Javuló járványhelyzet: először van több magyar gyógyult, mint ahány fertőzött

Publikálás dátuma
2020.05.23. 12:51

Fotó: Kovács Attila / MTI
Németh Szilárd a katonaéletet méltatta, Szlávik János a fertőzés gyógymódjairól beszélt az operatív törzs sajtóeseményén.
Jelenleg összesen 3713 koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván hivatalosan, közülük 1655 már gyógyultnak számít, 1576 pedig még aktív fertőzött: ez azt is jelenti, hogy péntek és szombat között a járvány hazai kirobbanása óta először regisztráltak több gyógyultat, mint beteget – hangzott el az Operatív Törzs szombati sajtótájékoztatóján. A járványügyi adatokat ismertető Gál Kristóf szóvivő-alezredes hozzátette, kórházban 422 főt ápolnak jelenleg, és közülük 22-en szorulnak lélegeztetőgépes kezelésre. A 6 újabb halálos áldozat családtagjainak részvétet nyilvánított – velük együtt 482-re nőtt a járvány halottjainak száma.
A javuló járványügyi tendenciákról beszélt Szlávik János infektológus főorvos, aki sikeresnek ítélte az országos összefogást, és megköszönte az egészségügyi dolgozók, köztük saját kórháza, a Dél-Pesti Centrumkórház dolgozóinak munkáját is. Szlávik szerint most nagyon fontos, hogy milyen gyógyszereket vetnek be a koronavírus-fertőzés kezelése során: bár az egyértelműen hatásos vakcina még nem készült el, a betegség tüneteit vírusellenes gyógyszerrel, biológiai és plazmaterápiával is lehet csillapítani.

Hatásos, de terhesek nem szedhetik

Az infektológus szakember első helyen említette a Japánban 2014-ben törzskönyvezett, alapvetően influenza ellen fejlesztett favipiravirt, amiből Magyaország is nagy tételben rendelt Kínából: a biológiai terápiás szer az eddigi vizsgálatok szerint lerövidíti a betegség időtartamát, és főleg a középsúlyos-súlyos eseteknél vetik be, mert megakadályozza a tünetek romlását. Hátránya azonban, hogy nagy mennyiségben kell szedni, és terhes nők nem szedhetik (az Index korábban arról számolt be, hogy születési rendellenességet is okozhat). Hozzátette, jelenleg három, ígéretes oltóanyag-tesztelés is folyik, amik majmokon végzett kísérleteknél már jó eredményeket hoznak – elhamarkodni azonban ezt a folyamatot sem szabad.
Újságírói kérdésre Szlávik ugyanakkor a koronavírus egyik legijesztőbb tulajdonságát is megemlítette:
a felvetésre, hogy a kórokozó melyik szervet támadja a leginkább, az infektológus azt mondta: az egész testet. A vírus ráadásul vérrögképződést idéz elő, és ezek a rögök aztán a szívbe, agyba, vesébe is eljuthatnak, így a halált sokszor az így keletkező trombózis vagy stroke okozza, nem közvetlenül a fertőzés.

Szintén kérdésre – a krónikus légúti beteg gyerekekre veszélyes lehet-e, ha újból óvodásba, bölcsődébe viszik őket – azt mondta, az asztmás gyerekekre fokozottan érvényes a védekezés szlogenje, vagyis a „maradj otthon”. 

Csak az jöjjön katonának, aki ilyet szeret

A kormányt ezúttal Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára képviselte a sajtótájékoztatón: az Orbán Viktor ígéreteit idéző Németh arról beszélt, hogy – amellett, hogy legalább 100 ezer, a járvány miatt munkanélkülivé váló embert keresnek a közfoglalkoztatásban – a Honvédség is várja a jelentkezőket, mint az ország legnagyobb és legbiztosabb foglalkoztatója. Az államtitkár szerint országszerte 25 megyében várják a járványhelyzet miatt kialakított önkéntes speciális tartalékos szolgálatra jelentkezőket: 18-55 év közötti érdeklődőket várnak, akik vállalják a féléves katonai kiképzést, és erkölcsi bizonyítványt, valamint egészségügyi alkalmassági igazolást is fel tudnak mutatni. A fél év alatt a résztvevők bruttó 161 ezer forintos havi bért kapnak, a hadsereg pedig állja étkeztetésüket, utazási és katonai ruházati költségeiket is. A képzés során alaki, harcászati, híradós, tereptani és lőkiképzést kapnak, de a hat hónap után minden megkötés nélkül visszatérhetnek a polgári életbe – ígérte Németh Szilárd. Azok, akiknek tetszik a katonaélet, hat hónapra meghosszabbíthatják szerződésüket, később pedig jelentkezhetnek hivatásos, szerződéses szolgálatra is a honvédséghez. Németh egyúttal felsorolta a hadsereg járványügyi intézkedéseit is: eddig 990 idősotthont fertőtlenítettek, 105 létfontosságú vállalat működését és készleteit ellenőrizték, és 13 megye 51 kórházában dolgoznak kórházparancsnokként honvédtisztek, akik az egészségügyi készleteket felügyelik.

