Előfizetés

Újabb utazási iroda ment csődbe Magyarországon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.26. 12:54

Fotó: Creative Touch Imaging Ltd / AFP
Tizenöt év után befejezi magyarországi tevékenységét az Aeolus Utazási Iroda. Tartozásuk, további kötelezettségük nincs az utasok, partnerirodák felé.
Május 29-én befejezi tevékenységét az Aeolus Utazási Iroda. A magyar cégnek tartozása, további kötelezettsége nincs az utasok, partnerirodák felé – közölte az utazási iroda a Facebook-oldalán, a hírt a turizmus.com vette észre. Az Aeolus s.r.o. két hónapja fizetésképtelenséget jelentett Szlovákiában. Csehországban és Szlovákiában kérték a vagyoni biztosíték felhasználását és a csődeljárás megkezdését. Az utolsó néhány évben kizárólag utazásközvetítéssel foglalkozó Aeolus Hungary akkori tájékoztatása szerint őket nem érinti anyavállalatuk csődje, a magyarországi közvetítő iroda nem zár be. A válság mégis elérte a Görögország-specialista magyar utazási irodát, amely hétfőnjelentette be: 15 év után befejezi magyarországi tevékenységét.    Mint írták, az utasok – akik még nem nyújtották be a kárbejelentést az Allianz Szlovákia Biztosítóhoz –, az Aeolus Utazási Iroda honlapján határozatlan ideig egy pontos, magyar nyelvű tájékoztatást kapnak arról, hogyan kell eljárni a kárbejelentéssel kapcsolatosan. Hozzátették, hogy információik szerint az utasaik nagy többsége már elküldte a bejelentést, amiről visszaigazoló e-mailt is kaptak. Honlapjukon megtalálható egy szlovák információs telefonszám, melyen magyar nyelvű kolléga továbbra is rendelkezésre áll júniusban. A közlemény szerint az Allianz Szlovákia Biztosító legutolsó levelében a következőket küldte el a magyar iroda kifizetésre vonatkozó kérdésére: „a kártérítés az utazásszervező fizetésképtelenségének nyilvántartásba vétele után 6 hónappal fizetendő, azaz legkorábban 2020. szeptember 9-én az összes károsult fél nyilvántartásba vétele után. Addig a dokumentumokat dolgozzuk fel, és információkat kérünk, amennyiben szükséges.”
A Robinson Tours utazási iroda még május elején jelentette be, hogy befejezi működését. Azt írták, 25 év és több százezer kiszolgált vendég után lezárnak egy korszakot, miután a koronavírus-járvány miatt eddig még nem tapasztalt utazási, és egyéb korlátozások léptek világszerte életbe. Hozzátették: nincs külföldön utas és a cég vagyoni biztosítéka elegendő a befizetett összegek visszatérítésére.

