Nagyköveteket cserélt le Szijjártó Péter

Publikálás dátuma
2020.05.22. 09:24

Fotó: Illyés Tibor / MTI
Szalay-Bobrovniczky Kristófot Kumin Ferenc váltotta, de nemcsak a londoni követségen hajtottak végre személycserét.
Szijjártó Péter külügyminiszter több nagyköveti posztra küldött új diplomatákat még az év első negyedében – derül ki a csütörtök este megjelent Magyar Közlönyből, a hírt az mfor.hu szúrta ki. A portál kiemeli: ezek közül a londoni képviseletnél végrehajtott, már beharangozott személycsere a legérdekesebb, Szalay-Bobrovniczky Kristófot Kumin Ferenc váltotta. De nem csak a londoni követségen hajtottak végre személycserét. Új vezetőt kapott Magyarország zágrábi és ottawai képviselete is. A változások a következők:
  • Zágráb: Magyar József Zoltán helyére Demcsák Csaba érkezett.
  • London: Szalay-Bobrovniczky Kristóf helyére Kumin Ferenc érkezett.
  • Ottawa: felmentették Ódor Bálint Dávidot, ideiglenes ügyvivő (Horváth Márk) látja el jelenleg a vezetői feladatokat.
  • Washington: távozott Szabó László nagykövet (aki korábban a külügy államtitkára volt, hazatérése után pedig több kormányközeli médiacégben is átvette Liszkay Gábor tisztségeit). Az ideiglenes ügyvivő Zombori Dóra.
Magyarország Európa Tanács melletti, Strasbourgban működő Állandó képviseletének vezetőjét is lecserélték, Kertész Ágnest Rusz Alex Harry váltotta. A közlöny szerint a felsoroltakon túl rendkívüli és meghatalmazotti nagyköveti kinevezést kapott Kálmán Zoltán, Mile Lajos, Berényi János György és Tóth Natália Ildikó. Kálmánról még február elején született döntés, a többiekről pedig a tavasz folyamán – legutóbb, májusban, Berényiről, aki a stuttgarti főkonzulátuson látja el diplomáciai feladatait. Berényi korábban a soproni női kosárcsapat vezetőjeként ért el sikereket. Mile Lajos a kolozsvári főkonzulátust irányítja misszióvezetőként, életrajza szerint több párt életében is jelen volt, legutóbb az LMP tagjaként vett részt a parlament munkájában. Lapunk tavaly decemberben írta meg, hogy értesüléseink szerint hazajön londoni nagyköveti pozíciójából Szalay-Bobrovniczky Kristóf és a helyét Kumin Ferenc, a Külgazdasági- és Külügyminisztérium helyettes államtitkára veszi át. Információink szerint a csere jóval több mint egy egyszerű nagykövet-váltás. Az idő előtti cserét ugyanis nem az indokolja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, vagy Szijjártó Péter külügyminiszter elégedetlen lett volna a diplomata munkájával. Szalay-Bobrovniczky Kristóf Habony Árpád jobbkezeként dolgozott az elmúlt években Londonban. Habony Árpád pedig ismét aktív szerepet kap a kormányzati politika és kommunikáció alakításában – mondta akkor a Népszavának több, az ügyre rálátó forrás is.
Szerző
Frissítve: 2020.05.22. 10:02

Orbán Viktor: Kásler miniszter úr érdemei történelmiek

Publikálás dátuma
2020.05.22. 08:51

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Budapest nagyon vidámnak tűnik most, és vidéken sincs ez másként, de a veszély nem múlt el. Eddig az otthonmaradás volt a fő üzenet, most pedig a védőtávolság – mondta a miniszterelnök.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón bejelentette, hogy a kormány benyújtja az Országgyűlésnek a különleges jogrend megszüntetéséről szóló javaslatot. Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjúja is ezzel a kérdéssel indult a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök Nagy Katalin azon kérdésére, hogy ennyire jól állunk-e, egy rövid igennel indokolta a döntést.
Orbán Viktor azt mondta, hogy a jobb anyagi helyzetek között élő országokat is messze felülmúltuk a védekezésben, de mégiscsak meghaltak emberek.
– Siker az lett volna, ha a vírust elpusztítjuk, és senki nem hal meg. Beszélhetünk sikerről, de mégis furcsán kesernyés az ember szája íze

– tette hozzá.

