oktatás;pedagógusok;bértábla;

Tíz évig nem rendezte a fizetéseket a kormány, cserébe most megkönnyíti a kirúgást és jogokat csonkol

A szervezet szerint az új helyzetben könnyebben lehet majd további leépítéseket, szűkítéseket végrehajtani, állítja az Oktatói Hálózat.

Az Oktatói Hálózat tiltakozik a kulturális dolgozók közalkalmazotti státuszának elvonása és az egyetemek alapítványi rendszerbe szervezése miatt - vette észre a hvg.hu a szervezet közleményét.

Eszerint az Oktatói Hálózat emlékeztetett arra, hogy 2020. május 19-én az Országgyűlés megszüntette a kulturális intézmények dolgozóinak közalkalmazotti státuszát, és ugyanezen a napon a Fidesz parlamenti képviselői megszavazták hat egyetem (Soproni Egyetem, Állatorvostudományi Egyetem, Miskolci Egyetem, Neumann János Egyetem, Széchenyi István Egyetem, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) alapítványi rendszerben való működtetését. 

„Ezeknek az egyetemeknek az oktatói szintén, automatikusan elvesztették közalkalmazotti státuszukat. A legújabb hír szerint hasonló sors vár a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatóira is”- jegyezte meg az OH.

Meglátásuk szerint a teljes kulturális intézményrendszerünk és felsőoktatásunk működését befolyásoló döntések az érdekeltek feje fölött születtek, várható hatásaik felmérésére és társadalmi megvitatására nem került sor.

„Az indoklásból, amelyek ezen intézkedéseket kísérték, semmi sem igaz”- közölte az OH.

Úgy vélik, a közalkalmazotti státusz elvételéből és az egyetemek magánkézbe adásából nem következik, hogy növekedne a munkabér az „elavult” közalkalmazotti bértáblához képest. Álláspontjuk szerint a működés sem válhat hatékonyabbá vagy gazdaságosabbá attól, ha piaci viszonyok bevezetését erőltetik olyan területeken, ahol valóságos piacról aligha lehet beszélni. 

„És a közalkalmazotti bértábla sem azért avult el, mert nem piaci viszonyok alakították, hanem mert a kormány tíz éve nem tartja karban – ezzel is kifejezve „megbecsülését” az oktatás és kultúra munkásai iránt”- tették hozzá.

A Hálózat szerint az új helyzetben ugyanakkor könnyebben lehet majd további leépítéseket, szűkítéseket végrehajtani.

Megállapították, hogy a fenntartóváltásra ítélt egyetemeket külön csapásként sújtja, hogy az eleve korlátozott autonómiájuk minimálisra szűkül, amelyet véleményük szerint az is mutat, hogy a Corvinus Egyetem felett a kormány bizalmasaiból összeállított kuratórium nemzetközi szinten példátlan teljhatalmat kap.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem fenntartását a Corvinus Egyetem mintájára, illetve hat másik hazai felsőoktatási intézmény után tervezi alapítványhoz kiszervezni a kormány. Ezt a modellt elsőként a Corvinus Egyetemnél vezették be. Lényege, hogy az egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány a MOL Nyrt. és a Richter Nyrt. 10-10 százalékos részvénypakettjeinek osztalékhozamából működik. Ennek kuratóriumi elnöke Hernádi Zsolt Mol-vezér, akinek megbízatása már határozatlan időre szól.