Előfizetés

Franciaországban és Ausztráliában is ezrek tüntettek a rendőri erőszak ellen

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.06.13. 21:01

Fotó: Estelle Ruiz / AFP / Hans Lucas
Emmanuel Macron elítélte a rasszizmust és a diszkriminációt, amelyet a „köztársasági egyetemesség elárulásának” nevezett, de megvédte a rendőri erőket, amelyeknek „elsöprő többsége nem tudná magát besározni”.
Ismét ezrek tüntettek szombaton francia nagyvárosokban a rendőri erőszak és rasszizmus ellen a koronavírus-járvány miatti gyülekezési tilalom ellenére, egy nappal azután, hogy a rendőrök tiltakoztak országszerte amiatt, hogy a kormány nem támogatja eléggé őket. A legnagyobb megmozdulást Párizsban egy 2016-os rendőri előállítást követően elhunyt 24 éves fekete bőrű férfi, Adama Traoré családja szervezte. A börtönből szabadult férfi elmenekült egy rendőri igazoltatás elöl, de elfogták, és egy párizsi elővárosi rendőrőrsön előállították, ahol kihallgatása közben meghalt. A büntetőjogi szakértő jelentése kizárta a csendőrök felelősségét. A szakértői vélemény szerint Traoré halála pillanatában kábítószer hatása alatt állt, és szívbetegségével összefüggésben vesztette életét. A család által megbízott jogi szakértő szerint viszont az áldozat halálát az okozta, hogy három csendőr fojtófogással a földre szorította. Assa Traoré, a meghalt férfi testvére az előállításában részt vevő csendőrök vád alá helyezését kérte.
„George Floyd, a Minneapolisban május 25-én egy fehér bőrű rendőr által megölt afroamerikai férfi halála közvetlenül a bátyám halálát idézi. Ugyanez a helyzet Franciaországban, testvéreink halnak meg”

– mondta a nő.

Azt ígérte, hogy addig folytatja a küzdelmet, amíg az igazságszolgáltatás nem szolgáltat tényleg igazságot.  A rendőrség délután 12 szélsőségest elállított, akik a teret övező egyik ház falára kifeszített molinón a fehér bőrűek elleni rasszizmus ellen tiltakozva provokálták a tüntetésen résztvevőket. Adama Traoré családja június 2-án több mint 20 ezer embert mozgósított a párizsi bűnügyi bíróság épülete elé. A nem engedélyezett megmozdulást eredetileg a George Floyd afroamerikai férfi halála miatt a rendőri brutalitás és a rasszizmus elleni amerikai tiltakozások támogatására szervezték Párizsban, s a mozgalom az elmúlt tíz napban egyre nagyobb méreteket öltött és az egész országban kiszélesedett. Szombaton Marseille-ben, Lyonban, Montpellier-ben, Nantes-ban, Saint-Nazaire-ban és Bordeaux-ban is tüntettek, vasárnap Strasbourgban terveznek tiltakozást. A kormány az elmúlt napokban nem győzte csendesíteni a hazai közéleti vitákat a rendőri erőszakról és rasszizmusról. Christophe Castaner belügyminiszter hétfőn jelentette be, hogy ezentúl nem alkalmazható az előállításokkor az úgynevezett fojtófogás, amely George Floyd halálát is okozhatta, és zéró toleranciát hirdetett a rendőri rasszizmus ellen. A rendőrök körében elsősorban az a bejelentés váltott ki felháborodást, amely szerint ezentúl automatikusan felfüggesztik a rendőröket rasszista cselekmények vagy kijelentések gyanúja esetén. Szerdán Edouard Philippe miniszterelnök a szenátusban jelezte, hogy megbízik a rendőri erőkben, Emmanuel Macron pedig elítélte a rasszizmust és a diszkriminációt, amelyet a „köztársasági egyetemesség elárulásának” nevezett, de megvédte a rendőri erőket, amelyeknek „elsöprő többsége nem tudná magát besározni”. Nicole Belloubet igazságügyi miniszter pedig úgy vélte, hogy a rendőrök elleni megmozdulások le fognak csendesedni.
Ausztrália több városában is folytatódtak a rasszizmus és a rendőri erőszak elleni tüntetések, noha a hatóságok a koronavírus-járvány miatt arra kérték az embereket, maradjanak otthon. A legnagyobb megmozdulást a nyugat-ausztráliai Perthben tartották. Az ABC ausztrál műsorszóró csatorna szerint
körülbelül ötezren vonultak utcára, a tüntetők egyebek között a rendőri őrizetben meghalt őslakosok ügyeinek kivizsgálását követelték.

