oktatás;pedagógusok;bértábla;

2020-06-02 10:56:28

Tíz évig nem rendezte a fizetéseket a kormány, cserébe most megkönnyíti a kirúgást és jogokat csonkol

A szervezet szerint az új helyzetben könnyebben lehet majd további leépítéseket, szűkítéseket végrehajtani, állítja az Oktatói Hálózat.

Az Oktatói Hálózat tiltakozik a kulturális dolgozók közalkalmazotti státuszának elvonása és az egyetemek alapítványi rendszerbe szervezése miatt - vette észre a hvg.hu a szervezet közleményét.

Eszerint az Oktatói Hálózat emlékeztetett arra, hogy 2020. május 19-én az Országgyűlés megszüntette a kulturális intézmények dolgozóinak közalkalmazotti státuszát, és ugyanezen a napon a Fidesz parlamenti képviselői megszavazták hat egyetem (Soproni Egyetem, Állatorvostudományi Egyetem, Miskolci Egyetem, Neumann János Egyetem, Széchenyi István Egyetem, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) alapítványi rendszerben való működtetését. 

Meglátásuk szerint a teljes kulturális intézményrendszerünk és felsőoktatásunk működését befolyásoló döntések az érdekeltek feje fölött születtek, várható hatásaik felmérésére és társadalmi megvitatására nem került sor.

Úgy vélik, a közalkalmazotti státusz elvételéből és az egyetemek magánkézbe adásából nem következik, hogy növekedne a munkabér az „elavult” közalkalmazotti bértáblához képest. Álláspontjuk szerint a működés sem válhat hatékonyabbá vagy gazdaságosabbá attól, ha piaci viszonyok bevezetését erőltetik olyan területeken, ahol valóságos piacról aligha lehet beszélni. 

A Hálózat szerint az új helyzetben ugyanakkor könnyebben lehet majd további leépítéseket, szűkítéseket végrehajtani.

Megállapították, hogy a fenntartóváltásra ítélt egyetemeket külön csapásként sújtja, hogy az eleve korlátozott autonómiájuk minimálisra szűkül, amelyet véleményük szerint az is mutat, hogy a Corvinus Egyetem felett a kormány bizalmasaiból összeállított kuratórium nemzetközi szinten példátlan teljhatalmat kap.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem fenntartását a Corvinus Egyetem mintájára, illetve hat másik hazai felsőoktatási intézmény után tervezi alapítványhoz kiszervezni a kormány. Ezt a modellt elsőként a Corvinus Egyetemnél vezették be. Lényege, hogy az egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány a MOL Nyrt. és a Richter Nyrt. 10-10 százalékos részvénypakettjeinek osztalékhozamából működik. Ennek kuratóriumi elnöke Hernádi Zsolt Mol-vezér, akinek megbízatása már határozatlan időre szól.