MOK: Ismét nem tekintik egyenlőnek az egészségügyi dolgozókat

Publikálás dátuma
2020.06.06. 15:06
Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke
Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Csak egy olyan egészségügy lehet hatékony, ahol a rendszer középpontjában a beteg áll, körülötte pedig egységben a segítő szakemberek, ezért minden megosztó intézkedés káros lehet a betegek számára – hangsúlyozta a Magyar Orvosi Kamara.
„A közfinanszírozott egészségügy, a magánegészségügy, a szociális szféra dolgozói, a gyógyszerészek és diplomás tagjaink mind részt vettek a koronavírus-járvány elleni védekezésben. Mindenki a saját területén állt helyt. A korlátozások ideje alatt egyenlőek voltunk, mindenkire ugyanaz vonatkozott. Most, amikor a kiesett bevételek pótlásáról van szó, ismét nem tekintik egyenlőnek az egészségügyi dolgozókat” – közölte a Magyar Orvosi Kamara a Facebook-oldalán. Kiemelték: álláspontjuk szerint csak egy olyan egészségügy lehet hatékony, ahol a rendszer középpontjában a beteg áll, körülötte pedig egységben a segítő szakemberek, ezért minden megosztó intézkedés káros lehet a betegek számára. Mint megírtuk, korábban a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) hívta fel a figyelmet arra: hiába szerepeltek az egészségügyi dolgozóknak korábban ígért egyszeri, bruttó 500 ezer forintos juttatás eredeti előterjesztésében a lakossági gyógyszerellátást biztosító gyógyszerészek és (szak)asszisztensek, őket a végső döntés előtt valaki lehúzta onnan. A döntésért – a döntéshozók helyett – a kamarai elnök kért elnézést.
Szerző

Alakul a konzultáció: fizető bankok és multik, ingyenes internet, hazai termékek, belföldi turizmus, magyar járványfigyelés

Publikálás dátuma
2020.06.06. 14:07
Dömötör Csaba
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Dömötör Csaba videón ismertette az utolsó öt kérdést.
Lényegében összeállt az Orbán Viktor miniszterelnök által május végén bejelentett újabb nemzeti konzultáció 13 kérdése – derült ki Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szombati videós tájékoztatójából. A kormány Facebook-oldalán közzétett utolsó öt témakör első kérdése így szól:
  • – Támogatják-e a magyarok, hogy járvány idején ingyenes legyen az internethasználat az iskolás gyermeket nevelő családoknak és a tanároknak?
A fideszes politikus szerint ugyanis a koronavírus-járvány kirobbanásakor az oktatásban bevezetett digitális tanrend, a fokozott internethasználat óriási terhet jelentett a tanároknak, a diákoknak és a szülőknek is. Éppen a járványhoz kapcsolódó terhek viselésével indokolta a következő, ám részleteiben még ismeretlen kérdést:
  • Egyetértenek-e azzal az alapelvvel, hogy a bankoknak és a multiknak is hozzá kell járulniuk a védekezés költségeihez?
A kormányzati szándék szerint a nép által megerősítendő következő két kérdés a már megtett gazdasági lépések folytatására irányul: 
  • Támogatják-e a járvány utáni időszakban is a már megindult munkahelyvédő programokat?
  • Egyetértenek-e azzal, hogy külön programokkal kell ösztönözni a hazai termékek vásárlását és népszerűsíteni a belföldi turizmust?
Végezetül Dömötör Csaba ismertette az utolsó kérdést:
  • Szükség van-e egy állandó magyarországi járványügyi figyelőszolgálatra?
Az, hogy ez a kabinet szerint nem vitás, az államtitkár szavaiból is kiderült: „A brüsszeli járványügyi szervezet sajnos nem észlelte időben a járványveszélyt, még akkor is mérsékeltnek nevezte a vírus kockázatát, amikor már itt volt a baj.”  A 13 kérdéses nemzeti konzultáció korábbi kérdéseit az elmúlt napokban már a közvélemény elé tárták, korábban beszámoltunk a Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációs államtitkár és a szintén Dömötör Csaba által csepegtetett információkról. Utóbbi politikus most útmutatásul még hozzátette:
„A kérdőívet postai úton vissza lehet küldeni, és később az interneten is ki lehet majd tölteni. Mivel olyan kérdésekről van szó, amelyekről valószínűleg mindenkinek megvan a véleménye, mindenkit kérünk, mondja is el.”

