Pintér Sándor;kórházak;koronavírus;parancsnokok;

2020-06-12 19:01:04

Úgy tűnik, Pintér szerint nem szakmai kérdés, hogy kórházparancsnokok orvosi szerződésekről is dönthetnek

Az elvileg csak a készleteket felügyelő parancsnokok már a kórházak szerződéseit is számon kérhetik. A belügyminiszter szerint ez nem orvosszakmai ügy.

Kásler Miklós május 25-én rendeletben tiltotta meg a kórházaknak, hogy önállóan új szerződést kössenek magántulajdonban lévő gazdasági társaságokkal, egyéni vállalkozókkal és magánszemélyekkel. A döntés – melynek kockázatairól a Medical Online cikke nyomán lapunk is részletesen írt - rendkívül bürokratikus folyamathoz köti, hogy egy kórház mégis szerződhessen magánszolgáltatókkal; ám a folyamat meg sem kezdődhet a Honvédségtől vagy a rendőrségtől átvezérelt kórházparancsnok engedélye nélkül. 

Mindez pedig azt mutatja, hogy a kórházparancsnokok már orvosszakmai kérdésekbe is beleszólhatnak – mutatott rá Pintér Sándor belügyminiszternek küldött levelében Lukács László György, a Jobbik politikusa. Lukács szerint egyértelműen szakmai ügy az, hogy egy kórház szerződhet-e egy szakorvossal, és ezért arra volt kíváncsi: 1. hány kórházparancsnoknak van orvosi diplomája?, 2. a kormány szerint indokolt-e, hogy a kórházparancsnokok erre is felhatalmazást kaptak?

Levelére Pintér Sándor reagált is, ám – a tőle nem meglepő módon – nem közölt túl sok konkrétumot. Megismételte azt a korábban többször hangoztatott állítást, hogy a kórházparancsnok csak az egészségügyi készleteket és a járványügyi szabályok betartását ellenőrzi, „orvosszakmai kérdésekben nem tehet javaslatot, döntést nem hozhat.” Idézett egy, az egészségügyi veszélyhelyzet megszűnésével kapcsolatos kormányrendeletet is, ám abban véletlenül sem szerepel a kórházi parancsnokok és a kórházi szerződések kapcsolata.

Pintér válasza alapján tehát két dolog is elképzelhető:

Ami viszont biztos, hogy belügyminiszter nem árulta el, hány kórházparancsoknak van orvosi diplomája.