Előfizetés

Hatékony jogcsonkolás: eltolta magától a több ezer magyar települést rosszul érintő ügyet az Alkotmánybíróság

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.16. 07:41

Fotó: Népszava
A falvak és városok így nem is álmodhatnak az elvont gépjárműadó visszaszerzéséről, kompenzálásáról.
Most látszik, mi a következménye annak, hogy az országgyűlés kétharmados többsége 2010-ben korlátozta az Ab hatáskörét, írja a hvg.hu. Emlékeztetőűl: a taláros testület akkor alkotmányellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a 98 százalékos különadót, így az Országgyűlésben a Fidesz és a KDNP úgy döntött, hogy  az Ab a költségvetésről, a költségvetés végrehajtásáról, a központi adónemekről, illetékekről és járulékokról, a vámokról, valamint a helyi adók központi feltételeiről szóló törvényeket csak ritka kivételes esetekben vizsgálhatja felül és semmisítheti meg.
Most tehát hiába kifogásolták az ellenzéki képviselők a gépjárműadó eddig az önkormányzatoknál maradt 40 százalékának elvételét, mondván, hogy túlnyomó többségük számára ez az egyetlen jelentős és gazdasági válság esetén is biztos költségvetési forrás. Továbbá hogy miközben a kormány az elvonást a válsághelyzettel indokolja, egy csomó feladattal terhelte meg az önkormányzatokat. Az Ab egyhangú válasza: nincs joga, nincs hatásköre ezzel foglalkozni, mert adóügy.

Különleges övezetek: a kormány a pénzt elvette, de a faladatokat visszapasszolta

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2020.06.16. 07:40

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Nem működik a gödi önkormányzat nélkül a tőlük elcsatolt különleges gazdasági övezet, mert a hétköznapi gondok megoldására a megyei önkormányzatnak, a terület új tulajdonosának nincsenek emberei – ez a helyi vezetés napi tapasztalata. A városnak menekülést kínált volna, ha az április közepén született jogszabály az eredeti június 15-i határidővel elvesztette volna hatályát, a Magyar Közlöny szombati számában azonban megjelent a módosítás, ami a veszélyhelyzet végéig kitolja az érvényességét, s közben ma minden bizonnyal elfogadja a parlament az összes tervezett övezetre vonatkozó jogszabályt is. A kisváros polgármestere a Népszavának elmondta, készen álltak a beadványokkal, hogy például a földhivatalban kezdeményezzék az elvett területek újbóli önkormányzati tulajdonba adását, mert számtalan bajt kellene orvosolniuk a Pest megyéhez került utakon. Balogh Csaba elsőként egy eldugult csatornát említett tegnap, amiből a szennyvíz a közútra folyt, de traffipaxot is rendelni akartak, mert egy szakaszon általános a megengedett sebesség átlépése. Ilyen napi ügyek intézésére szerinte a megyei önkormányzatnak nincs kapacitása. A város ellenzéki vezetője úgy fogalmazott, politikai felelősség kérdése, hogy a lakossági panaszokra megoldást keressenek, így természetesen kihívták a Duna Menti Regionális Vízmű munkatársait, de a cég a számlát a megyének nyújtja majd be. Ráadásul az új törvényhez benyújtott egyik módosító javaslat kénytelen kimondani, hogy a most épülő új utak a települések tulajdonában maradnak, ami Balogh Csaba szerint a Samsung telephelyéhez vezető új déli bevezető út néhány méteréről szól. Erről az innovációs tárca és az építtető NIF Zrt. szintén a helyi önkormányzattal tárgyal, mert a megyénél nincs erre sem elég ember.

Szép summát vont el a költségvetésből Mészáros Lőrinc, hogy Orbán szenvedélyét finanszírozhassa

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.16. 07:27

Egyes, jól körülhatárolható cégek többet fizetnek a látvány-csapatsportok támogatására, mint amennyit a költségvetésbe betolnak.
Néhány évvel ezelőtt az Átlátszó és a Transparency International is hosszas pereskedésbe bonyolódott, hogy kiderüljön, mely cégek adják a társasági adójukat az államkassza helyett bizonyos sportszervezeteknek - most viszont néhány, Mészáros Lőrinc és családjához szorosan kötődő cég elárulta éves beszámolójában, idén pontosan mennyi pénzt adtak látvány-csapatsportok támogatására, írja az mfor.hu. A most nyilvánosságra került TAO esetében is alapos feltételezéssel élhetünk, hogy az marad a felcsúti polgármester közelében. Konkrétan a miniszterelnök által alapított és Mészáros Lőrinc elnöklése alatt működő A Felcsúti Utánpótlás-Neveléséért Alapítvány kasszájába vándoroltak a forintok a költségvetés helyett. Egyelőre nem minden Mészáros-érdekeltség tette közzé az éves beszámolóját mostanáig, sőt, amelyek igen, azok se minden esetben tüntették fel a látvány-csapapsport támogatásra szánt összeget. A fenti négy társaság példáján keresztül azonban jól látszik, hogy az állami közbeszerzéseken és nagy beruházásokon felhízlalt NER-cégek gyakran jobban dotálnak sportcélokat a közpénz jellegét elvesztett adóforintjaikkal, mint amennyit az államkasszába csorgatnak vissza. A négy társaság - melyek között kisebbek is vannak - összesen 854 millió forintot pumpált a TAO-támogatások rendszerébe, ezzel párhuzamosan a költségvetésbe ennél kevesebbet, 839 millió forintot fizettek be a sokmilliárdos árbevételük után.