésszakát, és a hivatalos tájékoztatás szerint napirendre vették azon törvénymódosítást is, amelynek célja „a jogrendszer és a végrehajtási mechanizmusok javítása a Hongkong Különleges Igazgatású Területen”. A South China Morning Post című hongkongi újság arról számolt be, hogy
a jogszabály betiltana „mindenfajta lázadó, felforgató és elszakadást célzó tevékenységet, illetve külföldi beavatkozást”.

Mint írták, a szóban forgó törvény fordulópontot jelenthet a Kína legszabadabb és legnemzetközibb területének számító város számára, s újabb tüntetéseket válthat ki. Helyi tudósítások szerint
több tiltakozás is szerveződik csütörtök estére, egy bevásárlóközpontban pedig emberek tucatjai skandáltak demokráciapárti jelszavakat, miközben farkasszemet néztek a kivezényelt rohamrendőrökkel.

Sokan attól tartanak, hogy Peking keresztül fog vinni egy olyan jogszabályt is, amelynek alapján a központi kormány megkerülhetné a hongkongi törvényhozást. A koronavírus megjelenése háttérbe szorította a tavaly kibontakozott, hónapokon át tartó kormányellenes tüntetéshullámot Hongkongban, melyet eredetileg egy azóta visszavont, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki. A hétmillió lakosú Hongkong – amely korábban brit koronagyarmat volt – 1997-ben került vissza Kínához, s az „egy ország, két rendszer” elve alapján ötven éven át széleskörű autonómiát élvez. A helyiek szerint ezek a jogkörök kerültek veszélybe, mert Peking igyekszik egyre szigorúbb ellenőrzés alá vonni a várost.
Szerző
Témák
Kína tüntetés

Karantén nélküli határátlépés: Ausztriából tesztigazolás kell, egy napra Szlovákiából még az sem

Publikálás dátuma
2020.05.21. 19:59

Fotó: Béres Márton / Népszava
Tovább enyhül a magyar járványügyi szigor a szomszédos országok állampolgárai előtt is.
Péntektől beléphetnek az Osztrák Köztársaság területéről Magyarországra azok az osztrák állampolgárok, akik négy napnál nem régebbi okirattal igazolni tudják, hogy szervezetükben aktuálisan nincs jelen a Sars-CoV-2 koronavírus. A csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet ugyanakkor előírásokat is tartalmaz az Ausztria felől Magyarország területére belépett osztrák, illetve magyar állampolgárok számára. – Aki a belépést követő 14 napon belül a fertőzés tünetét észleli, akkor lakóhelyét, tartózkodási helyét vagy szálláshelyét nem hagyhatja el és haladéktalanul értesítenie kell telefonon a járványügyi hatóságot – tartalmazza a kormányrendelet. Mindez vonatkozik arra is, aki az Európai Gazdasági Térséghez tartozó állam polgáraként Magyarországon állandó tartózkodásra jogosult és ezt tartózkodási kártyával igazolja. A rendelet hatálya nem terjed ki a teherforgalomban határátlépőkre.  Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán jelezte azt is, hogy Szlovákiához hasonlóan Magyarország is jelentős könnyítéseket vezet be északi szomszédunktól érkezők számára. A szlovák kormány már csütörtöktől lehetővé tette, hogy állampolgárai a karanténba vonulás kötelezettsége nélkül utazhassanak a szomszédos országokba, így hazánkba is, legfeljebb egy napra. Péntektől ugyanezt a szabályt vezettük be a szlovák állampolgárok számára mi is.
Így lehetővé válik, hogy a magyar-szlovák határ mentén élő családok és közösségek tagjai újra találkozhassanak egymással.

Szijjártó Péter emlékeztetett: tekintettel a két ország közötti gazdasági kapcsolatokra, a teherforgalom mellett a munkavégzés céljából ingázóknak már korábban lehetővé tették a határátlépést. Szerinte „Magyarországhoz hasonlóan Szlovákia is kifejezetten sikeresen kezelte a koronavírus-járványt, alacsonyan tudta tartani a fertőzöttek számát”.
Illusztráció - a képen a Mária Valéria híd látható
Fotó: Kállai Márton
Szerző
Frissítve: 2020.05.21. 23:15