Szerző
Frissítve: 2020.06.06. 14:29

„A fókuszban az embernek kell állnia” – Hét pontban foglalta össze az MSZP, mire költené az uniós forrásokat

Publikálás dátuma
2020.06.06. 12:49

Fotó: Mathieu Cugnot / Európai Parlament
Várják a szakmai- és civilszervezetek álláspontját.
Hét pontban foglalta össze Ujhelyi István szocialista EP-képviselő a pártja álláspontját a következő hét éves uniós költségvetéssel kapcsolatban. Az MSZP politikusa szombati online sajtótájékoztatóján elmondta: a 2021-2027 közötti időszakban várhatóan több mint hétezer-milliárd forintnyi uniós támogatás állhat majd Magyarország rendelkezésére, ennek részleteiről még zajlanak a tárgyalások. „Bár az Orbán-kormány igyekszik minden eszközzel elhallgatni ezt az európai konzultációt, a brüsszeli intézmények ettől függetlenül várják a civilszervezetek, önkormányzatok, gazdasági- és szociális partnerek véleményét a Magyarországnak járó források elköltésére vonatkozóan” – fogalmazott Ujhelyi.
„7 év, 7ezer-milliárd, 7 pont” – ezt a címet viseli az MSZP állásfoglalása, amely „tükörképe” annak a javaslatcsomagnak, amelyet a szocialisták országgyűlési frakciója fogadott el a jövő évi költségvetéssel, illetve annak hangsúlyaival kapcsolatban – közölte.

„Csökkentenünk kell a magyar kormánytól való kiszolgáltatottságot”

Ujhelyi röviden ismertette a 7 pontos javaslatot, amelynek kiindulópontja, hogy a következő hétéves költségvetés fókuszában – így Magyarországon is – az embernek kell állnia. „A szükséges infrastrukturális fejlesztések mellett olyan szociálisan érzékeny, a társadalom valós igényeire összpontosító forrásfelhasználásra van szükség, amely fokozott hangsúlyt fektet a munkahelyteremtésre és védelemre, a nők és a férfiak közötti bérszakadék mérséklésére és felszámolására, de törekszik a méltóságteljes életszínvonalat biztosító minimálbér kialakítására is az Európai Unió kapcsolódó törekvésével összhangban. A Magyarország számára rendelkezésre álló forrásoknak – többek között – az oktatást, a képzést és az egész életen át tanulást, a biztonságos és rugalmas foglalkoztatást, az esélyegyenlőséget, a méltányos munkafeltételek biztosítását, a szociális védelmet és a társadalmi befogadást, méltó lakhatást, a méltányos időskori jövedelmet kell szolgálnia” – fogalmazott az MSZP EP-képviselője. Ujhelyi a további pontokat ismertetve elmondta: kiemelten fontos, hogy radikálisan megemeljék az egészségügyi programokra fordítható keretek összegét és minőségi minimum-sztenderdeket vezessenek be a közegészségügyi ellátórendszerekben. Hasonlóképp szerepel a javaslatok között, hogy érdemben növeljék az ifjúsági munkanélküliséget csökkentő garanciaprogramok összegét és hozzáférhetőségét, de szintén szerepel a szocialisták javaslatcsomagjában az uniós zöldprogram (European Green Deal) támogatása és az ezzel kapcsolatos források prioritásként való kezelése is. „Csökkentenünk kell a magyar kormánytól való kiszolgáltatottságot és el kell kerülnünk azt, hogy az állami szintre emelt korrupció miatt a magyar emberek helyett kormány-közeli oligarchák zsebében kössenek ki az európai közpénzek. A következő hétéves uniós költségvetésben tehát garantálni kell, hogy az önkormányzatok közvetlenül tudjanak a számukra fontos fejlesztésekre, például szociális bérlakás-programra, vagy helyi egészségügy-fejlesztésre, regionális közlekedési-, vagy épp oktatási- és környezetvédelmi programjaikra pályázni” – olvasható az MSZP állásfoglalásában.

Várják a szakmai- és civilszervezetek álláspontját

Ujhelyi István a sajtótájékoztatón kijelentette: a szocialisták határozottan támogatják azt a javaslatot, amely jogállamisági kritériumhoz kötné az uniós források kifizetését. „Támogatjuk, hogy az uniós források kifizetését az Európai Ügyészséghez való csatlakozás feltételéhez kössék. Ugyanakkor határozott álláspontunk, hogy Magyarország és polgárai semmiben sem szenvedhetnek kárt a jelenlegi kormány EU-ellenes politikája miatt. Ezért csak olyan mechanizmust fogadunk el, amely kiveszi ugyan az uniós támogatás feletti döntés lehetőségét a jogállamiság útjáról letért kormányok kezéből, de azokat közvetlen brüsszeli pályáztatással továbbra is biztosítja a végső kedvezményezettek számára, vagyis a magyar emberek, a magyar vállalkozások, civilszervezetek és önkormányzatok számára” – közölte.
Hozzátette: az MSZP várja a szakmai- és civilszervezetek álláspontját is az uniós forrásokkal kapcsolatban és elvárják a kormánytól, hogy sunnyogás helyett indítson valódi és nyilvános társadalmi párbeszédet ezzel kapcsolatban. Az MSZP EP-képviselője kitért a Fidesz-kormány „nemzeti konzultációjára” is, amely szerinte az uniós párbeszéddel ellentétben csak egy „ál-konzultáció”. Ujhelyi úgy vélte: a fideszes konzultáció csak a kormányzati agymosás egyik eszköze, és milliárdos költségét szerinte inkább a válság miatt bajba került munkavállalók megsegítésére kellene költeni.
Szerző
Frissítve: 2020.06.06. 12:51