Denverben ideiglenesen nem használhatnak könnygázt, villanógránátot és műanyag lövedéket a rendőrök a tüntetők ellen

Publikálás dátuma
2020.06.06. 13:23

Fotó: JASON CONNOLLY / AFP
A döntés alapja egy csütörtökön helyben benyújtott kereset volt, amelyben a rendőri túlkapásokra hívták fel a figyelmet.
A denveri rendőrség egy pénteki bírósági döntés értelmében nem használhat könnygázt, villanógránátot és műanyag lövedéket a tüntetők ellen. Az ideiglenes tilalom alapja egy csütörtökön helyben benyújtott kereset volt, amelyben a tüntetők a rendőri túlkapások miatt panaszkodtak. Az Egyesült Államokban országos megmozdulások zajlanak egy 46 éves, fekete bőrű amerikai férfi, George Floyd halála miatt. Floydot május 25-én Minneapolisban igazoltatás során négy fehér rendőrtiszt a földre kényszerítette, majd egyikük percekig térdelt a nyakán. A férfi levegőért könyörgött, később pedig a kórházba szállítás közben meghalt. A denveri tüntetők több esetről beszámoltak, amikor a rendőri intézkedések során tiltakozók és újságírók sérültek meg. Rámutattak: a rendőri megtorlásoktól való jogos félelmük akadályozza szólásszabadságukat. Denverben több mint egy hete mindennaposak a megmozdulások. A tüntetők betörték az állami legfelsőbb bíróság és egy múzeum épületének ablakait, és boltokat fosztottak ki. A keresetet benyújtó négy aktivista azt hangsúlyozta, hogy a tüntetések mindezek ellenére nagyrészt békésen zajlottak. A panaszosok kifogásolták, hogy a denveri rendőrség egyértelmű figyelmeztetés és felszólítás nélkül vetett be sérülést okozó tömegoszlató fegyvereket. Legalább egy nő súlyos szemsérülést szenvedett egy lövedéktől. Brooke Jackson bíró tízoldalas ítéletében rámutatott: számos felvétel van arról, hogy a rendőrség, könnygázt és lövedékeket vet be a békés tüntetők ellen, akik mindössze az alkotmányban biztosított gyülekezési jogukat gyakorolták. Jackson aláhúzta: a tiltakozók ellen a zavargások, nem pedig a békés megmozdulások elfojtására használt szélsőséges megoldásokat alkalmaztak. A denveri rendőrség képtelen volt teljesíteni kötelességét, és megregulázni saját embereit - vélekedett a bíró.

Ausztráliában és Japánban is tüntettek

Ausztráliában ezrek, Japánban százak vonultak utcára szombaton, hogy támogatásukról biztosítsák az egyesült államokbeli tüntetések résztvevőit, akik a feketékkel szembeni rendőri túlkapások miatt vonultak az utcára. Brisbane-ben a rendőrség becslése szerint tízezren vettek részt a békés megmozduláson, ügyelve a koronavírus-járvány miatti előírások betartására. A maszkos tüntetők transzparensein Black Lives Matter (fekete életek számítanak) felirat volt olvasható. Sokan az ausztrál őslakosok zászlajával borították be magukat, és egyúttal azt követelték, hogy a helyi rendőrség bánjon jobban az őslakosokkal. Sydneyben ezrek vettek részt egy felvonuláson erőteljes rendőri jelenlét mellett, de Melbourne-ben, Adelaide-ben és más ausztrál városokban is voltak tiltakozások. Tokióban egy kurd férfi elleni rendőri erőszak miatt tüntettek. A férfit vezetés közben megállították, és olyan erővel teperték a földre, hogy zúzódásokat szenvedett. A szervezők egyúttal Floyd esetéről is megemlékeznek. Dél-koreai aktivisták Szöulban terveznek megmozdulás szombat délután, amelyre százakat várnak. Az amerikai nagykövetség épülete előtt akartak összegyűlni, de a koronavírus-járvány miatti korlátozások ezt nem tették lehetővé. A tilalmak miatt Thaiföld fővárosában, Bangkokban csak online tiltakozó összejövetelek lesznek. Azt tervezik, hogy 8 perc 46 másodpercig tartó csenddel emlékeznek meg George Floydról. Ennyi ideig térdelt az igazoltató rendőr a fekete férfi nyakán.

