Előfizetés

A Színház- és Filmművészeti Egyetemet is elérte a Corvinus-modell

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.27. 16:27

Fotó: Róka László / MTI
Az SZFE-t is alapítványi tulajdonba szervezné ki a kormány „a magyar kultúra fejlődése” érdekében.
A Corvinus Egyetem és hat másik hazai felsőoktatási intézmény után a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) fenntartását is alapítványhoz szervezné ki a kormány - vette észre a 444. A Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter által jegyzett törvényjavaslat szerint Palkovics László alapításával létrejönne a Színház- és Filmművészeti Egyetemért Alapítvány. Ez lenne felelős az egyetem fenntartásáért. 
Az alapítványt irányító kuratórium tagjait a miniszter nevezi ki, az alapítvány vagyonát a kormány biztosítja.

Egyúttal az SZFE most a nemzeti vagyonkezelő tulajdonában lévő épületei ingyenesen, nyilvántartási értéken az egyetem tulajdonába kerülnek. Az egyikre, az Uránia Filmszínház épületére elidegenítési és terhelési tilalmat helyezne a kormány, a többi épületet (VII. kerület Akácfa utca, VIII. kerület Szentkirályi és Vas utca) pedig csak úgy lehetne értékesíteni, ha az egyetem infrastruktúra-fejlesztési célokra fordítaná az ebből befolyó pénzt. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerdán már közölte is az MTI-vel, hogy az egyetem új modellben működhet tovább. Azt írták, hogy az átalakítás a magyar kultúra fejlődését is biztosítja.
„A Színház- és Filmművészeti Egyetem működési modellje az elmúlt három évtizedben a hallgatói létszám folyamatos növekedése ellenére sem változott. Az intézmény társadalmi-gazdasági környezete és a felsőoktatás ágazati irányítása olyan kihívásokat támaszt, amelyeket csak egy korszerűbb működési modellben lehet legyőzni. Az átszervezéssel az egyetem képessé válhat arra, hogy feladatellátása megfeleljen a minőségi elvárásoknak”

- indokolta a tárca.

A minisztérium állítása szerint a törvénytervezet célja, hogy „még tovább erősödjön az egyetem hazai és nemzetközi szinten elismert tudásközpontként betöltött szerepe, és a jövőben olyan, együttműködésekre képes intézményként működjön, amely a magyar kultúra fejlődését is biztosítja”. A modellt elsőként a Corvinus Egyetemnél vezették be. Ennek lényege, hogy az egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány a MOL Nyrt. és a Richter Nyrt. 10-10 százalékos részvénypakettjeinek osztalékhozamából működik. Ennek kuratóriumi elnöke Hernádi Zsolt Mol-vezér. Az alapítvány kuratóriumi és felügyelőbizottsági tagjainak megbízatását épp nemrég hosszabbították meg határozatlan időre.
A 444 megjegyezte, hogy az SZFE esetében egyelőre nem tudni, milyen módon biztosítaná a működéséhez szükséges forrásokat a kormány.

A pünkösdi hétvégével hivatalosan is kinyit Siófok - megkezdődik a hajózási szezon

