költségvetési hiány;deficit;járvány;adatok;

2020-06-08 21:10:05

Akár másfélszeresére is nőhet a költségvetési hiány

Még súlyosabbak lehetnek a koronavírus-járvány következményei, de az uniós bevételek még javíthatnak a helyzeten.

Látványosan emelkedik az idei költségvetési hiány a legutóbbi adatok szerint, és ez 4,5-6 százalékos GDP-arányos deficitet vetít előre 2020-ra, szemben a kormány 3,8 százalékos céljával – mondta a portfolio.hu-nak Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza. Azzal összefüggésben, hogy májusban 324 milliárd forintos hiányt hozott össze a központi költségvetés, az első öthavi deficit pedig 1051 milliárd forintra növekedett, Virovácz Péter kiemelte:

Az elemző szerint a friss hiányadatok fényében kevésnek bizonyulhat, hogy a kormány már év közben 3,8%-ra emelte a GDP-arányos hiánycélt, és az éves pénzforgalmi hiányterv 1890 milliárd forintra hízott.  A koronavírus-járvány és annak hatása elleni küzdelemben a deficitcél további emelése várható.

– A korlátozó intézkedések alacsonyabb fogyasztást eredményeztek, a járványügyi és más kiadások pedig 450 milliárd forintot vittek el – részletezte az elemző. Hozzátette: az EU-források egyenlege is rontotta az államháztartás egyenlegét, ugyanis 967 milliárd forintos kiadás valósult meg, míg Brüsszelből ezzel szemben 487 milliárd forint bevétel érkezett. ugyanakkor a későbbiekben az uniós bevételek még javíthatják a teljes egyenleget.