Előfizetés

Járványügyi kommandóval készül a második hullámra az operatív törzs

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.06.10. 12:26

Fotó: Béres Márton / Népszava
Müller Cecília a koronavírus-fertőzés fiatal áldozatáról is hosszabban beszélt.
Új részleteket árult el a 37 éves, koronavírus fertőzés következtében elhunyt férfi állapotáról Müller Cecília az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján: reggel mi is megírtuk, hogy az újabb áldozatnak nem volt alapbetegsége, most azonban az is kiderült, hogy a férfin robbanásszerű gyorsasággal hatalmasodott el a fertőzés. Nagyon ritka az ilyen rapid, gyorsan fellángoló megbetegedés, a járvány továbbra is az idősek és krónikus betegek számára jelent komolyabb kockázatot – mondta el újságírói kérdésre a tiszti főorvos. Mint hozzátette, a kormányhivatal járványügyi szakemberei kedden kezdték meg az eset széles körű feltérképezését: megkeresték és szoros ellenőrzés alatt tartják az áldozat kontaktszemélyeit, vagyis azokat, akikkel közvetlenül is érintkezett. A sajtótájékoztatón arról is szó esett, hogy mi várható a járvány lecsengése után: Kiss Róbert rendőr alezredes beszámolója szerint az operatív törzs ezután is megmarad, figyeli a hazai és a nemzetközi adatokat.
A következő hullámra készülve pedig járványügyi kommandót, azonnali bevetési egységet hoznak létre, ami – ha valahol új fertőzésgóc alakulna ki – azonnal lezárja a kérdéses intézményt, területet.

Elmaradt ugyanakkor a bejelentés, hogy mi lesz az egészségügyi ellátórendszerrel: Müller még kedden azt ígérte, szerdán jelentik be, hogy a kórházak visszatérhetnek-e a járvány előtti munkarendhez. Bár az operatív törzs erről nem beszélt, elképzelhető, hogy a kormány valamelyik tagja még felszólal az ügyben a nap folyamán.
Müller Cecília ismertette a járványügyi adatokat – mint rámutatott, egy nap alatt 10 új fertőzöttet találtak, és egy ember, a fiatal férfi vesztette életét a koronavírus következtében. A 4027 igazolt fertőzöttből 2355-en gyógyultnak számítanak, 1121-en még betegek (közülük 344 embert kórházban, 20-at pedig lélegeztetőgépen kezelnek ) és 551-re nőtt a halálos áldozatok száma. 
  • Azt is megtudhattuk, hogy a tíz új fertőzött közül 4 fővárosi, 3 Pest megyei, 2 Komárom-Esztergom megyei, 1 pedig Hajdú-Bihar megyei.
  • Az összes fertőzött 41 százaléka budapesti, 59 százaléka vidéki.
  • A halottak közül pedig 328 halott budapesti, 223 vidéki – vidéken a legtöbb, 91 halálesetet Pest megyéből jelezték, Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyében viszont nincs áldozata a fertőzésnek.
A tisztifőorvos, szintén újságírói kérdésre elmondta, az egészségügyi ellátás előtt nem kell kérni koronavírus-tesztet, csak akkor, hogyha fennállnak a fertőzésgyanús tünetek; ilyen esetben viszont a háziorvossal kell konzultálni a további vizsgálatokról. Müller a sajtótájékoztató nagy részében a nyaralókat látta el háztartási tanácsokkal – olyanokkal, hogy a nyaralóház vízvezetékeiből érdemes 2-3 percen keresztül kifolyatni az őszről ott rekedt vizet, egy portörlés és takarítás pedig a kórokozókat is eltávolítja a lakásból. Bár a tiszti főorvos javasolta, hogy idén inkább nyaraljon itthon, a külföldre utazó nyaralóknak is akadt hasznos tanács: indulás előtt tájékozódjanak a célország járványügyi protokolljáról és helyzetéről – ebben a helyi magyar konzulátus is segíthet.  
Kiss Róbert pedig arról számolt be, hogy a horvát határátkelők megnyitásával valamennyi schengeni határszakaszon megszűnt a rendőrségi ellenőrzés, a hatóságok mostantól csak mélységi, Magyarország területén zajló ellenőrzéseket tartanak.

„Több négert Budapestre!” - feliratú kamuplakáttal támadják Baranyi Krisztinát

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.06.10. 11:34

Fotó: Népszava
A készítők még idézetet is adtak a ferencvárosi polgármester szájába.
„Széleskörű összefogás mögöttem! Már a Fidesz is támogat” – írta szmájlis Facebook-bejegyzésében Baranyi Krisztina, amiben egy kamuplakát fotóját osztotta meg. „A több négert Budapestre” -főcímű plakát alján több ellenzéki párt és a CEU logója mellett ugyanis a Fideszé is látható. 
A provokatív, rasszista hangvételű plakát készítői egy álidézetet tulajdonítottak a ferencvárosi polgármesternek, mely szerint Baranyi már nagyon várja a négereket. "A Rákóczi úton, az Uránia mozi közelében fotózta a plakátot egy ismerősöm kedden" - mondta el kérdésünkre Baranyi Krisztina, aki kérdésünkre azt is hozzátette, nem tervez feljelentést a hamisítás miatt.
A rasszista üzenet egyértelműen a George Floyde meggyilkolása miatt kirobbanó amerikai tüntetésekre és zavargásokra utal, ugyanakkor nem előzmény nélküli üzenet: tavaly novemberben Camara-Bereczki Ferenc józsefvárosi ellenzéki képviselőt majmozta le egy ismeretlen, a mostanihoz nagyon hasonló stílusú, szerkesztésű plakáton. A szélsőséges kiszólások nem csak ragasztványok formájában válnak egyre mindennaposabbá:  kedden a  Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett Bayer Zsolt publicista kesergett  blogoldalán, azzal a felvetéssel, hogy a jövőben „Kibaszott négerek mocskos bakancsát kell csókolgatni, és önfeledten mosolyogni hozzá?”. (Bayer egy valószínűleg megrendezett videót is megosztott -   ezen a 444.hu szerint egy szélsőjobboldali, fekete mozgalom tagjai demonstrálják felsőbbrendűségüket, állítólagos járókelőkön.)

Összezavarodik az utas a sokféle ártól - így érvelnek a taxisok az egységes tarifa esetleges eltörlése ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.10. 10:47
Képünk illusztráció
Fotó: Németh András Péter
A személyfuvarozók szerint az ár nem számít.
A BKK arra kérte a taxitársaságokat, hogy tegyenek javaslatot az egységes fuvardíjak megváltoztatására, idézi az index.hu a Világgazdaságot.  A Világgazdaság egyik taxicéges forrása szerint viszont attól nem lesz több utas, ha visszajön a verseny az árban, és az utasoknak olcsóbb lesz a szolgáltatás. Mert a fogyasztók összezavarodnak majd a sokféle ártól, kaotikus lesz nekik. A fővárosi taxik alapdíja most egységesen 700 forint, a percdíj 75 forint, a kilométerdíj pedig 300 forint. Ezek az árak 2018 júliusától hatályosak, akkor 10-12 százalékot emelt a főváros.   Budapestről egyébként 2016-ban hivatalosan a minőségbiztosítás érdekében kitiltották a hatósági árnál lényegesen olcsóbb Ubert is. Az nem egyértelmű, hogy az utasoknak mi haszna származott a fix tarifákból.