Előfizetés

Most már biztos, hogy a Természettudományi Múzeum az ország egyik „legfőbb városába” költözik

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.06.09. 20:58

Fotó: Koncz Márton / Népszava
A költözés ellen korábban a múzeumi szakma és Budapest vezetése is tiltakozott.
A kormány - elsőként a nagyvárosok közül - jóváhagyta Debrecen 2030-ig tervezett fejlesztési koncepcióját, amelynek célja, hogy a város Magyarország keleti régiójának központja legyen - jelentette be az innovációs és technológiai miniszter kedden a helyi Kölcsey-központban, a programbemutató sajtóeseményen.  - A mintegy 600 milliárd forint forrásigényű projekteket tartalmazó Debrecen 2030 program öt pillére a gazdaság, a közlekedés, az oktatás, a kultúra és a városfejlesztés - ismertette Palkovics László. A miniszter Debrecent az ország egyik „legfőbb városának” nevezte, ugyanakkor megjegyezte, hogy a magyar kormány fejlesztési politikája nem tesz érdemi különbséget a kis- és a nagy települések között.  A Debrecen 2030 programból a tárcavezető kiemelte egyebek mellett a helyi nemzetközi repülőtér bővítését, a várost elkerülő keleti körgyűrű folytatását és a Természettudományi Múzeum Debrecenbe költöztetését. - A programhoz egyébként a központi költségvetési források mellett városi pénzeket, kohéziós és piaci forrásokat is igénybe vesznek - fűzte hozzá Palkovics László. Ez azt jelenti, hogy már végleges, hogy a múzeumot elköltöztetik Budapestről.  Palkovics László azt nyilatkozta az RTL Híradónak, hogy szerinte a múzeum kedvéért többen el fognak látogatni a városba, de azt nem árulta el, hogy pontosan hol lesz a múzeum új épülete.
- Az, hogy sérülhetnek az ott található tárgyak, ne sérüljenek. Erre vannak technikák, hogy hozzuk le

- mondta a tárcavezető.

Ettől tartanak ugyanis a leginkább a múzeumi dolgozók. A költözés ellen korábban a múzeumi szakma és Budapest vezetése is tiltakozott. Szakemberek arról beszéltek korábban a csatornának, hogy az áttelepülés menthetetlen károkat okoz a több tízmillió darabból álló, pótolhatatlan gyűjteményben. Ráadásul a múzeumi dolgozók többsége nem akar Debrecenbe költözni, emiatt tiltakoztak is februárban.  Az RTL emlékeztetett arra, hogy tavaly decemberben került szóba a költözés, akkor arról volt szó, hogy először ideiglenes épületben lesz helye. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a tiltakozások után idén februárban már azt közölte, hogy csak akkor költözik az intézmény, ha meglesz a végleges helye.
Papp László, Debrecen polgármestere kedden azt mondta, a Debrecen 2030 program egy korszakalkotó, Debrecen dimenzióváltását, léptékváltását jelentő komplex és átfogó városépítő stratégia, amely meghatározó jelentőséggel bír majd az évszázad előttünk álló részére.
- Mi vagyunk az első magyar város, amely a magyar kormány által határozattal és konkrét forrással megerősített, 2030-ig terjedő, komplex fejlesztési programmal rendelkezik

- tette hozzá.

A polgármester a zászlóshajó projektek közül kiemelte az új Természettudományi Múzeum és egy komolyzenei hangversenyterem megépítését, új villamosvonal létrehozását, de kiemelt feladatnak nevezte az erdők és a zöld területek védelmét, minőségi megújítását, a megújuló energiára épülő fejlesztéseket és a Civaqua-programot, amely a Tisza vizét a Keleti-főcsatornán keresztül juttatja majd el Debrecen területére. Kósa Lajos (Fidesz), országgyűlési képviselő máig ható történelmi példákat is sorolva azt mondta, 
„a magyar jövő Debrecenben épül”.

A Debrecen 2030 programot magyar, patrióta, jövőt építő, nyitott szemléletű fejlesztésnek nevezte, majd megjegyezte: a siker kulcsa a debreceni Református Kollégium épületén olvasható: „Orando et laborando”, imádkozzál és dolgozzál.

Útlezárások Budapesten: szombattól rövidített úton jár a 2-es villamos

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.09. 19:35

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
A BKK egy új villamosvágány építése miatt megváltoztatja a 2-es villamos útvonalának hosszát.
A 2-es villamos szombaton és vasárnap a Jászai Mari tér és a Boráros tér között, hétfőtől pedig a Jászai Mari tér és a Haller utca/Soroksári út között közlekedik, onnan nem megy tovább a Közvágóhíd végállomásig – derül ki az MTI-hez eljuttatott közleményből. A Soroksári úton a 23-as buszcsalád járataival, vagy az 54-es és az 55-ös busszal lehet majd utazni. A változásokra az építkezés miatt lesz szükség, ami a Soroksári út, a Haller utca és a Dandár utca csomópontját érinti. A többi között lezárják a Dandár utcai, villamossínt keresztező útátjárót, megszűnik a kihajtási lehetőség a Lechner Ödön fasorról a Soroksári út és a Dandár utca felé. Több helyen útszűkületre kell számítani, a Haller utcából a Soroksári útra csak egy sávon lehet majd kanyarodni. A Soroksári út továbbra is kétszer két sávon lesz járható, a városhatár felől pedig továbbra sem lehet jobbra kis ívben a Haller utcába befordulni - írták. Emlékeztettek: a Soroksári út és a Haller utca kereszteződésénél megépülő új villamosvágány-kapcsolatnak köszönhetően közvetlen kötöttpályás kapcsolat jöhet létre a Haller utca irányából a 2-es villamos belvárosi szakasza felé. Az új vágányon közlekedő villamosjárattal a Nagyvárad tértől átszállás nélkül lesz elérhető a többi között a belváros is.  Az új vágánykapcsolat kiépítésére a fővárosi önkormányzat 1,8 milliárd forintos forrást biztosít - olvasható a közleményben. 

Az Európai Bizottsághoz fordul Hoppál Péter Facebook-posztja miatt a DK

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.09. 19:17

Fotó: Népszava
Az Európai Bizottsághoz fordul a Demokratikus Koalíció (DK) Hoppál Péter fideszes képviselő, a Népszavát fenyegető Facebook-posztja miatt. „A Népszabadság is viccelődött, aztán eltűnt. Felkészül: Népszava” – ilyen feliratú képen osztotta meg lapunk Trianon-karikatúráját a Facebookon a kormánypárti politikus. Hoppál nem tért ki rá, hogy mivel is viccelődött a Népszabadság – mint emlékezetes, a vezető politikai napilapot a 2016-ban Mészáros Lőrinc tulajdonába került Mediaworks kiadó záratta be. „Nem tűrjük, hogy a szabad sajtót fenyegessék, mindent meg fogunk tenni, hogy megvédjük a még életben lévő és szabadon dolgozó szerkesztőségeket” – írta a DK.