munkaadó;Mészáros Lőrinc;

2020-06-03 11:10:15

Na, ki az, akihez képest a Spar, az Audi, vagy épp a BKV nincs a kanyarban sem

Mészáros Lőrinc az állam után a legnagyobb munkaadó ebben a hazában.

Érdekes adatot osztott meg g7.hu-val a Mészáros család érdekeltségeit összefogó Mészáros-csoport, amikor arról tájékoztatta: vállalataik összesen mintegy 25 ezer munkavállalót foglalkoztatnak. Mindez azt jelenti, hogy jelenleg Magyarországon az állam után jó eséllyel Mészáros Lőrinc a legnagyobb munkáltató.

Vállalati szinten egészen biztosan mindössze egy cég van, amely jelenleg több alkalmazottal rendelkezik, mint Mészárosék, ez pedig a 30 ezer főt foglalkoztató Magyar Posta. A létszám szerinti hazai céges ranglistán ráadásul a következő két helyezett is állami vállalat: a Volánbusznak és a MÁV-nak egyaránt valamivel több mint 18 ezer dolgozója van. A legtöbb embert alkalmazó piaci cég a Spar Magyarország Kft. 14 ezer munkatárssal, de az országban összesen nincs tíz vállalat, amely 10 ezer embernél többnek adna munkát.

Mindez ráadásul úgy jön össze, hogy több ezer főt foglalkoztató cégei azért olyan nagy számmal Mészároséknak sincsenek. Az MKB Bank nagyjából 2400 embert alkalmaz, a Hunguest Hotels pedig közel 1900-at, de ezzel nagyjából ki is merültek az ezer fő feletti vállalatok. Ha lezárják a Tiszántúli Áramhálózati Zrt. felvásárlását – amit tavaly jelentett be Mészáros Lőrinc tőzsdei vállalata – akkor lehet még egy ezer fő feletti vállalkozása a csoportnak, a többi cég azonban minden bizonnyal kisebb ennél. A jó eséllyel a legtöbb hasznot hozó építőipari vállalkozásoknál például összesen sem dolgoznak ezren. Ennek magyarázata az, hogy – amint erről korábban írtunk már – az állami tendereken kiugróan jól szereplő cégek jellemzően nem maguk végzik el a munkát, hanem annak nagy részét továbbpasszolják alvállalkozóknak.

Mészáros Lőrincnek és családjának azonban százas nagyságrendű vállalatban van részesedése, és bár ezek egy részének egyáltalán nincs alkalmazottja, a többségük azonban néhány tucat embert azért foglalkoztat. Ebből pedig elég nagy létszám összejöhet.

Mindenesetre a Mészáros-érdekeltségek gyarapodását jól mutatja, hogy a Népszava 2018-ban megpróbálta feltérképezni, vajon hány főt is foglalkoztatnak ezek a cégek - és egy mintegy 200 vállalkozás figyelembevételével, egy nagyon mértéktartó becsléssel arra jutott: az ország első számú oligarchája két éve is már 12 ezer embert alkalmazott.