kultúrpolitika;Természettudományi Múzeum;KKDSZ;

Közös nyilatkozat: Ne legyen államtitok a múzeumok költöztetése!

„Az adófizető állampolgárok által fenntartott intézményekkel kapcsolatos döntések legyenek nyilvánosak, előzetesen egyeztetve a szakmai képviseletekkel” – írta az Akadémiai Dolgozók Fóruma és a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete.

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének (KKDSZ) és az Akadémiai Dolgozók Fórumának (ADF) február 19-i kerekasztal-beszélgetése nyomán – amelyről a Népszava is beszámolt – a KKDSZ és az ADF közös nyilatkozatot jelentetett meg. Ebben leszögezik: elfogadhatatlannak tartják, hogy közgyűjtemények elhelyezése, költöztetése államtitoknak minősüljön. (A kormány januárban titkos kormányhatározatban döntött a természettudományi múzeum Debrecenbe költöztetéséről, ezt később, a szakmai tiltakozások hatására visszavonták – a szerk.)

„Az adófizető állampolgárok által fenntartott intézményekkel kapcsolatos döntések legyenek nyilvánosak, előzetesen egyeztetve a szakmai képviseletekkel” – fogalmazták meg követelésüket. „Jelenleg három – nemzetközi jelentőségű – országos múzeumgyűjteménye ideiglenes raktárakban vagy becsomagolás alatt áll. A műtárgyakat sem a szűkebb szakmai, sem a szélesebb érdeklődő közönség nem láthatja évekig. Az érintett közgyűjteményi épületek kialakítása és a műtárgyak hozzáférhetővé tétele élvezzen elsőbbséget az állami nagyberuházások között” – írják a dokumentumban.

„Ne kerüljön sor újabb közgyűjtemények költöztetésére (különösen nem átmeneti helyre) meggátolva ezzel hosszú éveken át a kiállítások látogathatóságát és a szakanyagok kutathatóságát is. Támogatjuk a Budapesten kívül rendezett jelentős kiállítások megvalósítását, új múzeumok és múzeumi hálózatok létrehozását. Ezek a regionális fejlesztések önállóan is megvalósíthatók, indokolatlan a neves elődeink által a fővárosban alapított közgyűjtemények elköltöztetése” – zárul a nyilatkozat.