Véleménye szerint a baloldalt leszámítva, aki kihúzta magát az összefogásból, mindenki kivette abból a részét. – Most megkapják a magukét, mert szégyenszemre elkulloghatnak. Rajtuk kívül teljes összefogás jött létre, így megvolt a védekezésnek a maga emelkedett szépsége is – mondta. A kormányfő közölte, hogy a magunknál általában többre tartott országokhoz képest egy-két héttel korábban hoztuk meg a biztonsági intézkedéseket.
– Kásler miniszter úr érdemei történelmiek. Van annak haszna, ha az egészségügyet egy orvos vezeti

– jelentette ki.

A miniszterelnök Kásler Miklós emberi erőforrás minisztert dicsérve arról beszélt, hogy az egészségügyi tárca vezetőjének ösztönei vezettek oda, hogy azonnal összehívta a járványügyi testületet, és ennek köszönhetően tudott a kormányfő is gyorsan döntéseket hozni. Úgy véli, ezért nem lett Magyarországon tömeges fertőzés, illetve mivel a védekezés olyan hatékony volt, mert a Kásler Miklós keze alá dolgozó csapat – orvosok, ápolók, szakemberek – időben elvégezték a dolgukat. 
– A gyorsaság ilyenkor aranyat ér, ezt én a rendkívüli jogrenddel megkaptam

– állapította meg Orbán Viktor.

Megismételte a kormánydöntést, miszerint a járványügyi készültséget fenn kell tartani, az operatív törzset is megtartják. Ezt azzal indokolta, hogy nyáron nem várható tömeges járvány, ezért adják vissza a különleges jogrendet, de a járványügyi készültséget fenntartják. A polgármesterek helyi védekezéséről azt mondta, hogy azok, akik a baloldali pártok utasításait – a piszkálódást, elégedetlenséget, a védekezést általában nehezítő magatartást – követték, azok rosszul teljesítettek. Hozzátette, hogy azok a polgármesterek, akik az összefogás mellett döntöttek, kivétel nélkül jól teljesítettek.  Hangsúlyozta, hogy Budapest nagyon vidámnak tűnik most, és vidéken sincs ez másként, de a veszély nem múlt el. Eddig az otthonmaradás volt a fő üzenet, most pedig a védőtávolság. Ha visszajön a járvány, megint az idős emberek kerülnek veszélybe. – Nagyon sok idős ember életét megmentettük, máshol ez nem így történt – állapította meg.  Közölte azt is, hogy a nagyon erős védekezés miatt az influenzajárvány is kevésbé pusztított, és olyan idős emberek is életben maradtak, akik az influenzába belehaltak volna. Miután az Európai Bíróság kimondta, hogy a magyarországi tranzitzónákban a menedékkérők elhelyezése jogellenes őrizetnek minősül, Magyarország megszüntette a tranzitzónákat.
– Miért, hogy ne fáradjanak Brüsszelben a kötelezettségszegési eljárással?

– kérdezte Nagy Katalin műsorvezető.

Orbán Viktor szerint föléledtek a brüsszeli bürokraták, de még mindig az a kérdés, hogy ki dönthet arról, kivel akarnak együtt élni a magyarok. A miniszterelnök úgy értelmezte a döntést, hogy tranzitzónát működtetni nem lehet, az, aki igényt akar beadni, az nem tartózkodhat az ország területén, csak a kerítés túloldalán. Közölte, hogy pillanatokon belül meghozzák erről a rendeleteket. Úgy véli, ez a migránsoknak rosszabb, de teljesítik ezt az igényt. Orbán Viktor szerint Brüsszel ebbe is bele fog kötni.
– Olyan, hogy Brüsszelben azt mondják, hogy menedékkérelmet benyújtó ember Magyarországon tartózkodhasson, az nem fog előfordulni

– szögezte le.

Kijelentette, hogy mi nem csak Magyarország határait védjük, hanem mi védjük Európai határait, mivel ezt a görögök nem tudják megtenni. Megfogalmazása szerint a brüsszeli bürokraták „benne ülnek egy Soros György nevű ember zsebében”.  Orbán Viktor szerint Soros hálózatának migránsválság kell, mert akkor a kormányok bajba kerülnek, hitelre lesz szükségük, amihez ők hitelt akarnak nyújtani magas kamatra. – Ez egy-egy ország kifosztásának nem túl bonyolult mechanizmusa – magyarázta. A sorosozás után a gazdasági kérdések következtek. Orbán Viktor elmondta, hogy eddig a napjai döntő része a járvány elleni védekezéssel telt, de most a gazdasági kérdésekkel töltött munkaórák száma fog növekedni. Közölte, hogy a kormány eddig több mint egymillió embernek segített a munkahelyének megmentésében, megtartásában.
– Összesen 173 ezer olyan ember van, aki szeretne dolgozni, és a kormányhoz fordult segítségért

– állapította meg.

