Indonézia;erdőtüzek;eső;

2020-06-19 10:19:56

„Esőcsinálással” előzik meg az erdőtüzeket Indonéziában

Ezüst-jodiddal szórják a felhőket, hogy felgyorsítsák a párakicsapódást.

Sikerrel előzték meg az erdőtüzeket a mesterséges esők az elmúlt hónapokban Indonéziában – jelentette be Siti Nurbaya indonéz környezetvédelmi miniszter. Május elején a szumátrai Riau tartományban kezdtek mesterséges esőket előidézni azzal, hogy repülőgépekről ezüst-jodiddal szórták meg a felhőket, hogy felgyorsítsák a levegő párájának a kicsapódását. Később Borneón folytatták az „esőcsinálást”, a műveletek az egész száraz évszakban, szeptemberig tartanak.

A délkelet-ázsiai országban tavaly a szárazság miatt mintegy 16 ezer négyzetkilométernyi terület égett, főként Szumátra és Borneó szigetén, a tüzek egy részét szándékosan gyújtották, hogy az erdők felégetésével helyet teremtsenek az ültetvényeknek.  „Júniusban általában aggódunk az időjárás alakulása miatt. Most egy kicsit megnyugodtunk, de résen kell lennünk, mivel augusztusban csúcsosodik ki a száraz évszak” – idézte a minisztert a Jakarta Post napilap.

Tavaly olyan intenzívek voltak az erdőtüzek, hogy a messzire eljutó füst miatt repülőtereket, iskolákat kellett bezárni, és az ország gazdaságának mintegy 5,2 milliárd dollárnyi kárt okoztak. Sőt a füstfelhők diplomáciai viszályt is okoztak Malajzia és Indonézia között.