Emmi;tenisz;Szűcs Lajos;Magyar Tenisz Szövetség;

2020-05-27 08:30:00

Botrány a teniszszövetségnél: Nem az Emmi dönt a 3,5 milliárd sorsáról

A minisztériumtól kért segítséget a Magyar Tenisz Szövetség elnöke, Szűcs Lajos, de a kormány nyújt mentőövet, ha a rendkívüli tisztújító közgyűlésen az ő jelöltje nyer.

Szabó Tündétől, az Emmi sportért felelős államtitkárától kért 3,5 milliárd forintot a Magyar Tenisz Szövetség konszolidációjára Szűcs Lajos, az MTSZ elnöke, de nem az államtitkárság dönti el, hogy megmenekül-e a szervezet.

Az összeg az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportállamtitkárságától érkezik, hiszen a sporttörvény 2017-es módosítása óta a minisztérium hatáskörébe tartozik a sportági szövetségek részére az állami források kifizetése és ezek felhasználásának ellenőrzése is. Utóbbi téren az Emmi-nek is komoly a felelőssége abban, hogy az MTSZ az anyagi összeomlás szélére jutott és a jövője nem a saját kezében van. Viszont a konszolidációra kért forrás biztosításáról nem az Emmi-ben születik döntés, hanem magasabb kormányszinten. Ahogy azt hétfői számunkban megírtuk, az MTSZ sorsa csak részben van a saját kezében. Ha a június 12-re kiírt rendkívüli közgyűlésen a jelenlévők a kormány által favorizált jelöltet választják meg elnöknek, akkor megérkezik az MTSZ számlájára a túlélést biztosító 3,5 milliárd forint. Utalni az Emmi fog, de csak akkor, ha a kormány számára kedvező végeredmény esetén erre engedélyt kap.

Bár Szűcs Lajos lojalitása a kormányzó párthoz nem kérdőjelezhető meg, hiszen a mai napig a Fidesz parlamenti képviselője, korábban frakcióvezető-helyettese volt, viszonya évek óta feszültségekkel terhelt a kormány iránt szintén elkötelezett Emmi-vel, ezen belül is a sportállamtitkárságot vezető Szabó Tündével.

Lapunk információja szerint a feszültségektől terhelt kapcsolatnak konkrét kiváltó oka is van, pár évvel ezelőtt Szűcs soron kívül szeretett volna támogatást kérni az államtitkárságtól, ám a kérelmét elutasították. Az MTSZ elnöke kiváló politikai kapcsolatait kihasználva, az Emmi-t kihagyva, más forrásból jutott hozzá a szükséges támogatáshoz.

Ettől kezdve az MTSZ és az Emmi között hűvös lett a viszony, amit természetesen az érintettek igyekeztek titokban tartani, hiszen a rendszer nem tolerálja a belső konfliktusok kiteregetését, de ezt nem sikerült minden esetben megoldani.

Az MTSZ 2018. szeptember 26-iki rendkívüli közgyűlése előtt két nappal egy egyeztető megbeszélésen Szabó Tünde a tanácskozás elhalasztását kérte Szűcs Lajostól, pontosabban az akkori megfogalmazás szerint „erősen javasolta” ezt a lépést. A sportállamtitkár szerint a napirenden szereplő alapszabály-módosítás előtt több időt kellett volna hagyni a küldötteknek a felkészülésre. Szerinte az lett volna a megfelelő döntés, ha rendes közgyűlést hívnak össze, amelyre harminc napig fel tudnak készülni a tagszervezetek képviselői. Igaz, halasztás esetén csúszott volna az MTSZ körüli zavaros helyzet (ekkor került nyilvánosságra többek között a szövetség ellen indított NAV-vizsgálat is) miatt lemondott elnökségi tagok helyére újak megválasztása is, ami a napi működést tette volna lehetetlenné.

Az MTSZ elnöke az államtitkári „erős javaslatot” nem fogadta meg, és megtartotta a rendkívül feszült hangulatú, személyeskedésektől sem mentes közgyűlést. Ekkor került be az alapszabályba többek között, hogy a sportág szereplői vitás kérdéseiket házon belül próbálják meg rendezni és nem a sajtón keresztül üzengetnek vagy rögtön a bírósághoz fordulnak. Ez a módosítás azért volt fontos az MTSZ-nek, mert ebben az időszakban fordult szembe a szövetséggel a két legjobb magyar játékos, Babos Tímea és Fucsovics Márton, majd csatlakozott hozzájuk több korábbi kiváló teniszező is, akik nagyon élesen bírálták az MTSZ vezetőit. A kommunikáció (üzengetés) a vitázók között elsősorban a közösségi oldalakon zajlott.

Szabó Tünde és Szűcs Lajos viszonya a későbbiekben sem javult: ez látszik például az idei évre a klubok részére biztosított állami támogatásoknál is. Az MTSZ elnöksége a kluboktól érkezett kérelmek és a szakmai indokok vizsgálata után döntött arról, kinek, mekkora forrást igényel az Emmi-től. Összesen hatvan klub igényelt kisebb-nagyobb összeget létesítmény-fejlesztésre, ám végül az Emmi öt klub részére biztosított támogatást. A támogatottak közül ketten kaptak az MTSZ igénylése alapján, három esetben olyanok jutottak állami forráshoz, akik nem kértek az MTSZ-től: a nyíregyházi klub (Szabó Tünde szülővárosa) a Zalaegerszeg és a BTC. Utóbbi klubban edzenek a sportállamtitkár gyermekei.