Franciaország;Ausztrália;

2020-06-13 21:01:46

Franciaországban és Ausztráliában is ezrek tüntettek a rendőri erőszak ellen

Emmanuel Macron elítélte a rasszizmust és a diszkriminációt, amelyet a „köztársasági egyetemesség elárulásának” nevezett, de megvédte a rendőri erőket, amelyeknek „elsöprő többsége nem tudná magát besározni”.

Ismét ezrek tüntettek szombaton francia nagyvárosokban a rendőri erőszak és rasszizmus ellen a koronavírus-járvány miatti gyülekezési tilalom ellenére, egy nappal azután, hogy a rendőrök tiltakoztak országszerte amiatt, hogy a kormány nem támogatja eléggé őket.

A legnagyobb megmozdulást Párizsban egy 2016-os rendőri előállítást követően elhunyt 24 éves fekete bőrű férfi, Adama Traoré családja szervezte.

A börtönből szabadult férfi elmenekült egy rendőri igazoltatás elöl, de elfogták, és egy párizsi elővárosi rendőrőrsön előállították, ahol kihallgatása közben meghalt. A büntetőjogi szakértő jelentése kizárta a csendőrök felelősségét. A szakértői vélemény szerint Traoré halála pillanatában kábítószer hatása alatt állt, és szívbetegségével összefüggésben vesztette életét. A család által megbízott jogi szakértő szerint viszont az áldozat halálát az okozta, hogy három csendőr fojtófogással a földre szorította.

Assa Traoré, a meghalt férfi testvére az előállításában részt vevő csendőrök vád alá helyezését kérte.

Azt ígérte, hogy addig folytatja a küzdelmet, amíg az igazságszolgáltatás nem szolgáltat tényleg igazságot. 

A rendőrség délután 12 szélsőségest elállított, akik a teret övező egyik ház falára kifeszített molinón a fehér bőrűek elleni rasszizmus ellen tiltakozva provokálták a tüntetésen résztvevőket.

Adama Traoré családja június 2-án több mint 20 ezer embert mozgósított a párizsi bűnügyi bíróság épülete elé. A nem engedélyezett megmozdulást eredetileg a George Floyd afroamerikai férfi halála miatt a rendőri brutalitás és a rasszizmus elleni amerikai tiltakozások támogatására szervezték Párizsban, s a mozgalom az elmúlt tíz napban egyre nagyobb méreteket öltött és az egész országban kiszélesedett. Szombaton Marseille-ben, Lyonban, Montpellier-ben, Nantes-ban, Saint-Nazaire-ban és Bordeaux-ban is tüntettek, vasárnap Strasbourgban terveznek tiltakozást.

A kormány az elmúlt napokban nem győzte csendesíteni a hazai közéleti vitákat a rendőri erőszakról és rasszizmusról. Christophe Castaner belügyminiszter hétfőn jelentette be, hogy ezentúl nem alkalmazható az előállításokkor az úgynevezett fojtófogás, amely George Floyd halálát is okozhatta, és zéró toleranciát hirdetett a rendőri rasszizmus ellen. A rendőrök körében elsősorban az a bejelentés váltott ki felháborodást, amely szerint ezentúl automatikusan felfüggesztik a rendőröket rasszista cselekmények vagy kijelentések gyanúja esetén.

Szerdán Edouard Philippe miniszterelnök a szenátusban jelezte, hogy megbízik a rendőri erőkben, Emmanuel Macron pedig elítélte a rasszizmust és a diszkriminációt, amelyet a „köztársasági egyetemesség elárulásának” nevezett, de megvédte a rendőri erőket, amelyeknek „elsöprő többsége nem tudná magát besározni”. Nicole Belloubet igazságügyi miniszter pedig úgy vélte, hogy a rendőrök elleni megmozdulások le fognak csendesedni.

Ausztrália több városában is folytatódtak a rasszizmus és a rendőri erőszak elleni tüntetések, noha a hatóságok a koronavírus-járvány miatt arra kérték az embereket, maradjanak otthon.

A legnagyobb megmozdulást a nyugat-ausztráliai Perthben tartották. Az ABC ausztrál műsorszóró csatorna szerint

Mintegy ezren tüntettek az észak-ausztráliai Darwinban, ahol a legtöbb őslakos él.

Néhány tucat ember az utcára vonult Melbourne-ben és Sydneyben is, ahol a hatóságok hangsúlyozták: minden elkövetnek azért, hogy a Covid-19 miatt hozott járványügyi korlátozásokat senki se szegje meg.

A dél-ausztráliai Victoria államban szombatra virradóan megrongálták Tony Abbott és John Howard egykori ausztrál miniszterelnökök szobrait.

Egészségügyi hatóságok arra figyelmeztettek, hogy a múlt héten lezajlott melbourne-i demonstráció egyik résztvevőjének a vírustesztje később pozitív lett.