Emmi;tenisz;Szűcs Lajos;Magyar Tenisz Szövetség;

Botrány a teniszszövetségnél: Nem az Emmi dönt a 3,5 milliárd sorsáról

A minisztériumtól kért segítséget a Magyar Tenisz Szövetség elnöke, Szűcs Lajos, de a kormány nyújt mentőövet, ha a rendkívüli tisztújító közgyűlésen az ő jelöltje nyer.

Szabó Tündétől, az Emmi sportért felelős államtitkárától kért 3,5 milliárd forintot a Magyar Tenisz Szövetség konszolidációjára Szűcs Lajos, az MTSZ elnöke, de nem az államtitkárság dönti el, hogy megmenekül-e a szervezet.

Az összeg az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportállamtitkárságától érkezik, hiszen a sporttörvény 2017-es módosítása óta a minisztérium hatáskörébe tartozik a sportági szövetségek részére az állami források kifizetése és ezek felhasználásának ellenőrzése is. Utóbbi téren az Emmi-nek is komoly a felelőssége abban, hogy az MTSZ az anyagi összeomlás szélére jutott és a jövője nem a saját kezében van. Viszont a konszolidációra kért forrás biztosításáról nem az Emmi-ben születik döntés, hanem magasabb kormányszinten. Ahogy azt hétfői számunkban megírtuk, az MTSZ sorsa csak részben van a saját kezében. Ha a június 12-re kiírt rendkívüli közgyűlésen a jelenlévők a kormány által favorizált jelöltet választják meg elnöknek, akkor megérkezik az MTSZ számlájára a túlélést biztosító 3,5 milliárd forint. Utalni az Emmi fog, de csak akkor, ha a kormány számára kedvező végeredmény esetén erre engedélyt kap.

Bár Szűcs Lajos lojalitása a kormányzó párthoz nem kérdőjelezhető meg, hiszen a mai napig a Fidesz parlamenti képviselője, korábban frakcióvezető-helyettese volt, viszonya évek óta feszültségekkel terhelt a kormány iránt szintén elkötelezett Emmi-vel, ezen belül is a sportállamtitkárságot vezető Szabó Tündével.

Lapunk információja szerint a feszültségektől terhelt kapcsolatnak konkrét kiváltó oka is van, pár évvel ezelőtt Szűcs soron kívül szeretett volna támogatást kérni az államtitkárságtól, ám a kérelmét elutasították. Az MTSZ elnöke kiváló politikai kapcsolatait kihasználva, az Emmi-t kihagyva, más forrásból jutott hozzá a szükséges támogatáshoz.

Ettől kezdve az MTSZ és az Emmi között hűvös lett a viszony, amit természetesen az érintettek igyekeztek titokban tartani, hiszen a rendszer nem tolerálja a belső konfliktusok kiteregetését, de ezt nem sikerült minden esetben megoldani.

Az MTSZ 2018. szeptember 26-iki rendkívüli közgyűlése előtt két nappal egy egyeztető megbeszélésen Szabó Tünde a tanácskozás elhalasztását kérte Szűcs Lajostól, pontosabban az akkori megfogalmazás szerint „erősen javasolta” ezt a lépést. A sportállamtitkár szerint a napirenden szereplő alapszabály-módosítás előtt több időt kellett volna hagyni a küldötteknek a felkészülésre. Szerinte az lett volna a megfelelő döntés, ha rendes közgyűlést hívnak össze, amelyre harminc napig fel tudnak készülni a tagszervezetek képviselői. Igaz, halasztás esetén csúszott volna az MTSZ körüli zavaros helyzet (ekkor került nyilvánosságra többek között a szövetség ellen indított NAV-vizsgálat is) miatt lemondott elnökségi tagok helyére újak megválasztása is, ami a napi működést tette volna lehetetlenné.

Az MTSZ elnöke az államtitkári „erős javaslatot” nem fogadta meg, és megtartotta a rendkívül feszült hangulatú, személyeskedésektől sem mentes közgyűlést. Ekkor került be az alapszabályba többek között, hogy a sportág szereplői vitás kérdéseiket házon belül próbálják meg rendezni és nem a sajtón keresztül üzengetnek vagy rögtön a bírósághoz fordulnak. Ez a módosítás azért volt fontos az MTSZ-nek, mert ebben az időszakban fordult szembe a szövetséggel a két legjobb magyar játékos, Babos Tímea és Fucsovics Márton, majd csatlakozott hozzájuk több korábbi kiváló teniszező is, akik nagyon élesen bírálták az MTSZ vezetőit. A kommunikáció (üzengetés) a vitázók között elsősorban a közösségi oldalakon zajlott.

Szabó Tünde és Szűcs Lajos viszonya a későbbiekben sem javult: ez látszik például az idei évre a klubok részére biztosított állami támogatásoknál is. Az MTSZ elnöksége a kluboktól érkezett kérelmek és a szakmai indokok vizsgálata után döntött arról, kinek, mekkora forrást igényel az Emmi-től. Összesen hatvan klub igényelt kisebb-nagyobb összeget létesítmény-fejlesztésre, ám végül az Emmi öt klub részére biztosított támogatást. A támogatottak közül ketten kaptak az MTSZ igénylése alapján, három esetben olyanok jutottak állami forráshoz, akik nem kértek az MTSZ-től: a nyíregyházi klub (Szabó Tünde szülővárosa) a Zalaegerszeg és a BTC. Utóbbi klubban edzenek a sportállamtitkár gyermekei.

Nem biztos, hogy kell 3,5 milliárd forintAz MTSZ hivatalos honlapján Juhász Gábor főtitkár számolt be az elődje, Richter Attila távozása óta eltelt száz napról. A beszámoló szerint a szövetség elnöke 3,5 milliárd forintot kért ugyan az Emmi-től a konszolidációra, a kérelemben szerepel egy 1,2 milliárd forintos tétel is, az államtitkársággal szemben esetleg fennálló tartozás kiegyenlítésére. Ha ennyit kellene kifizetni az Emmi felé, akkor ezt az összeget nem szükséges átutalni az MTSZ számlájára.