Visszakozott a rendőrség: nem kell kifizetni a 200 ezres bírságot a három fiatalnak vidéki útjuk miatt

Publikálás dátuma
2020.05.29. 16:32

Fotó: Népszava
Döntésüket azzal indokolták, hogy május 18-án - a szabálysértés elbírálásakor - megszűnt a kijárási korlátozás.
Mégsem kell 200 ezer forintos bírságot fizetnie annak a három fiatalnak, akiket furcsa körülmények között büntetett meg a rendőrség a kijárási korlátozások megszegése miatt - írja a 24.hu.  Mint arról a portál alapján mi is beszámoltunk, a három huszonévest május 1-jén büntették meg Budapesten, a XXII. kerületben. Ők azt állították, hogy egyikük édesanyját látogatták meg vidéken, a rendőrség viszont gyorsulási versenyek helyszínével kötötte össze igazoltatásukat, ami a fiatalok szerint egyébként nem ott történt, mint azt a hatóság állította.  A cikk megjelenése (05.28) után egy nappal, pénteken kelt határozatában a rendőrség arról tájékoztatta a három fiatalt, hogy a velük szemben hozott határozatot a rendőrség visszavonta. Döntésüket azzal indokolták, hogy május 18-án megszűnt a kijárási korlátozás.
Ha pedig a szabálysértés elbírálásakor a hatályban lévő új szabályok szerint a cselekmény már nem minősül bűncselekménynek, akkor vagy enyhébben bírálandó el, vagy az új jogszabályt kell alkalmazni

– írták.

A hatóság döntésének időzítése azonban nemcsak azért furcsa, mert éppen a cikk megjelenése után született, hanem azért is, mert - a lap információja szerint - két nappal a kijárási korlátozás megszűnése után a rendőrség levélben még arra szólította fel őket, hogy írásban tegyenek vallomást. Pedig a határozatot már akkor visszavonhatták volna a fenti indoklás szerint. A portál szerint a bírság kirívó mértékére utalhat a Népszava április 8-án megjelent összeállítása, amely szerint március 28-tól addig összesen 701 embert bírságoltak meg a kijárási korlátozás előírásainak megszegése miatt. A megadott 15,6 millió forintos összeg alapján átlagosan mintegy 22 ezer forintos bírságot szabtak ki.
Szerző

Hosszabb vonalon jár a 3-as metró pünkösdvasárnap és -hétfőn

Publikálás dátuma
2020.05.29. 15:00

Fotó: Béres Márton / Népszava
A Nagyvárad tér és Újpest-központ között közlekedik.
Szombaton, május 30-án a közösségi közlekedési járatokon a megszokott szombati közlekedési rend lesz érvényben – tette közzé a honlapján a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Ismertették: ezen a napon az M3-as metró is a megszokott hétvégi rend szerint, a Lehel tér és Újpest-központ között közlekedik, Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között pótlóbusszal lehet utazni. Pünkösdvasárnap és -hétfőn viszont a fővárosi járatok  az ünnepnapokon, illetve munkaszüneti napokon érvényes menetrend szerint indulnak. Így május 31-én és június 1-jén az M3-as metró a Nagyvárad tér és Újpest-központ között közlekedik, míg a pótlóbuszok Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér között járnak. 
Szerző
Frissítve: 2020.05.29. 18:42

Hat embert állított elő a rendőrség a Mi Hazánk demonstrációján

Publikálás dátuma
2020.05.29. 14:49
illusztráció
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Ennek oka, hogy a gyűlésen részt vevő személyek közbiztonságra különösen veszélyes tárgyakat vittek magukkal.
Csütörtök délután az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) Dohány utcai székháza előtt tartott demonstrációt Toroczkai László pártja, a Mi Hazánk Mozgalom, amelyet a Deák Ferenc téri kettős gyilkosság után hirdettek meg. Az ORÖ épülete elől, illetve annak közvetlen közeléből hat embert állítottak elő bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt – írja a hvg.hu a rendőrség tájékoztatása alapján. A rendőrség azt írta a portál érdeklődésére, hogy az intézkedés konkrét oka az volt, hogy
„a gyűlésen részt vevő személyek közbiztonságra különösen veszélyes tárgyakat (kést, gázspray és köveket) tartottak maguknál. A rendőrség a hat előállított személyt gyanúsítottként hallgatta ki, akik szabadlábon védekeznek”.

Novák Előd, a párt alelnöke már a helyszínen bejelentette, hogy a rendőrség ellene, illetve több párttársa ellen feljelentést tett. A résztvevők később a késelés helyszínére, a Deák térre vonultak. A két halálra késelt fiatal egyike Újpest-szurkoló volt: a demonstráció szervezésében szurkolói csoportok is részt vettek.   A rendőrség azt is közölte, hogy szabálysértés elkövetése miatt 34 embert jelentettek fel.
„A feljelentett személyek között voltak olyan személyek is, akiket a rendőrség több szabálysértés elkövetése miatt is feljelentett. Helyszínbírság kiszabására nem került sor”

– közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

A rendőrség a megmozdulást nem engedélyezte, álláspontjuk szerint az gyűlésnek számított, ezért korábban tájékoztatták a párt tisztségviselőit a veszélyhelyzetben, mint különleges jogrendben a rendezvényekre vonatkozó hatályos szabályozásról. A Mi Hazánk mégis megtartotta a demonstrációt, amelyhez később számos újpesti és ferencvárosi ultra csatlakozott. Erről képgalériánkat itt tudják megnézni. A hatóság arról is tájékoztatott, hogy csütörtök este fél tízkor a Nyugati térről is előállítottak két férfit. Őket – a korábbi rendezvénnyel szoros összefüggésben – csoportosan elkövetett, közösség tagja elleni erőszakkal gyanúsítják, mivel négy férfit bántalmaztak, akik közül az egyik könnyű sérülést szenvedett. A két férfit a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki, és őrizetbe vették őket. 
Szerző
Frissítve: 2020.05.29. 22:04