A rendőr dönti el, kit hogyan büntet

Lakatos Tibor rendőrezredes a rendészeti adatokat ismertetve elmondta, öt új határátkelőt nyitnak meg a magyar-román határon az áthaladó forgalom számára. Hozzátette, szintén könnyítő intézkedés, hogy az Ausztriából érkező vagy visszatérő utasoknak nem kell karanténba vonulniuk, ha négy napnál nem régebbi, angol, magyar vagy német nyelvű negatív PCR-tesztet mutatnak fel a határon. A Magyarországra érkező szlovák állampolgárok helyzete is egyszerűbb lett, otthon nekik sem kell karanténba vonulniuk, ha 24 órán belül visszatérnek Szlovákiába. Ez azonban fordítva nem érvényes, a szlovák kormány egyelőre nem oldotta meg a magyar beutazók könnyített beutazását. Lakatos Tibor szerint erről még folynak a tárgyalások. Az ezredest arról is kérdezték, mi alapján dönti el a rendőr, hogy figyelmeztet, helyszínen bírságol vagy szabálysértési feljelentést tesz, ha valaki megszegi a járványügyi szabályokat. 
Kiderült, hogy erről nem szól a különleges jogrend, vagyis az eljáró rendőr a helyzet mérlegelésével maga dönthet – az azonban számít, hogy a szabálysértőt először vagy sokadik alkalommal érték tetten, ráadásul ugyanolyan kihágás miatt.

Szerző
Frissítve: 2020.05.23. 12:58

Tóth Bertalan: A járvány után is fenn kell maradnia az idősek iránti figyelemnek

Publikálás dátuma
2020.05.23. 12:12

Fotó: Béres Márton / Népszava
„Szüleink, nagyszüleink sokkal több megbecsülést érdemelnek, mint amit most kapnak a jelenlegi kormánytól” – fogalmazott az MSZP elnöke.
„Ez az elmúlt néhány hét is megmutatta, hogy mennyire oda kell figyelni az idős emberekre. A járványhelyzet elmúltával, ennek a figyelemnek fenn kell maradnia. Továbbra is segíteni kell őket. Tisztességes nyugdíjjal, megfelelő egészségügyi ellátást és megfizethető közszolgáltatásokat kell biztosítani számukra” – mondta Tóth Bertalan.  Az MSZP elnöke, aki az elmúlt hetekben önkéntesként segített Pécsen időseknek, a Facebook-oldalán közzétett videójában közölte: a PAPI program keretében élelmiszert, gyógyszert vásároltak, postai csekkeket fizettek be. Hozzátette, hogy ezalatt számtalan élethelyzettel találkozott. „Voltak olyanok is, akik arról panaszkodtak, hogy gyermekük, unokájuk külföldre kényszerült, ott kell munkát vállalniuk. És jónéhányan megérezték azt is, hogy egyik hétről a másikra 500-1000 forinttal került többe ugyanaz a bevásárlás, amelyet korábban elvégeztünk számukra. Pedig a kisnyugdíjasoknak minden forint számít”. Tóth Bertalan kiemelte: „szüleink, nagyszüleink sokkal több megbecsülést érdemelnek, mint amit most kapnak a jelenlegi kormánytól, pedig rengeteget dolgoztak. Két kezükkel ők építették fel az országot, nélkülük mi sem lennénk.”
Szerző

Hétfőn nyitnak a BKK ügyfélközpontjai

Publikálás dátuma
2020.05.23. 11:26

Fotó: Népszava
Kötelező lesz az orr és a száj eltakarása a 6 évnél idősebbek számára, az értékesítőhelyeken csak a nyitott pultok számával megegyező számú ügyfél tartózkodhat bent egyszerre, és biztosítják ügyfeleik számára a kézfertőtlenítőszer használatát a bejáratnál.
Hétfőtől újra fogadják az ügyfeleket a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) ügyfélközpontjai és központi ügyfélszolgálata – közölte a társaság szombaton az MTI-vel. A közleményben azt írták, a központi ügyfélszolgálat változatlan nyitvatartással, míg az ügyfélközpontok reggel hét és este hét óra közötti üzemelnek, figyelembe véve a közösségi közlekedésben még mindig tapasztalható jelentős forgalomcsökkenést. A budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren található két ügyfélszolgálati pont továbbra is zárva tart, újbóli megnyitásuk a reptéri forgalom indulásától függ. A BKK kiemelte, hogy fokozott figyelmet fordít a járványügyi ajánlások betartására, ennek megfelelően az ügyfélközpontokban kötelező az orr és a száj eltakarása a 6 évnél idősebbek számára, az értékesítőhelyeken csak a nyitott pultok számával megegyező számú ügyfél tartózkodhat bent egyszerre, és biztosítják ügyfeleik számára a kézfertőtlenítőszer használatát a bejáratnál. A tájékoztatás szerint a március 12-e után pótdíjjal sújtott utasoknak az ügyfélközpontok újranyitásától számított 5 munkanapon belül van lehetőségük arra, hogy utólag bemutassák bérletüket, tehát május 29-ig. A BKK arra kéri ügyfeleit, hogy csak a személyes ügyintézést igénylő ügyekben keressék fel ügyfélközpontjait és a központi ügyfélszolgálatot.
Szerző
Témák
BKK Budapest