Letartóztatták a férfit, aki megpróbálta elütni a járőröket a Bazilika mellett

Publikálás dátuma
2020.05.26. 18:13

Fotó: Olvasói fotó/Index
A férfi nem csak a rendőröket, de a kórházi személyzetet is fenyegette. Betegsége miatt korábban pszichiátrián kezelték.
A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki rendőröket próbált elütni a Bajcsy-Zsilinszky úton szombat este. A bíróság a kényszerintézkedés végrehajtásának helyéül az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet jelölte ki - közölte a Fővárosi Törvényszék szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. A megalapozott gyanú szerint a férfi 2020. május 23-án a Deák tér irányából a Nyugati tér felé közlekedett autójával, amikor az Andrássy úti közlekedési lámpánál a mellette lévő rendőrautóban ülő rendőrökkel - előzmények nélkül - indulatosan és agresszívan beszélt. A férfi a rendőrök kérésére lehúzódott az úttest jobb oldalára, azonban amikor a rendőrök kiszálltak az autóból és elindultak felé, őket fenyegetve és szidalmazva hátramenetbe kapcsolt. Direkt feléjük hajtott, majd egyiküket megkísérelte elsodorni. Ezt követően a férfi nagy sebességgel elindult a Nyugati tér irányába és az autóját elölről megközelítő másik rendőrt is megpróbálta szándékosan elütni. A továbbra is menekülni próbáló gyanúsítottat végül egy robogós pizzafutár segítségével sikerült a rendőröknek megállítaniuk. A férfi a rendőri intézkedésnek is ellenállt, megbilincseléséhez testi kényszert kellett alkalmazniuk. Az egyik rendőr 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.
Az elsődleges vizsgálatok alapján a gyanúsított szervezetében a bűncselekményi értékhatárt el nem érő mennyiségű alkohol volt, és jogosítványa sem rendelkezett.

A férfi korábban pszichiátriai betegsége miatt kezelésben részesült. A terhére rótt bűncselekmény tárgyi súlyára, jellegére, a kiszabható büntetés mértékére, valamint – az egészségi állapota és az eljárásban tanúsított magatartása miatti – kiszámíthatatlan viselkedésére és a társadalomra veszélyességére is figyelemmel a szökés, elrejtőzés veszélye megalapozottan fennáll. A gyanúsított az incidens előtt, valamint azt követően is folyamatosan fenyegette a rendőröket és később a kórházi személyzetet is. A bíróság szerint ezért tartani lehet attól, hogy szabadlábra kerülésekor a büntetőeljárásban részt vevő vagy más személyt megfélemlítene, jogellenesen befolyásolna, ezzel a bizonyítás meghiúsítására törekedne. A gyanúsított büntetlen előéletű, azonban vele szemben korábban több eljárás is indult. Jelenleg hivatalos személy elleni erőszak bűntettével és más bűncselekménnyel gyanúsítják őt.   A végzés nem végleges.
Szerző
Frissítve: 2020.05.26. 18:15

Rendőrökre uszította a kutyáját - itt az ítélet

Publikálás dátuma
2020.05.26. 18:06
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Gyorsított eljárásban négy év fegyházbüntetésre ítélte a Kisvárdai Járásbíróság kedden azt a szabolcsi férfit, aki a vele szemben intézkedő rendőrökre uszította a kutyáját Pátrohán - közölte a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője az MTI-vel. Az ítélet nem jogerős.
Resán Dalma közleményében azt írta, a hivatalos személy elleni erőszak bűntettében, könnyű testi sértés és becsületsértés vétségében bűnösnek talált vádlott a múlt szombaton tett bejelentést a rendőrségen, azt állítva, hogy egy italbolt előtt bántalmazták. A férfi azonban a pátrohai lakásához érkező, őt igazoltatni próbáló járőrökre az utcán ráuszította az addig pórázon sétáltatott kutyáját. A nagytestű németjuhász az egyik rendőr lábát és karját harapta meg, de a férfi még ezután sem volt hajlandó együttműködni: folyamatosan becsmérelte a járőröket, az ingatlanba bejutni próbálkozó rendőrökre nyomta a ház kapuját, majd kutyáját ismét rájuk uszította - ismertette a sajtószóvivő. A Központi Nyomozó Főügyészség korábbi közleménye szerint a két körzeti megbízott végül gázspray-vel ártalmatlanította a kutyát, a jogszerű intézkedésnek továbbra is ellenálló ittas férfit pedig megbilincselték. A megharapott rendőr nyolc napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket szenvedett. Resán Dalma megjegyezte, a férfi a bíróság előtt a cselekmény elkövetését részben beismerte, tettét megbánta és bocsánatot kért a sértettől. A büntetés kiszabásakor súlyosító körülményként értékelték a vádlott büntetett előéletét: korábban felfegyverkezve elkövetett garázdaság miatt börtönbüntetésre ítélték, testi sértés miatt pedig jelenleg is tart vele szemben egy másik eljárás. Enyhítő körülményként értékelték ugyanakkor azt, hogy három kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik - olvasható az ítélet indoklásában. Az ítélet ellen a vádlott és védője enyhébb büntetés kiszabásáért jelentett be fellebbezést, az ügyész három nap gondolkodási időt tartott fenn. 
Szerző

Segíteni akart egy férfi a székesfehérvári főút mellett, de elsodorta egy autó (videón a mentés)

Publikálás dátuma
2020.05.26. 16:17

Fotó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Épp egy raklapot próbált félrehúzni az úttestről, amikor elütötték.
A belső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó és elsodort egy embert, aki az úton lévő raklapot szerette volna félrehúzni május 26-án reggel a 7-es és a 8-as főút közös szakaszán Székesfehérvárnál - jelentette be a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói érkeztek ki elsőként a balesethez, akik azonnal a földön fekvő férfihez siettek és megkezdték az elsősegélynyújtást. A műszaki mentésben a személyautó áramtalanítására nem volt szükség, mert az ütközéskor a kocsi akkumulátora kiesett. A járművet a tűzoltók az út szélére tolták, a burkolatra szóródott törmeléket lesöpörték, és a motortérből kifolyt hűtőfolyadékot mentesítő anyaggal szórták fel.  
Szerző
Frissítve: 2020.05.26. 17:01