Előfizetés

Jól fogytak a járványművek, de mínuszban a könyvpiac

Csepregi Evelyn
Publikálás dátuma
2020.06.03. 07:15

Fotó: Népszava
Középkori zombi járványról szóló regényt, a Pestist és szakácskönyvet is többet vásároltunk a karantén időszakában. Az online forgalom nőtt, ám a boltok bezárásával számottevő volt a kiesés.
A karanténidőszak kezdetével a könyvesboltok országszerte bezártak, és az online térbe költözve igyekeztek olvasásra, könyvvásárlásra ösztönözni. Az online értékesítés azonban a bolti töredékét jelentette, s komoly nehézségeket rótt a könyvszakma szereplőire. A járványügyi enyhítésekkel a könyvesboltok is újra kinyithatnak, ennek apropóján kerestük a Líra Csoportot, a Libri-Bookline Zrt.-t, és az Andrássy úti Írók Boltját. – Hiába írnak a szerzők remek könyveket és dolgozhatnak a szerkesztők és könyvtervezők otthon is, ha a lánc végén, a könyvesbolti eladó nem tud dolgozni, mert zárva a bolt. Az online forgalom növekedett, de közel sem annyira, hogy pótolja a bolti forgalom kiesését. A kiadók is arra kényszerültek, hogy elhalasszák a tavaszi megjelenések jó részét. A Líra Csoporthoz kilenc könyvkiadó – Magvető, Rózsavölgyi és Társa, Corvina, General Press, Athenaeum, Manó Könyvek, Menő Könyvek, Partvonal, Szépmíves – tartozik, így pontosan látjuk, hogy kiadói oldalról mindez mit jelent – válaszolta a csoport kreatív igazgatója, Nyáry Krisztián a karanténidőszak hatásáról szóló kérdésre. A tragikus szóval jellemezte a helyzetet Szakács János, az Írók Boltja ügyvezetője: – Két hónapig zárva voltunk, ez önmagáért beszél. A könyvkiadás is akadozik. Elmaradt a Könyvfesztivál és az Ünnepi Könyvhét, a szakma legfontosabb ünnepei. Számunkra fájó pont még, hogy hiába nyitottunk ki két hete, könyvbemutatókat ugyanúgy nem tudtunk tartani. Ez nemcsak azért rossz, mert vásárlóink nem találkozhatnak a szerzőkkel, azért is, mert a nálunk rendezett bemutatóknak hagyománya van.
A megkérdezettek drasztikus visszaesésről számoltak be. A Líra Csoport esetében az online forgalom kezdetben harmadát, a boltzár végére a felét biztosította a tavaly ilyenkorinak, számolt be róla Nyáry Krisztián. Az online megrendelések száma megugrott az Írók Boltjánál is, ám ez csupán a szokásos bolti forgalom tíz százalékát tette ki, említette Szakács János. A Libri-Bookline Zrt. forgalma március közepéig meghaladta a tavalyit, áprilisban azonban a felére csökkent, tudtuk meg. Kiemelték, az online forgalom nőtt, de ez a bolti kiesést nem pótolta: márciusban a Libri weboldalának látogatottsága majd húsz, áprilisban negyven, májusban több mint húsz százalékkal nőtt az előző ugyanezen időszakhoz képest. – A legjellemzőbb talán az, hogy mit nem vásároltak az emberek: útikönyveket, pedig ezeknek tavasszal van a szezonja. Népszerűek voltak a gyerek- és ifjúsági könyvek, – ennek nemcsak a karantén lehetett az oka, ez az időszak a Húsvétra és a gyereknapra esett. Sokan keresték Bereményi Géza: Magyar Copperfield című regényét, de ez biztosan ment volna karantén nélkül is. Talán karanténspecifikusabb Bíró Szabolcs: Lázár evangéliuma című könyve, amit sokan valószínűleg azért vettek, hogy a félelmeiket fokozzák. A regény ugyanis egy középkori zombi járvány történetét meséli el – válaszolt Nyáry Krisztián a kérdésre, kirajzolódtak-e kedvelt témák, szerzők. Az Írók Boltjában nem érzékeltek változást, főleg az újdonságokat keresték Szakács János szerint. Sikerlistájukat jelenleg Molnár Gál Péter: Coming Out és Bereményi Géza könyve vezetik, de az Aegon Irodalmi Díj odaítélését követően többen vásárolták a díjazott, Nádasdy Ádám: Jól láthatóan lógok itt című verseskötetét is, emelte ki az ügyvezető.  – A Libri és a Bookline sikerlistája áprilisban és májusban is hasonlókat tartalmazott, mint márciusban: sikerkönyvek, újdonságok, akciós címek, vagyis a nagy mennyiségben fogyó könyvek területén nincs földcsuszamlásszerű változás, inkább résztémákban voltak elmozdulások – válaszolta a Libri-Bookline Zrt. Növekedést tapasztaltak a szakácskönyveknél, főleg a kenyérsütéssel kapcsolatos könyvek eladásában: a Limara péksége az áprilisi sikerlistára is felkerült, három-négyszer annyi fogyott, mint normál időszakban, s jól fogy Vajda József: A kenyér lelke című könyve. Hasonló tendenciát érzékeltek az önsegítő, pszichológiai könyvek terén: továbbra is a sikerlista első helyén áll Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors című könyve, A placebo te magad légy! és Edith Eva Eger: A döntés című könyvének jó forgalmában is közre játszott a járvány. Érdekességre is felfigyeltek: Camus Pestiséből tízszer annyi fogyott áprilisban, mint februárban.  
Felmerül, hozhat-e az elmúlt időszak hosszú távú növekedést az online vásárlásokban. Nyáry Krisztián szerint kérdés, a népszerűség tartós lesz-e, vagy csak kényszerű és időszakos választás volt az olvasók részéről. A boltnyitással párhuzamosan tapasztalnak visszaesést, de még mindig a járvány fölötti szinten adnak el a webáruházakban, említette. Szakács János hangsúlyozta, két hónapig jól működött, de a nyitást követően csökkent az online megrendelések száma. Mint elmondta, vásárlóik zöme igényli a személyes kapcsolatot: ebben rejlik az Írók Boltja „varázsa”. – A boltjaink kinyitása minden bizonnyal továbbra is erős online forgalmat ígér, de biztosan lesznek, akik csak átmenetileg vásároltak online. A csomagok bolti átvételének aránya nyolcvan százalék volt a járvány előtt, most hatvan-hatvanöt százalék körül van az elmúlt hét adatai alapján – válaszolt a kérdésre a Libri-Bookline Zrt. Arra számítanak, hogy egyre többen lesznek, akik ott ragadnak az online felületeken, mivel az online forgalom növekedése már a korábbi években is dinamikusabb volt, mint az offline-é, ezt a trendet erősíti fel a járvány.
A könyvesbolti újranyitásról Nyáry Krisztián elmondta, a raktározás és szállítás során eltelik annyi idő, amennyi a könyvek pihentetéséhez szükséges, s a boltokban rendszeresen fertőtlenítenek. Arra kérik a vásárlókat, online nézzenek utána a tartalomnak, s a boltba betérve, ha tehetik célirányosan vásároljanak. – Ugyanaz történik, mint egy élelmiszerboltban: a vásárló józan belátására építünk, és fokozottan ügyelünk a higiéniára – jegyezte meg a kreatív igazgató. Szakács János szerint az olvasók által kézbevett, átlapozott könyveket pihentetni életszerűtlen. Mint elmondta, a bejáratnál kézfertőtlenítő várja a vásárlókat, és azt kérik, ha körbe akarnak nézni, viseljenek maszkot. – Szerencsére a vásárlóink fegyelmezetten betartják az alapvető óvintézkedéseket. Mi pedig igyekszünk minél hamarabb talpra állni. Nem lesz egyszerű, az biztos – tette hozzá. Hasonlóról számolt be a Libri-Bookline Zrt.: boltjaikban az egészségügyi maszk viselése minden vásárló számára kötelező. Arra kérik a hozzájuk betérőket, ha lehet egyedül érkezzenek, tartsák az előírt legalább másfél méteres távolságot a többi vásárlótól, és lehetőség szerint bankkártyával fizessenek.