Mintegy ezren tüntettek az észak-ausztráliai Darwinban, ahol a legtöbb őslakos él. Néhány tucat ember az utcára vonult Melbourne-ben és Sydneyben is, ahol a hatóságok hangsúlyozták: minden elkövetnek azért, hogy a Covid-19 miatt hozott járványügyi korlátozásokat senki se szegje meg. A dél-ausztráliai Victoria államban szombatra virradóan megrongálták Tony Abbott és John Howard egykori ausztrál miniszterelnökök szobrait. Egészségügyi hatóságok arra figyelmeztettek, hogy a múlt héten lezajlott melbourne-i demonstráció egyik résztvevőjének a vírustesztje később pozitív lett.

Szélsőjobboldali aktivisták csaptak össze a rendőrökkel Londonban, állításuk szerint az emlékműveket akarták megvédeni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.13. 19:11

Fotó: Kate Green / 2020 Anadolu Agency
Ezért aztán üveggel és zászlórúddal dobálták meg a rendőröket.
Szélsőjobboldali tüntetők csaptak össze London belvárosában szombaton a rendőrökkel. Több százan gyűltek össze azzal az indokkal, hogy a műemlékeket akarják megvédeni az antirasszista tüntetőktől, majd üvegekkel dobálták meg a rendőröket – derül ki a BBC beszámolójából. Annak ellenére tüntettek, hogy a koronavírus-járvány miatt az országban a tömegtüntetések még mindig be vannak tiltva. Ezzel egy időben az ország többi részén és London belvárosában továbbra is folytatódtak a George Floyd halála nyomán kirobbant antirasszista tüntetések, ezek résztvevői többször történelmi alakok szobrait rongáltak meg. Bristolban például a folyóba dobták egy rabszolgatartó szobrát, Londonban pedig Winston Churchill szobrának estek neki. Szélsőjobboldali csoportok jelezték országszerte, hogy Londonba mennek azért, hogy megvédjék a brit történelem szimbólumait. Több százan össze is gyűltek – főként fehér férfiak – a háborús emlékmű, a Kenotáfium, illetve a Parlament mellett található, mostanra védőburkolattal körbevont Churchill-szobornál. 
A tüntetők többször is összecsaptak a rendőrökkel, a demonstrálók zászlórudakkal, füstpatronnal és jelzőbójákkal dobálták meg őket, amire a rendőrök gumibottal válaszoltak. A szélsőjobboldali tüntetők nagyobb csoportja ezután a Trafalgar térre indult, de a rendőrök még a Hyde park előtt megállították őket. Ott ugyanis éppen egy – többnyire békés – antirasszista rendezvény zajlott.
Szélsőjobboldali aktivistáktól tartva a Black Lives Matter mozgalom szervezői azt kérték, hogy a hétvégén kerüljék el az emberek az antirasszista rendezvényeket. Sadiq Khan polgármester pedig arra kérte a londoniakat, hogy kerüljék el a belvárost. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a világjárvány idején nem ajánlatos a tüntetés. Május 25-én Minneapolisban indokolatlan rendőri erőszak miatt meghalt az afroamerikai George Floyd - az ellene intézkedő rendőr több mint 8 percig a nyakán térdelt, és az eset óta az egész Egyesült Államokban, illetve világszerte tüntetéssorozatok zajlanak a rendőri erőszak és rasszizmus ellen.

Több mint tizenegyezer új fertőzést jelentettek szombaton Indiában

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.13. 18:31

Fotó: NARINDER NANU / AFP
Már 8884-en haltak meg a vírus okozta betegségben az országban.
Ismét rekordot döntött Indiában a koronavírus-fertőzöttek napi növekménye, szombaton több mint 11 000 új fertőzést jelentettek, és ezzel az igazolt fertőzöttek száma meghaladta a 300 ezret. Az indiai egészségügyi minisztérium 11 458 új fertőzést jelentett, ezzel az összes igazolt fertőzés száma elérte a 308 993-at. A minisztérium ugyanekkor 386 halálos áldozatot is jelentett, így a vírus okozta Covid-19 betegségbe eddig már 8884-en haltak bele. India jelenleg – Nagy-Britanniát megelőzve – a negyedik legfertőzöttebb ország a világon, a fertőzések száma a járványügyi korlátozások lazítása után szökött fel. Újdelhiben a legtöbb kórház megtelt, a temetők és a krematóriumok pedig szintén kapacitásuk végén járnak. A kormány elképzelhetőnek tartja, hogy július végére csak a fővárosban akár félmillió fölé emelkedhet az igazolt fertőzöttek száma, és nem zárták ki a luxushotelek és sportcsarnokok átmeneti kórházakká alakítását sem.