Előfizetés

Újabb hat egyetem kerül alapítványi fenntartásba a Corvinus mintájára

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2020.04.01. 15:21
A MOME főépülete
Fotó: Shutterstock
Cél a versenyképesség növelése és a felsőoktatási intézmények nemzetközisítése.
Újabb hat egyetem működési és finanszírozási modellváltásáról döntött a kormány – közölte szerdán az MTI-vel Bódis József az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára. Az érintett felsőoktatási intézmények, amelyek alapítói és fenntartói joga 2020. július 1-től a közvetlen állami fenntartás helyett egy kifejezetten erre a célra alapított vagyonkezelő alapítványokhoz kerülnek, az Állatorvostudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a kecskeméti Neumann János Egyetem, a Soproni Egyetem és a győri Széchenyi István Egyetem. Az államtitkár szerint az intézkedés elsődleges célja a versenyképesség növelése és a jelenleginél rugalmasabb és kiszámíthatóbb működési környezet megteremtése a felsőoktatás nemzetközisítése érdekében. Hozzátette: a most átalakuló intézmények nem szakadnak el az államtól, hanem azzal, mint a felsőoktatási szolgáltatásokat megrendelő szereplővel 15-20 éves keretszerződés és 3-5 éves finanszírozási szerződés keretében alakítják ki a kapcsolatukat. A modellváltás első példája a Budapesti Corvinus Egyetem volt, azt viszont már korábban is tudni lehetett, hogy a kormány a fentebb említett egyetemek átalakítását is tervezi. A Népszava még 2018 szeptemberében értesült arról, hogy a Széchenyi István Egyetem, az Állatorvostudományi Egyetem, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fenntartóváltása is szóba került. Palkovics László innovációs miniszter pedig már tavaly potenciális jelöltként említette a kecskeméti Neumann János Egyetemet is. A Széchenyi István Egyetem rektora, Földesi Péter tavaly szeptemberben azt mondta, örömmel fogadná az átalakítást. Lapunkkal a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem korábban szintén azt közölte, örömmel vennék, ha számukra is felmerülnének alternatív működési formák. Az átalakítások azonban nem állnak meg a fenntartóváltásnál. Bódis József bejelentette azt is, hogy augusztus 1-től az Eszterházy Károly Egyetem Agrártudományi és Vidékfejlesztési Kara és a Pannon Egyetem Georgikon Kara a Szent István Egyetem szervezetébe olvad be. Ezt követően a teljes Kaposvári Egyetem és a Szent István Egyetem összeolvad, ezzel párhuzamosan a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kara az Óbudai Egyetem szervezetének részévé válik. A Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kara szintén augusztus elsejétől a Károli Gáspár Református Egyetem szervezetéhez fog tartozni. 

Karácsony Gergely: Megbénulhat Budapest

Szalai Anna
Publikálás dátuma
2020.04.01. 15:07

Fotó: Népszava
Egy friss törvényjavaslat szerint Budapest főpolgármestere innentől kezdve a vészhelyzet végéig semmiben sem dönthet önállóan - erről kérdeztük Karácsony Gergely főpolgármestert.
Egyeztetett a kormány erről a javaslatról a fővárosi önkormányzattal? Nem egyeztetett. Milyen döntéseket érint ez?   Minden olyan döntést, amit a főpolgármester akár saját hatáskörében vagy a közgyűlés nevében meghoz. Mennyiben korlátozza ez a főpolgármester, vagy éppen a kerületi polgármesterek jogkörét ez a javaslat?  Teljes mértékben, hiszen amiről eddig dönthetett a közgyűlés vagy a veszélyhelyzetre alkalmazott katasztrófavédelmi törvény szerint a közgyűlés nevében én, az mostantól egy javaslat lesz, amiről 5 nap alatt döntenek az ügyeket nem ismerő katonák, katasztrófavédelmi szakemberek és fideszes pártfunkcionáriusok. Megbénulhat a város? Mondhatjuk azt, hogy a kormány a védelmi bizottságokon keresztül átveszi az irányítást, a hatalmat Budapest felett? Ez diktatúra kiépítésének újabb lépése?  Megbénulhat a város, a kerületek is, de leginkább a járványvédelmi védekezés, az ebben a helyzetben életeket mentő gyors reagálás lehetősége vész el. Ez pedig emberéletekbe kerülhet. Minek tudja be ezt a lépést főpolgármesterként?    Ezt a javaslatot a mindennapok valóságot nem ismerő hatalmi arrogancia írta. Őszintén remélem, hogy gyorsan visszavonják, mert a minden felett uralkodás vágya sem lehet fontosabb a magyar emberek életének védelménél. Ez csupán a védekezésre szól vagy minden más döntésre?   A javaslat szerint mindenre. Budapestnek és a kerületeknek egy-egy közgyűlési alkalommal több ezer döntést kell meghozniuk, hogy fognak ezekről felelősen dönteni olyanok, akiknek semmilyen ismeretük nincs ezekről az ügyekről? És milyen sebességgel? Mikor oldják fel a felügyeletet és ki teheti azt meg?   Bízunk benne, hogy a javaslat csak javaslat marad.  

8,6 milliárdos keretet ad a kormány a tömeges bevándorlás kezelésére

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.01. 14:22

Fotó: Csortos Szabolcs
Válsághelyzet van, már 2016 márciusa óta.
A kormány 8,6 milliárd forintos keretet biztosít a tömeges bevándorlás kezeléséhez a magyar honvédségnek - vette észre a hvg.hu a Magyar Közlönyben kedd éjjel megjelent kormányhatározatot.  A friss kormányhatározat a Honvédelmi Minisztérium 2020. évi tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó feladatellátásáról és annak forrásigényéről címmel jelent meg. Eszerint jóváhagytak a magyar honvédség által végzett feladatok hatékony megvalósítása érdekében egy újabb, 8,6 milliárd forintos keretet.   A portál emlékeztetett arra, hogy a Kormányzati Tájékoztatási Központ március elején jelentette be, hogy Magyarország és a magyar emberek biztonsága érdekében a kormány meghosszabbítja a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. A migrációs válsághelyzetet 2016 márciusában hirdette ki a kormány, azóta folyamatosan fenntartják az intézkedést.