Betiltották a rendőrségi razziákat a riói nyomornegyedekben

Publikálás dátuma
2020.06.06. 11:27

Fotó: MAURO PIMENTEL / AFP
A rendfenntartók csak rendkívüli esetekben, az ügyészi hivatal engedélyével térhetnek el a döntéstől.
A brazil legfelsőbb bíróság betiltotta a rendőrségi razziákat Rio de Janeiro nyomornegyedeiben a koronavírus-járvány alatt. A testület helyi idő szerint pénteken úgy határozott, hogy a rendőrség csak rendkívüli esetekben, az ügyészi hivatal engedélyével térhet el ettől. A riói rendőrség az erőszakosságáról és a túlkapásairól ismert. A brazil nagyváros rendfenntartói több mint 1800 emberrel végeztek 2019-ben. Gyakran azzal vádolják őket, hogy először lőnek, és csak utána kérdeznek. Az egyenruhások májusban bírálatok kereszttüzébe kerültek, mert egyik műveletükben életét vesztette egy 14 éves fiú. Egy másik lövöldözés miatt százak vonultak utcára. A 46 éves fekete bőrű amerikai férfi, George Floyd halála Brazíliában is nagy felzúdulást keltett, és tüntetések voltak a dél-amerikai országban is. Floydot május 25-én Minneapolisban egy igazoltatás során négy fehér rendőrtiszt a földre kényszerítette, majd egyikük percekig térdelt a nyakán. A férfi levegőért könyörgött, később pedig a kórházba szállítás közben meghalt. Alessandro Molon brazil képviselő történelminek nevezte a legfelsőbb bíróság döntését, amely szerinte jelentős győzelem az intézményesített rasszizmussal szemben. A testület ítélete Molon pártja, a Brazil Szocialista Párt (PSB) panasza nyomán született.
Szerző

Tovább enyhítenek a korlátozásokon Szerbiában és Montenegróban

Publikálás dátuma
2020.06.06. 11:27

Fotó: Nikola Krstic / AFP / NurPhoto
Észak-Macedóniában viszont megugrott az igazolt fertőzések száma.
Montenegróban már több mint egy hónapja nem regisztráltak új fertőzöttet, a 620 ezres országban összesen 324 azonosított fertőzött volt. Szombattól kizárólag az egészségügyi intézményekben, a tömegközlekedési eszközökön, valamint a gyermekek és idősek ellátását végző otthonokban kötelező a maszk használata. Szerbiában egy nap alatt 11 571-ről 11 667-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Eltörölték a szabadtéri rendezvények résztvevőinek számára vonatkozó korlátozást, zárt térben pedig legfeljebb ötszázan tartózkodhatnak. A korábban elhalasztott nyári fesztiválokat augusztusban szervezik meg. Koszovóban az elmúlt 24 órában 1147-ről 1158-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Az egészségügyi miniszter elővigyázatosságra intett, mint mondta, ha az emberek nem figyelnek oda, könnyen újabb fertőzésekre lehet számítani, ha pedig jelentősen megnő az új fertőzöttek száma, akkor a kormány kénytelen lesz ismét korlátozó intézkedéseket bevezetni. Észak-Macedóniában szombatra, egy nap leforgása alatt 2611-ről 2790-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Ez újabb rekordnak számít, a járvány ideje alatt nem vettek nyilvántartásba egy nap alatt ilyen sok új fertőzöttet. Járványügyi szakemberek szerint ez még nem a járvány második hulláma az országban – ahogyan azt az észak-macedón sajtó írja –, hanem az első hullám végén a polgárok körében tapasztalt könnyelműség miatt bekövetkezett ugrás. Az elővigyázatossági intézkedések figyelmen kívül hagyása miatt így – ahelyett, hogy lecsengett volna a járvány – korábban nem tapasztalt mértékű növekedés volt a fertőzöttek számában. Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 2594-ről 2610-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Eddig 1968-an gyógyultak meg, míg 154-en belehaltak a Covid-19 betegség szövődményeibe.
Szerző