Elhunyt Földi Teri

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.02. 22:14

Fotó: Shutterstock
A Jászai Mari-díjas színművész 86 éves korában halt meg.
86 éves korában elhunyt Földi Teri Jászai Mari-díjas színművész, a Vígszínház egykori tagja – tudatta a színház a honlapján. Földi Teri Martonvásáron született, 1934. január 24-én. 1955-ben, a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után a győri Kisfaludy Színházhoz szerződött, majd 1958 és 1964 között a Szegedi Nemzeti Színház színművésze volt. Alakított olyan nagy Shakespeare-hősnőket, mint például Ophelia, Viola, Mária vagy Hermia, játszotta Jean Anouilh Romeo és Jeanette című darabjának címszerepét, Arthur Miller A bűnbeesés után Anyáját, Molnár Ferenc Olympiájának főszerepét, Molnár Ferenc Liliomjának Hollundernéjét, Bertolt Brecht Koldusoperájának Polly-ját, Bródy Sándor A tanítónő című darabjának címszerepét, Sütő András Álomkommandójának Súgónőjét, Makszim Gorkij Éjjeli menedékhely című darabjának Natasáját. 1964 és 1989 között a Vígszínház társulatának szeretett tagja. Egyik első vígszínházi szerepe Dolly, a Horvai István által rendezett Anna Kareninában, mellyel azonnal belopta magát a közönség szívébe. 25 éves társulati tagsága alatt olyan emblematikus előadásokban játszott, mint A vörös postakocsi Kapás Dezső, az Orfeusz alászáll Ruszt József rendezésében, a Székely Gábor rendezte Macskajáték, a Szikora János által színpadra állított Veszedelmes viszonyok, a Macska a forró tetőn Horvai István, Az öreg hölgy látogatása, vagy a Vérnász. Utoljára az Iglódi István által rendezett, nagy sikerű Csókos asszony című operettben láthatták a Vígszínház nézői. Kern András partnereként feledhetetlen alakítást nyújtott Hunyadinéként, énekhangjával és tánctudásával is elbűvölve a közönséget. Eközben több ikonikus filmben és tévéjátékban is szerepelt, mint például az Ifjú szívvel, az Esős vasárnap, a Tüskevár, a Szerencsés Dániel, a Napló gyermekeimnek, a Szomszédok, az Égető Eszter, a De kik azok a Lumnitzer nővérek? és a Konyec – Az utolsó csekk a pohárban. Számos nagy sikerű filmben szinkronizálta például Glenn Cloest vagy Jane Fondát. Az ő hangján szólal meg magyarul a Szívek Szállodájában Emily Gilmore. Dargay Attila klasszikus rajzfilmjében, a Vukban a kis róka édesanyjának, Ínynek kölcsönözte a hangját. Földi Terit 1963-ban Jászai Mari-díjjal tüntették ki. 1990-ben megkapta a Gobbi Hilda által alapított Aase-díjat, 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét vehette át. 2000-2004 között az Aase-díj kuratóriumának tagja.

