RTL: Elbocsátott jogászt gyanúsítanak a szegedi fegyveres rablással

Publikálás dátuma
2020.05.26. 20:41

Fotó: police.hu
A férfi szombaton egy virágboltban, két nappal korábban pedig egy postán követelt pénzt.
Ahogyan arról mi is beszámoltunk, az 51 éves férfi szombaton, pár perccel 14 óra után egy fegyverrel ment be az egyik szegedi virágboltba. Pénzt követelt és miután azt megkapta, elmenekült a helyszínről. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a Szegedi Rendőrkapitánysággal közösen a bejelentéstől számított egy órán belül azonosította, majd a közelben elfogta az 51 éves helybeli férfit. Az adatgyűjtés során megállapították, hogy két nappal korábban a férfi próbálta meg kirabolni a Csongrádi sugárúton lévő postát is. A rendőrök a férfi lakásán tartott kutatás során lefoglalták az elkövetéskor használt lőfegyvert, valamint a ruházatot. Fegyveresen elkövetett rablás és lőfegyverrel visszaélés miatt indult eljárás ellene.
Az RTL Híradó úgy tudja, hogy a férfi jogászként dolgozott, februárban küldték el a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatalból. Korábban elvált, életet félresiklott. A híradónak nyilatkozó kriminálpszichológus szerint a profi bűnözők nem a lakásukhoz közel próbálnak rabolni. A férfit hétfőn letartóztatták, akár 15 évre is börtönbe kerülhet. 
Szerző

Letartóztatták a férfit, aki megpróbálta elütni a járőröket a Bazilika mellett

Publikálás dátuma
2020.05.26. 18:13

Fotó: Olvasói fotó/Index
A férfi nem csak a rendőröket, de a kórházi személyzetet is fenyegette. Betegsége miatt korábban pszichiátrián kezelték.
A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki rendőröket próbált elütni a Bajcsy-Zsilinszky úton szombat este. A bíróság a kényszerintézkedés végrehajtásának helyéül az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet jelölte ki - közölte a Fővárosi Törvényszék szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. A megalapozott gyanú szerint a férfi 2020. május 23-án a Deák tér irányából a Nyugati tér felé közlekedett autójával, amikor az Andrássy úti közlekedési lámpánál a mellette lévő rendőrautóban ülő rendőrökkel - előzmények nélkül - indulatosan és agresszívan beszélt. A férfi a rendőrök kérésére lehúzódott az úttest jobb oldalára, azonban amikor a rendőrök kiszálltak az autóból és elindultak felé, őket fenyegetve és szidalmazva hátramenetbe kapcsolt. Direkt feléjük hajtott, majd egyiküket megkísérelte elsodorni. Ezt követően a férfi nagy sebességgel elindult a Nyugati tér irányába és az autóját elölről megközelítő másik rendőrt is megpróbálta szándékosan elütni. A továbbra is menekülni próbáló gyanúsítottat végül egy robogós pizzafutár segítségével sikerült a rendőröknek megállítaniuk. A férfi a rendőri intézkedésnek is ellenállt, megbilincseléséhez testi kényszert kellett alkalmazniuk. Az egyik rendőr 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.
Az elsődleges vizsgálatok alapján a gyanúsított szervezetében a bűncselekményi értékhatárt el nem érő mennyiségű alkohol volt, és jogosítványa sem rendelkezett.

A férfi korábban pszichiátriai betegsége miatt kezelésben részesült. A terhére rótt bűncselekmény tárgyi súlyára, jellegére, a kiszabható büntetés mértékére, valamint – az egészségi állapota és az eljárásban tanúsított magatartása miatti – kiszámíthatatlan viselkedésére és a társadalomra veszélyességére is figyelemmel a szökés, elrejtőzés veszélye megalapozottan fennáll. A gyanúsított az incidens előtt, valamint azt követően is folyamatosan fenyegette a rendőröket és később a kórházi személyzetet is. A bíróság szerint ezért tartani lehet attól, hogy szabadlábra kerülésekor a büntetőeljárásban részt vevő vagy más személyt megfélemlítene, jogellenesen befolyásolna, ezzel a bizonyítás meghiúsítására törekedne. A gyanúsított büntetlen előéletű, azonban vele szemben korábban több eljárás is indult. Jelenleg hivatalos személy elleni erőszak bűntettével és más bűncselekménnyel gyanúsítják őt.   A végzés nem végleges.
Szerző
Frissítve: 2020.05.26. 18:15

Rendőrökre uszította a kutyáját - itt az ítélet

Publikálás dátuma
2020.05.26. 18:06
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Gyorsított eljárásban négy év fegyházbüntetésre ítélte a Kisvárdai Járásbíróság kedden azt a szabolcsi férfit, aki a vele szemben intézkedő rendőrökre uszította a kutyáját Pátrohán - közölte a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője az MTI-vel. Az ítélet nem jogerős.
Resán Dalma közleményében azt írta, a hivatalos személy elleni erőszak bűntettében, könnyű testi sértés és becsületsértés vétségében bűnösnek talált vádlott a múlt szombaton tett bejelentést a rendőrségen, azt állítva, hogy egy italbolt előtt bántalmazták. A férfi azonban a pátrohai lakásához érkező, őt igazoltatni próbáló járőrökre az utcán ráuszította az addig pórázon sétáltatott kutyáját. A nagytestű németjuhász az egyik rendőr lábát és karját harapta meg, de a férfi még ezután sem volt hajlandó együttműködni: folyamatosan becsmérelte a járőröket, az ingatlanba bejutni próbálkozó rendőrökre nyomta a ház kapuját, majd kutyáját ismét rájuk uszította - ismertette a sajtószóvivő. A Központi Nyomozó Főügyészség korábbi közleménye szerint a két körzeti megbízott végül gázspray-vel ártalmatlanította a kutyát, a jogszerű intézkedésnek továbbra is ellenálló ittas férfit pedig megbilincselték. A megharapott rendőr nyolc napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket szenvedett. Resán Dalma megjegyezte, a férfi a bíróság előtt a cselekmény elkövetését részben beismerte, tettét megbánta és bocsánatot kért a sértettől. A büntetés kiszabásakor súlyosító körülményként értékelték a vádlott büntetett előéletét: korábban felfegyverkezve elkövetett garázdaság miatt börtönbüntetésre ítélték, testi sértés miatt pedig jelenleg is tart vele szemben egy másik eljárás. Enyhítő körülményként értékelték ugyanakkor azt, hogy három kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik - olvasható az ítélet indoklásában. Az ítélet ellen a vádlott és védője enyhébb büntetés kiszabásáért jelentett be fellebbezést, az ügyész három nap gondolkodási időt tartott fenn. 
Szerző