Előfizetés

Amerikai katonai repülővel ment a lélegeztetőgép-segély Moszkvába egy németországi bázisról

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.21. 22:19
Amerikai lélegeztetőgépek segélyszállítmányként Moszkvának
Fotó: Valeriy Sharifulin / AFP / Sputnik
Donald Trump és Vlagyimir Putyin korábbi telefonbeszélgetése alapján segíti egymást a járványelleni védekezésben az Egyesült Államok és Oroszország.
Lélegeztetőgépeket szállító amerikai katonai repülőgép érkezett csütörtök délután egy németországi bázisról Moszkva vnukovói repterére. Az orosz fővárosban működő amerikai nagykövetség az Interfax a hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy a C-17 Globemaster teherszállító repülőgép rakományában egy 200 lélegeztetőgépből álló humanitárius segélyszállítmány első 50 darabja található. A képviselet szerint az Oroszországnak térítésmenetesen adományozandó felszerelés ára 5,6 millió dollár. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a nap folyamán kijelentette, hogy mind Oroszország, mind az Egyesült Államok kifizette a másik országba a Covid-19-járvány elleni védekezéshez küldött segélyszállítmányát. Április elején Moszkva egy orvosi védőfelszerelést és 45 lélegeztetőgépet szállító katonai gépet indított a tengerentúlra, a két elnök, Donald Trump és Vlagyimir Putyin telefonbeszélgetése nyomán.

Koronavírus-gyanús csecsen vezető, enyhítések Moszkvában

Az Interfax hírügynökség moszkvai orvosi körökből származó értesülésre hivatkozva közölte, hogy csütörtökön Covid-19-fertőzés gyanújával orvosi megfigyelés alá helyezték Ramzan Kadirov csecsen vezetőt. A TASZSZ szintén nem hivatalos forrásból tudni véli, hogy Kadirovot a nap folyamán repülővel szállították az orosz fővárosba. Oroszországban a csütörtökön közölt hivatalos adatok szerint egyébként tizedik napja csökkent az igazolt Covid-19-fertőzések napi növekménye. Ezek száma az elmúlt nap alatt 2,9 százalékkal, 8849-cel 317 554-re emelkedett. A halottaké 127-tel 3099-re, a gyógyultaké pedig 7289-cel 92 681-re nőtt. Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester közölte, hogy hétfőtől fokozatosan enyhíteni kezd a járványhelyzet miatt a fővárosban bevezetett korlátozó intézkedéseken.
Ramzan Kadirov csecsen vezető
Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP or licensors

Tízezer alá csökkent a kórházban kezelt fertőzöttek száma Olaszországban

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.05.21. 21:32

Fotó: TIZIANA FABI / AFP
Már 228 006 embert diagnosztizáltak koronavírussal az országban.
Százötvenhattal emelkedett a halottak száma egy nap alatt Olaszországban, amely így elérte a 32 486-t az olasz polgári védelmi hatóság csütörtök esti adatai szerint. A kórházban kezeltek száma tízezer alá csökkent, az újonnan diagnosztizáltak majdnem felét Lombardia tartományban szűrték. A halottak száma enyhén csökkent az egy nappal ezelőtti 161-hez képest. A halálozások csaknem fele Lombardiában és Piemont tartományban történt. A húsz régióból kilencből egy halálesetet sem jelentettek Covid-19 miatt az utóbbi egy nap alatt. Az aktív fertőzöttek száma több mint ezerhétszázzal csökkent az egy nappal korábbi több mint kétezer után, hivatalos adatok szerint 60 960. Nyolcvannégy százalékuk házi karanténban tartózkodik, kórházban 9269 beteget kezelnek, intenzíven 640-t. A gyógyultak száma túllépte a 134 ezret. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 228 006-t. A gócpont Lombardiában 56-tal emelkedett a halottak száma a korábbi 65-höz képest. A diagnosztizált fertőzöttek száma 316-tal emelkedett az egy napja mért 294 után. Egész Olaszországban – a halottakat is beszámítva – 642 fertőzöttet szűrtek, ennek majdnem felét Lombardiában.

Eddig 3,1 millió vírustesztet végeztek

Giuseppe Conte miniszterelnök csütörtöki parlamenti felszólalásában elmondta, hogy a járvány február 20-i olaszországi megjelenése óta 3,1 millió vírustesztet végeztek. Három hónapja valamivel több mint 5500 volt az intenzív helyek száma, amit mostanra 7800 fölé emeltek. A kórházak fertőzőbeteg és pneumatológiai osztályain az ágyak számát 28 ezer fölé emelték, ami a korábbihoz képest több mint háromszáz százalékos növelést jelent. Hivatalos közlés szerint áprilisban több mint 835 millió óra munkanélküli segélyt fizettek ki. Az olaszországi áruházláncok jelzései szerint mintegy 200 ezer dolgozójuk munkahelye forog veszélyben. Márciustól háromszázezer vállalkozás élt az állam által garantált egyszeri 25 ezer eurós bankhitel-lehetőséggel.

