lapszemle;Kásler Miklós;

Kásler: 160 ezer egészségügyi dolgozó kaphat bruttó félmillió forintot

Életképek címmel újabb videosorozattal jelentkezik a humán tárca vezetője. Szerinte az egészségügy szerkezeti átalakítása 2030-ig tart.

Új videosorozatában árult el részleteket Kásler Miklós miniszter Orbán Viktor korábbi ígéretével kapcsolatban, miszerint a frontvonalban teljesítő egészségügyi dolgozók 500 ezer forintos egyszeri juttatást kapnak július 1-jén. A humán tárca vezetője szerint 160 ezer egészségügyi dolgozó egyszeri juttatására 92 milliárd forintot fordítanak a költségvetésből – adta hírül a Magyar Nemzet. Az interjúban azonban további részletek arról, hogy az egészségügyben dolgozók közül kik számíthatnak és kik nem a megígért bruttó félmilliós összegre, nem hangzanak el. (Lapunk úgy tudja, még az pénz utalásához szükséges jogszabály tervezete nem készült el.)

Az interjúban, amit ezúttal Gazsó L. Ferenc újságíró, az MTI 2013-ban nyugalmazott elnöke készített, Kásler beszél a kormány hosszú távú egészségügyi reform terveiről is. Eszerint a 2030-ig tartó struktúraváltás egyik legfontosabb célkitűzése – szerinte – az állami és magánellátás mielőbbi szétválasztása lesz, s ezt oly módon kell végrehajtani, hogy az mind a két rendszer javára váljon.” Továbbá a családi orvosi rendszer megerősítésével tehermentesítsék a fekvő betegellátást. Hozzátette: alapos struktúraváltásban gondolkodnak, melynek munkálatai legalább két éve elkezdődtek, a szükséges átalakítások kezdetére pedig már nem kell sokat várni.

A mintegy öt perces interjúból egyebek mellett nem derült ki, hogy a humán tárca vezetője mit gondol Pintér Sándor belügyminiszter által az egészségügy átalakításával kapcsolatban kezdeményezett szakmai egyeztetésekről. Látta-e illetve hasznosítja-e az oda leadott szakmai javaslatokat? A 2030-ig tartó struktúraváltásból mit valósítanának meg a ciklus végéig. 

Mint arról korábban írtunk: az elmúlt hetekben az egészségügyi szakemberek sorra adták a kilincset a belügyminiszternél. Pintér Sándor a közelmúltban fogadta a Magyar Kórházszövetség, valamint a Magyar Orvosi Kamara elnökét és több egészség-gazdaságtanban is jártas ágazati szaktekintélyt. Információink szerint a belügyi tárca vezetője felhatalmazást kapott a miniszterelnöktől az ágazat átvilágítására, az állapotok felmérésére. A belügyi tárcánál tapasztalható az aktivitás az Emberi Erőforrások Minisztériumát is mozgásba hozta, a múlt kedden ott is megalakítottak öt reformmunkacsoportot. Ezek a gazdálkodás, a finanszírozás, a humánerőforrás, a struktúraátalakítás és az orvosszakma kérdéseivel foglalkoznak.