V. A.
Publikálás dátuma
2020.05.27. 16:08

Fotó: H. Szabó Sándor / ORFK
A fizetős strandokon maximálták a beengedhető létszámot, a pénztáraknál és a vendéglátó egységeknél kijelölték a védőtávolságot, fertőtlenítő pontokat hoztak létre, a strandokon strandjárőrök figyelnek a szabályok betartására.
A koronavírus-járvány miatt a korábbi években megszokottnál később, a pünkösdi hétvégén indul be hivatalosan a szezon Siófokon: a Balaton fővárosában a turizmus kiemelt szerepet kap, így a kieső vendégforgalom miatt a tavasz nehéz időszakot jelentett a helyiek életében, ám most már ha óvatosan is, de optimistán várják a nyarat. - A nem hivatalos adatok alapján Siófokon mindössze egyetlen, ráadásul nem helyi lakos fertőződött meg koronavírussal – mondta Lengyel Róbert polgármester. – A járvány intenzitása szerencsére csökkent, így reménykedünk, hogy az előttünk álló nyár emlékeztetni fog a korábbiakra. Persze a városban a megfelelő óvintézkedések mellett készülnek a vendégek fogadására, s reménykednek benne, hogy a vakációra érkezők megtartják a fertőtlenítés és a kézmosás rutinját. A helyiek úgy vélik, olyan, az elmúlt évtizedekben ellaposodó tulajdonságok kerülnek majd ismét előtérbe, mint az egyéni felelősségvállalás és a türelem, s a turisták megértik, a fokozott higiéniai előírások, a létszámkorlátozás bevezetése, az óvintézkedések betartása a biztonságos és gondtalan pihenés érdekében születtek. Hogy elkerülhető legyen a korábbi években tapasztalt zsúfoltság, az önkormányzat a strandokon sokkal bejárót telepített, a fizetős strandokon maximálták a beengedhető létszámot, a pénztáraknál és a vendéglátó egységeknél kijelölték a védőtávolságot, fertőtlenítő pontokat hoztak létre, a strandokon strandjárőrök figyelnek – és szükség szerint figyelmeztetnek – a szabályok betartására. A pünkösdi hétvégével hivatalosan megkezdődik a 174. balatoni hajózási szezon is, mely a korábbi években húsvétkor vette kezdetét, ám a járvány miatt eddig csak a kompok jártak Tihany és Szántód között. A hét végétől megindulnak a személy- és sétahajók is, ám – ahogyan a kompokon is – megfelelő biztonsági intézkedésekkel: a hajók zárt utastereiben egyelőre kötelező a szájmaszk vagy azt helyettesítő, arcot eltakaró kendő, sál viselése, ezek hiányában a pénztárosok megtagadhatják a jegykiadást, a személyzet pedig a felszállást a hajókra. A hajók nyitott fedélzetén a szájmaszk viselése csak ajánlott. Kötelező lesz – az egy háztartásban élők kivételével - a 1,5 méteres távolság betartása is, így értelemszerűen az utasszámot is maximálják, s emiatt a menetjegyek kizárólag a jegyen szereplő, adott időpontra szóló utazásnál használhatók majd fel.

Márki-Zay Péter jogerős ítélet szerint jó hírnevet sértett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.27. 15:22

Fotó: Népszava
A polgármesternek összesen 800 ezer forint sérelemdíjat kell a két felperes részére kifizetnie.
Márki-Zay Pétert, Hódmezővásárhely polgármesterét 400-400 ezer forintos sérelemdíj megfizetésére kötelezte és eltiltotta a további jogsértéstől a Szegedi Ítélőtábla, miután megsértette Juhász Tünde kormánymegbízott és Holubán Csilla járási hivatalvezető jó hírnevét - írja az Index a Csongrád Megyei Kormányhivatal közleménye alapján. A kormányhivatal arról számolt, hogy a jogerős ítélet szerint Márki-Zay Péter valótlanul állította azt egy Facebook-bejegyzésben, hogy a Csongrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja és a Szegedi Járási Hivatal vezetője úgy adtak olasz szemét behozatalára engedélyt, hogy tisztában voltak ennek káros következményeivel. Azt is állította: „döntésükkel hozzájárultak a vásárhelyi gyermekek mérgezéséhez, ezért a legfőbb ügyész vádat emel ellenük különös kegyetlenséggel elkövetett tömeggyilkosságért”.  Juhász Tünde és Holubán Csilla a 400-400 ezer forint sérelemdíjat a hódmezővásárhelyi kórház részére, jótékony adományként ajánlja fel. 
A hódmezővásárhelyi polgármesternek 15 napon belül kell megfizetnie a sérelemdíjat.

Márki-Zay Péter Facebook-oldalán azt írta az ítéletről, hogy számára már az elsőfokú döntés is érthetetlen volt, és most nagyrészt megerősítette a másodfokon ítélkező ítélőtábla. Közölte, hogy a felperesek becsületsértésért is pereltek, ám az ítélőtábla megsemmisítette az elsőfokú bíróság becsületsértési ítéletét. A politikus a tavalyi kampány alatt Facebook-bejegyzésekben ironikusan három, egymást kizáró lehetőséget ismertetett, és szerinte nem tényként állította, hogy az egyik felperes szándékosan meg akarná mérgezni saját gyermekét. Megjegyezte, hogy a jogerős döntés miatt át fogja utalni a 800 ezer forintos sérelemdíjat a felpereseknek, de örül annak, hogy ők ezt a pénzt a vásárhelyi kórháznak utalják tovább.