„Ez még nem a partik, az utcai bulizások, csoportos események ideje”

Giuseppe Conte arra kérte az olaszokat, hogy Olaszországban töltsék az idei nyári szabadságukat, mivel így hozzájárulhatnak a gazdaság fellendítéséhez. Emlékeztetett, hogy Olaszország június 3-tól megnyitja külső határait az EU-tagállamaiből érkezők előtt: „lehetséges lesz Európába utazni, valamint más európai országokból Olaszországba, de Olaszország még nem számít annyira vonzó célállomásnak, mint korábban”. Ezért a kormányfő felszólította az olaszokat, „fedezzék fel ismét városaikait, országuk szépségeit.” Hangsúlyozta, hogy szabad téren továbbra is kötelező a társadalmi távolságtartás betartása, valamint a szájmaszk viselete. „Ez még nem a partik, az utcai bulizások, csoportos események ideje” – figyelmeztetett, miután a május 18-i újranyitás első napjaiban több városban is a rendőrségnek kellett oszlatnia az utcákat, a tereket, a vendéglátó helyek teraszait nagy csoportokban ellepő embereket. A vendéglátási, idegenforgalmi és szolgáltatói vállalkozásokat tömörítő Confesercenti üdvözölte Giuseppe Conte szavait a belföldi turizmus ösztönzéséről. A szervezet becslése szerint február végétől mintegy 20 milliárd eurót veszítettek az olaszországi szállodák, éttermek, személyszállítás és kereskedelem. A legnagyobb veszteség a vendéglátást érte az utóbbi három hónapban elmaradt 81 millió olasz és külföldi vendég kiesése miatt. Nápolyban az idegenforgalmi dolgozók tüntettek támogatást sürgetve. Hasonlóképpen az adriai Pescarában, ahol a turizmusban dolgozók azt skandálták, segítség nélkül nem élik túl a járványválságot. Luca Zaia, Veneto tartomány kormányzója csütörtöki sajtótájékoztatóján felvetette, hogy „egészségügyi schengeni övezetet” hozzanak létre, közösen tesztelve az egyik tagállamból a másikba utazó turistákat. Kijelentette, a római külügyminisztériumnak meg kell akadályoznia, hogy Németországból és Ausztriából „folyosókon” vigyék a turistákat Horvárországba Olaszország helyett. Giuseppe Conte parlamenti felszólalását követően a kormánypárti Öt Csillag Mozgalom (M5S) és az ellenzéki Liga képviselőinek vitája a tettlegességig fajult, miután az M5S bírálta a Liga kormányzói vezette északolasz tartományok járványügyi politikáját.

Trump az oroszokra hivatkozva kiléptette az Egyesült Államokat a Nyitott Égbolt szerződésből

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.21. 21:32

Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP
Az amerikai elnök már korábban fontolgatta a felmondást, amit a képviselőház és a szenátus külügyi bizottságai felelőtlennek minősítettek.
Donald Trump amerikai elnök csütörtökön bejelentette, hogy az amerikai kormányzat felmondja a Nyitott Égbolt szerződést. Az amerikai elnök a döntését azzal indokolta, hogy „Oroszország nem tartotta tiszteletben” az egyezményben foglaltakat. Konkrétumokat nem említett, viszont jóslásokba bocsátkozott: „Szerintem az fog történni, hogy mi kivonulunk, és ők kérni fogják az újratárgyalást” Trump megítélése szerint ugyanis kiválóak az amerikai-orosz kapcsolatok. A Nyílt Égbolt szerződést 1992 tavaszán írták alá és 2002-ben lépett életbe. A több mint 30 aláíró állam között van az Egyesült Államok mellett Kanada, Oroszország, Ukrajna, az Egyesült Királyság, vagy Lengyelország és Magyarország is. A szerződésben résztvevők arra vállalnak kötelezettséget, hogy kölcsönösen megnyitják egymás számára a légterüket, s engedélyezik a fegyvertelen megfigyelő repülőgépek átrepülését.  Az amerikai sajtóban már tavaly ősszel megjelentek értesülések arról, hogy Donald Trump elnök elégedetlen a Nyitott Égbolt szerződéssel. Idén áprilisban pedig a képviselőház és a szenátus külügyi bizottságai és fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságai levélben bírálták az elnököt, hogy világjárvány közepette „lebegteti” a kivonulást a Nyitott Égbolt szerződésből. A kongresszusi politikusok levelükben rövidlátónak és felelőtlennek minősítették a szerződés várható felmondását, és kifejtették: „Ezzel a lépéssel Washington aláássa az Egyesült Államok és európai partnerei szövetségét, kivált, hogy az európai szövetségesek e szerződés okán vonhatják felelősségre Oroszországot az esetleges katonai tevékenységéért a térségben.”