halálos áldozat;Operatív Törzs;koronavírus;Müller Cecília;

2020-06-10 12:26:39

Járványügyi kommandóval készül a második hullámra az operatív törzs

Müller Cecília a koronavírus-fertőzés fiatal áldozatáról is hosszabban beszélt.

Új részleteket árult el a 37 éves, koronavírus fertőzés következtében elhunyt férfi állapotáról Müller Cecília az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján: reggel mi is megírtuk, hogy az újabb áldozatnak nem volt alapbetegsége, most azonban az is kiderült, hogy a férfin robbanásszerű gyorsasággal hatalmasodott el a fertőzés.

Nagyon ritka az ilyen rapid, gyorsan fellángoló megbetegedés, a járvány továbbra is az idősek és krónikus betegek számára jelent komolyabb kockázatot – mondta el újságírói kérdésre a tiszti főorvos. Mint hozzátette, a kormányhivatal járványügyi szakemberei kedden kezdték meg az eset széles körű feltérképezését: megkeresték és szoros ellenőrzés alatt tartják az áldozat kontaktszemélyeit, vagyis azokat, akikkel közvetlenül is érintkezett.

A sajtótájékoztatón arról is szó esett, hogy mi várható a járvány lecsengése után: Kiss Róbert rendőr alezredes beszámolója szerint az operatív törzs ezután is megmarad, figyeli a hazai és a nemzetközi adatokat.

Elmaradt ugyanakkor a bejelentés, hogy mi lesz az egészségügyi ellátórendszerrel: Müller még kedden azt ígérte, szerdán jelentik be, hogy a kórházak visszatérhetnek-e a járvány előtti munkarendhez. Bár az operatív törzs erről nem beszélt, elképzelhető, hogy a kormány valamelyik tagja még felszólal az ügyben a nap folyamán.

Müller Cecília ismertette a járványügyi adatokat – mint rámutatott, egy nap alatt 10 új fertőzöttet találtak, és egy ember, a fiatal férfi vesztette életét a koronavírus következtében. A 4027 igazolt fertőzöttből 2355-en gyógyultnak számítanak, 1121-en még betegek (közülük 344 embert kórházban, 20-at pedig lélegeztetőgépen kezelnek ) és 551-re nőtt a halálos áldozatok száma. 

A tisztifőorvos, szintén újságírói kérdésre elmondta, az egészségügyi ellátás előtt nem kell kérni koronavírus-tesztet, csak akkor, hogyha fennállnak a fertőzésgyanús tünetek; ilyen esetben viszont a háziorvossal kell konzultálni a további vizsgálatokról. Müller a sajtótájékoztató nagy részében a nyaralókat látta el háztartási tanácsokkal – olyanokkal, hogy a nyaralóház vízvezetékeiből érdemes 2-3 percen keresztül kifolyatni az őszről ott rekedt vizet, egy portörlés és takarítás pedig a kórokozókat is eltávolítja a lakásból.

Bár a tiszti főorvos javasolta, hogy idén inkább nyaraljon itthon, a külföldre utazó nyaralóknak is akadt hasznos tanács: indulás előtt tájékozódjanak a célország járványügyi protokolljáról és helyzetéről – ebben a helyi magyar konzulátus is segíthet.  

Kiss Róbert pedig arról számolt be, hogy a horvát határátkelők megnyitásával valamennyi schengeni határszakaszon megszűnt a rendőrségi ellenőrzés, a hatóságok mostantól csak mélységi, Magyarország területén zajló ellenőrzéseket tartanak.