Tesztnek véli a Tankcsapda az együttesre szabott jogalkotással engedélyezett autós koncerteket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.02. 20:09

Fotó: Youtube
A zenészek szerint ők sosem voltak és nem is lesznek fideszesek, és maguk is meglepődtek a gyors ügyintézésen. Az operatív törzs mindenkit biztatott.
Megszólalt a Tankcsapda együttes az autós koncertjeik körül kialakult botrányról; a zenészek  saját YouTube-csatornájukon igyekeztek megértetni, hogy miért is tarthattak a hétvégén ők ilyen előadásokat egy azóta hatályát is vesztett jogszabály alapján – vette észre a „Tank TV” különkiadását a 24.hu. A zenekar tagjai felháborodtak az őket a közösségi oldalakon ért „támadások, rosszindulatú cikkek, kommentek” miatt.  A Facebook-ra is feltett videóban elmondták: az autós koncertek ötlete tőlük jött, ők ezt átadták a menedzsmentnek, onnan a szponzorokhoz, így a Molhoz, és a szervező ügynökséghez került. Ecsetelték, hogy a javaslat rengeteg ember kezén átment, mire végül megszületett a döntés, ami őket magukat is meglepte. Arról, hogy más együttesek, énekesek, így például a Nox egykori énekesnője, Péter-Szabó Szilvia miért nem tarthattak ilyen koncerteket, a rockzenészek azzal magyarázták:
ilyen koncertet nem lehetett szervezni a járványügyi szabályok miatt, és a Tankcsapdának is csak tesztjelleggel engedélyezték a bulikat, hogy kiderüljön, meg lehet-e csinálni, működik-e ez a koncepció.

– Bármennyire is sokan így képzelik, de nem az történt, hogy a zenekar valamelyik tagja felhívta a miniszterelnököt, aki aztán némi sopánkodás közepette azonnal intézkedik – magyarázkodtak a közösségi oldalakon csak Lex Tankcsapdaként is emlegetett szabályozással kapcsolatban.    Az autós könnyűzenei koncertek megtartásáról szóló 248/2020. (V. 28.) Korm. rendelet május 29-én lépett hatályba és 31-én hatályát is vesztette. Pont a Tankcsapda által tartott két koncertet követően. A jogszabályban nincs szó semmilyen kísérletről vagy tesztről, sőt a Tankcsapdáról sem. Az előírást a koronavírus-járványban hozott korlátozások feloldását követő újabb enyhítésként jelentették be az operatív törzs május 29-i tájékoztatóján. Ott Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa ismertette, hogy a Magyar Közlönyben megjelentek az új járványügyi kormányrendeletek.
„Elhárult minden akadály azelőtt, hogy autós könnyűzenei koncerteket tarthassanak országszerte”

– emelte ki Kiss Róbert.

Arról is szó esik a videóban, hogy a zenekar három tagja nem kért gázsit az autós koncertekért, csak a technikai személyzetet fizették ki, mert ők most a járvány miatt alig tudnak pénzt keresni.     – Ha nekünk valaki segített, azt megköszönjük neki, és nagyon hálásak vagyunk, és hangsúlyozom, ha ez éppen egy baloldali párt vezetése alatt történt volna, akkor nekik köszönnénk meg, így egy jobboldali pártnak köszönjük meg. Minket az érdekel, hogy összehozzuk az embereket  – mondta a videóban Sidlovics Gábor, a debreceni zenekar gitárosa. Fejes Tamás dobos hozzátette:    
„A Tankcsapda zenekar sose volt fideszes, és nem is lesz fideszes, ezt tudja a debreceni városvezetés is”