Nő a nők szerepe az energiaiparban

Népszava
Publikálás dátuma
2020.05.26. 12:15

Fotó: Shutterstock
A nemzetközi energiacégek egyik legnagyobb ereje épp abban rejlik, hogy sokféle kultúra, sokféle megközelítés adódik össze egy feladat megoldásakor – emelték ki a Sokszínűség Hete rendezvénysorozat keretében megrendezett online beszélgetés résztvevői.
Kreativitás, rugalmasság, alkalmazkodó készség. Ezekre a tulajdonságokra volt szükség minden nagyvállalatnál a koronavírus-járvány megjelenésekor és azok a világcégek tudtak sikerrel alkalmazkodni az új megoldásokat követelő helyzethez, amelyeknél nők és férfiak, más kontinensek több országa, fizikai és szellemi dolgozók szempontjai is megjelentek a döntésekben. Az internetes véleménycsere vezetője, Pánczél Andrea, a Nők az Energiában Egyesület elnöke és társalapítója bevezetőjében azt hangsúlyozta, hogy sikeresebbek azok a cégek, ahol több nő kap vezető pozíciót, de Magyarországon még messze vagyunk a céltól, hogy ugyanannyi nő vegyen részt a központi irányításban, mint ahány férfi. A beszélgetésben aztán kiderült, hogy ezt egyedül a Shell Hungary igazgatótanácsa valósította meg. Kapitány István, a Shell International globális ügyvezető alelnöke hozzátette, hogy a cég más országokban is egyre jobban megközelíti ezt az egészséges munkamegosztást, van, ahol már 40 százalékos a női vezetők aránya. Fontosnak és hasznosnak tartja az üzlet szempontjából azt is, hogy minden ország képviselője elmondhassa a véleményét egy döntés előtt. Ferencz I. Szabolcs a MOL Nyrt. tulajdonában lévő FGSZ Földgázszállító Zrt. elnök-vezérigazgatója arra emlékeztetett, hogy a 2008-as pénzügyi válság kezelésében egyértelműen azok a bankok és vállalatok voltak sikeresebbek, ahol a vezetésben nők is szerepet kaptak. A magasnyomású gáz infrastruktúra hagyományosan férfias üzletágnak számít, itt 20 százalékos a nők jelenléte, míg a MOL csoport egészében ennél valamivel magasabb, 24-25 százalékos az arány. Daradics Kinga a MOL integrált platformok és megoldások részlegének vezetője szerint a cég egészében felgyorsult ez az átalakulás, sőt Romániában például az ő területén a nyolc vezető közül hat nő és amikor kifejezetten férfi jogászt kerestek, nem találtak megfelelő jelentkezőt. Szebeni Dóra, a földgáz-, energia- és olajpiacokon működő MET csoport jogi vezetője a hatékonyság alapjának nevezte a sokszínűséget, ahogy Tokai Magdolna az MVM vezérigazgató-helyettese szerint is elengedhetetlen a nyitottság más szempontjainak megismerésére. Az amerikai központú földgázipari társaság, a Tellurian nemzetközi ügyekért felelős alelnöke, Orban Anita úgy látja, minél sokszínűbb egy cég, annál gyorsabban érez rá a változásokra. Mindannyian egyetértettek abban, hogy a koronavírus-járvány alatt ugyan általános lett az otthoni munkavégzés, ez a kihívás mégis összehozta a vállalatok vezérkarát, igazi csapatmunka alakult ki, és bebizonyosodott, a sokszínű vállalatok ellenállóbbak az ilyen szokatlan helyzetekben is.

Akár másfél-két év is lehet, amíg a budapesti turizmus visszatér a járvány előtti szintre

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.26. 10:39

Fotó: Béres Márton / Népszava
A szállodaszövetség elnöke bizakodóbb a vidéki turizmus vonatkozásában, mint a főváros esetében.
Újraindulni látszik a belföldi turizmus a koronavírus-járvány után, jellemzően rövidtávra indultak el a foglalások. A június-augusztusi szint jelenleg 30-40 százalékon áll – nyilatkozta a 168 Órának a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. Flesch Tamás közölte, hogy a szövetség szerint a nyár belföldi turizmus szempontjából egészen elfogadható lesz. A legkedveltebb helyszíneket illetően nincs változás, továbbra is főként oda indulnak a vendégek, ahova a járvány előtt: Siófokra, Hévízre, Egerbe, Hajdúszoboszlóra. Flesch Tamás hangsúlyozta, hogy ketté kell választani a vidéki és a budapesti turizmust. A fővárosban a vendégkör 95 százaléka külföldi, így az élet csak szeptemberben indulhat el. A teljes talpra állás ugyanakkor még várat magára. 
– Ez akár másfél-két év is lehet, ekkor térhet vissza az a szint, ami a járvány előtt volt

– állapította meg.

Budapest esetében ősztől 25-30 százalékra becsülik a kihasználtságot, de az elnök számításai szerint jövő húsvétra lehet értelmezhető szintű külföldi turizmus a fővárosban.  
– A belföldi turizmus pedig – ha nem is a tavalyi szintet – de egy elfogadható mértéket tud hozni és csak remélni lehet, jövőre ez még jobb lesz

– mondta, hozzátéve, ez függ attól is, mennyire viseli meg az emberek pénztárcáját ez a helyzet.

Úgy véli, elsősorban a kisebb szálláshelyek fognak magukra találni, ezt követik majd a nagyobbak. Ezt mutatja az is, hogy az első 1-2 hétben nem szállodákba, hanem inkább az apartmanokba érkezett a foglalások többsége. Flesch Tamás közölte azt is, hogy egyelőre nem lehet pontosan megmondani, mekkora kiesést okozott a szállásadóknak a járvány.