munkanélküliség;Parragh László;petíció;álláskeresők;

Parragh László: Amint lehetőség lesz rá, kellő időben megtesszük a megfelelő lépéseket

Petíció indult azért, hogy emelje meg az állam az álláskeresési járadék folyósítását háromról hat hónapra.

Az álláskeresési járadék maximális időtartama 2012 óta mindösszesen három hónap, ez egyedülállóan rövid a világon. Ugyanakkor nem csupán a folyósítás időtartama, hanem a járadék összege és a jogosultak köre is szűk - hívta fel a figyelmet az aHang szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Az aHang portál petíciót indított azért, hogy a járadék folyósításának időtartamát duplázzák meg, vagyis az eddigi 3 hónap helyett 6 hónapig legyen folyósítható. A petíciót már majdnem hétezren írták alá.

A közlemény szerint a portálhoz rengeteg egyéni történet érkezett azoktól, akik az elmúlt hónapokban vesztették el munkájukat. Néhányan arccal is vállalták, hogy elmeséljék történetüket. Egy fiatal lány például tavaly két hónapra igénybe vette az álláskeresési járadékot, ezért most nem jogosult rá, annak ellenére, hogy ahogy fogalmazott, ez nem egy általános helyzet. Egy pizzaszakács munkahelye a járvány elején zárt be, eleinte két hétre. A férfi családjával albérletben élt, a videó készítésekor munka nélkül keresett albérletet is.

Az aHang hangsúlyozta, hogy mindenképp szükség van arra, hogy az eddigi 3 hónap helyett minimum 6 hónapig legyen folyósítható az álláskeresési járadék.

„Az állásukat ezekben a pillanatokban is elvesztő emberek mire fizették munkaerő-piaci járulékaikat, ha nem arra, hogy egy ilyen válságos időszakban segítő kezet kapjanak a magyar államtól?”- tette fel a kérdést az aHang.

A civilek hangsúlyozták, hogy a koronavírus következtében munkájukat elvesztő emberek közvetlen pénzügyi segítése nemzeti, nemzetgazdasági érdek. Hozzátették, hogy a járvány negatív gazdasági következményeit még senki sem láthatja pontosan, azonban az óvatosabb kormányzati becslések is százezres nagyságrendről beszélnek. 

„A munkaalapú társadalom számunkra azt is jelenti, hogy az évek, évtizedek alatt befizetett járulékainkból támogatást is kapjunk, ha krízisbe kerülünk”- jegyezték meg.

Az aHang közölte azt is, hogy 2019-ben az állam a munkavállalók által befizetett munkaerő-piaci járulék mindösszesen harmadát költötte a munkanélküliekre, de még az időtartam emelése sem elég ahhoz, hogy azok, akik a munkájukat elvesztették, anyagi biztonságban legyenek.

Az aHang portál megkereste Parragh Lászlót, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökét, ő így reagált a petícióra: 

„Amint lehetőség lesz rá, kellő időben megtesszük a megfelelő lépéseket a helyzet rendezésére”- válaszolta a kamara elnöke.

Arra a pontosító kérdésre, hogy mit is jelent a kellő időben, már nem válaszolt.

Parragh László április elején az ATV Egyenes Beszéd című műsor vendége volt, ahol közölte, hogy 

„annyi ember ment tönkre az elmúlt napokban, és most is megy tönkre, hogy ezzel nem tudunk mit kezdeni”.

Itt emlékeztetnénk arra, hogy csak áprilisban mintegy 73 ezer ember veszítette el az állását a Központi Statisztikai Hivatal május végi adatai szerint, a munkanélküliségi ráta pedig 4,1 százalékra ugrott. Április 20-ig több mint 330 ezerre nőtt a regisztrált álláskeresők száma, ráadásul közülük 152 ezren semmilyen pénzbeli ellátást nem kapnak, pont azért, mert az álláskeresési járadék csak 3 hónapig jár.