Erre megjegyezte, hogy megemelték a közmunkakeretet 200 ezerre, és 3 ezer fiatalnak kínálnak katonai képzést, emellett a munkahelyteremtő intézkedéseket hoztak.  Elmondása szerint mindenki azt kérdezi tőle, hogy mi lesz. Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy óvatosabb, de mégis csak Magyarország legnagyobb gazdaságvédelmi tervét indították el, ezért bizakodó.
– Magabiztosabb, fickósabb vagyok így péntek reggel. Kézben vannak a dolgok, jó döntéseket hoztunk

– tette hozzá.

Úgy véli, az áprilisi gazdasági mutatók nem lesznek szívderítőek, ahogy a májusi adatok se lesznek szépek, de „a reménykedésünk teljesen jogos”. Most már azt gondolja, hogy sokkal korábban áll helyre a gazdaság, mint ahogy korábban gondolta. A következő hónapokban minden energiájukat a munkahelyek megteremtésére fogják fordítani. Ennek érdekében az operatív törzshöz hasonló testületet is létrehoznak, amelyet várhatóan a miniszterelnök fog irányítani.
Szerző

Orvosként nem utazhatott, mégis fizetnie kellett

Publikálás dátuma
2020.05.22. 08:35

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
„Már most kétszer annyit fizettünk az útért, mint amennyibe egyébként került volna és még nem is mentünk sehová” – foglalta össze Záhony Péter fogszakorvos a történetét.
Az egészségügyi szakember még az év elején kapott ajándékba a párjától egy lisszaboni utat. Március közepén utaztak volna el öt napra, ám március 11-én életbe lépett a kormány vírushelyzet idejére hozott rendelkezése, hogy az egészségügyi dolgozók csak a szakminiszter engedélyével hagyhatják el az országot. Fogorvosként a kormányhatározat Záhony Péterre is vonatkozott. Ezt a körülményt jelezték is a repülőcégnek, a Wizz Airnek és a portugál hotelfoglalást intéző Booking.com-nak. Kérték, hogy tegyék át az utazást szeptemberre, amikorra reményeik szerint talán már csitul a járvány és Európa-szerte feloldják a különféle ki-és beutazási tilalmakat. A repülőtársaságnál áttették ugyan a járatukat szeptemberre, ám – mivel az utazásmódosítás röviddel az indulás előtt történt – igencsak borsos áron. Lényegében két repülőjegy árába kerülne az egyetlen oda-vissza út. A Booking.com-nál sem jártak nagyobb sikerrel, bár oda a fogorvos még az orvosi igazolvány másolatát is elküldte. Amikor később kapcsolatba léptek a tényleges szállásadóval, a lisszaboni Hotel Floridával, azok még csak nem is tudtak a magyar házaspár problémájáról. Végül ki kellett fizetniük az öt, ott nem töltött szállodai éjszaka árát. 
„Felháborítónak éreztem a bánásmódot”

– fogalmazott Záhony Péter.

Az ügyben kerestük a hollandiai székhelyű Booking.com-ot, illetve a Wizz Airt is. Megtudtuk, a légitársaság felvette a kapcsolatot az érintett utassal, és végül sikerült megállapodást kötniük. A Wizz Air leutazható hűségpontokkal kárpótolta a fogorvost.  Érdeklődésünkre egyébként elmondták, általánosságban a repülőjegy foglalás és az utazás közti időszakban, a célország által bevezetett beutazási korlátozás kockázatát az utasnak kell viselnie. Szerintük érdemesebb olyan jegytípusba beruházni, mellyel közvetlenül az utazás előtt is lemondható vagy módosítható a foglalás, lemondási díj nélkül. A jegy árát pedig a Wizz számláján pontokban jóváírja a légitársaság. Ezeket a pontokat a lemondást követő három hónapban lehet felhasználni.    A Booking-tól is azt a tájékoztatást kaptuk, hogy rendezték az ügyet az foglalóval. Úgy tudjuk, Záhony Péter ígéretet kapott arra, hogy a szállodafoglalását visszafizetik neki.
Frissítve: 2020.05.22. 09:06