Előfizetés

Mindjárt kiderül, elintézi-e a fideszes többség, hogy az ellenzéknek csak némán fájhasson Trianon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.02. 11:27
Illusztráció
Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Pedig a csütörtökre időzített politikai nyilatkozattal lényegében minden frakció egyetért.
Megpróbálja a rábírni Kövér Lászlót (és az Országgyűlés fideszes képviselőit) Harangozó Tamás, hogy ne a hatalom kapjon kizárólag szót a Trianonra emlékező díszülésen. Emlékeztetőül:  a Kövér László által jegyzett tervezett szerint "A nemzeti önazonosság védelméről” szóló politikai nyilatkozat összevont vitájának megkezdésekor csak a beterjesztő kaphatna szót. Az MSZP-s honatya most azt proponálja: a képviselőcsoportok vezérszónokai is kapjanak lehetőséget - frakciónként legfeljebb 15 perc erejéig.
Ugyanis, indokolt Harangozó Tamás, a politikai nyilatkozat tervezetének a szövege azon Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma által megalkotott nyilatkozat szövegével egyezik meg, melyet az Országgyűlésben képviselettel rendelkező pártok képviselő-csoportjainak többsége is támogatott.
Azaz a nyilatkozatot eleve az azt támogató frakciók egy-egy tagjának, mint előterjesztőknek a csatlakozásával kellett volna benyújtani - hiszen a magyar parlamenti szokásjog azon egyetlen, még valamennyire működő gyakorlata, hogy a pártpolitikák felett álló ügyekért az országgyűlés közösen lép fel.  a pártpolitikák felett áll.  Márpedig, magyarázta Meggyőződésünk, hogy a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójára való megemlékezés ilyen, pártok fölötti ügy.

Tíz évig nem rendezte a fizetéseket a kormány, cserébe most megkönnyíti a kirúgást és jogokat csonkol

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.02. 10:56
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
A szervezet szerint az új helyzetben könnyebben lehet majd további leépítéseket, szűkítéseket végrehajtani, állítja az Oktatói Hálózat.
Az Oktatói Hálózat tiltakozik a kulturális dolgozók közalkalmazotti státuszának elvonása és az egyetemek alapítványi rendszerbe szervezése miatt - vette észre a hvg.hu a szervezet közleményét. Eszerint az Oktatói Hálózat emlékeztetett arra, hogy 2020. május 19-én az Országgyűlés megszüntette a kulturális intézmények dolgozóinak közalkalmazotti státuszát, és ugyanezen a napon a Fidesz parlamenti képviselői megszavazták hat egyetem (Soproni Egyetem, Állatorvostudományi Egyetem, Miskolci Egyetem, Neumann János Egyetem, Széchenyi István Egyetem, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) alapítványi rendszerben való működtetését. 
„Ezeknek az egyetemeknek az oktatói szintén, automatikusan elvesztették közalkalmazotti státuszukat. A legújabb hír szerint hasonló sors vár a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatóira is”

- jegyezte meg az OH.

Meglátásuk szerint a teljes kulturális intézményrendszerünk és felsőoktatásunk működését befolyásoló döntések az érdekeltek feje fölött születtek, várható hatásaik felmérésére és társadalmi megvitatására nem került sor.
„Az indoklásból, amelyek ezen intézkedéseket kísérték, semmi sem igaz”

- közölte az OH.

Úgy vélik, a közalkalmazotti státusz elvételéből és az egyetemek magánkézbe adásából nem következik, hogy növekedne a munkabér az „elavult” közalkalmazotti bértáblához képest. Álláspontjuk szerint a működés sem válhat hatékonyabbá vagy gazdaságosabbá attól, ha piaci viszonyok bevezetését erőltetik olyan területeken, ahol valóságos piacról aligha lehet beszélni. 
„És a közalkalmazotti bértábla sem azért avult el, mert nem piaci viszonyok alakították, hanem mert a kormány tíz éve nem tartja karban – ezzel is kifejezve „megbecsülését” az oktatás és kultúra munkásai iránt”

- tették hozzá.

A Hálózat szerint az új helyzetben ugyanakkor könnyebben lehet majd további leépítéseket, szűkítéseket végrehajtani. Megállapították, hogy a fenntartóváltásra ítélt egyetemeket külön csapásként sújtja, hogy az eleve korlátozott autonómiájuk minimálisra szűkül, amelyet véleményük szerint az is mutat, hogy a Corvinus Egyetem felett a kormány bizalmasaiból összeállított kuratórium nemzetközi szinten példátlan teljhatalmat kap. A Színház- és Filmművészeti Egyetem fenntartását a Corvinus Egyetem mintájára, illetve hat másik hazai felsőoktatási intézmény után tervezi alapítványhoz kiszervezni a kormány. Ezt a modellt elsőként a Corvinus Egyetemnél vezették be. Lényege, hogy az egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány a MOL Nyrt. és a Richter Nyrt. 10-10 százalékos részvénypakettjeinek osztalékhozamából működik. Ennek kuratóriumi elnöke Hernádi Zsolt Mol-vezér, akinek megbízatása már határozatlan időre szól.

Meghalt öt beteg, újabb 29 embernél mutatták ki a koronavírust

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.02. 09:46

Fotó: koronavirus.gov.hu
Eddig összesen 3921 személynél diagnosztizálták igazoltan a COVID-19 betegséget Magyarországon.
Újabb 29 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3921 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma - írja a kormányzati tájékoztató oldal. Meghalt 5 idős, krónikus beteg, ezzel 532 főre emelkedett az elhunytak száma, 2160-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1229 fő. Az aktív fertőzöttek 41 százaléka, az elhunytak 59 százaléka, a gyógyultak 48 százaléka budapesti. Jelenleg 427 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen.  Felhívták a figyelmet arra, hogy a védekezés második szakaszában vagyunk. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a járványveszély nem múlt el. Az a cél, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsuk az életet. Továbbra is fontos az általános óvintézkedések, különösen a védőtávolság betartása. Már Budapesten is megnyithattak az éttermek és a vendéglátóhelyek belső terei, és már látogathatók a szabadtéri kulturális és sport rendezvények.