Előfizetés

A főváros saját halottjának tekinti Bálint Györgyöt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.23. 13:19

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A „Bálint gazdaként” ismert szakembert számos szakmai díjjal tüntették ki. A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjének tulajdonosa, és Gyöngyös, illetve Budapest díszpolgára.
Bálint Györgyöt, Budapest díszpolgárát a Fővárosi Önkormányzat saját halottjának tekinti – jelentette be a Főpolgármesteri Hivatal szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.
„A népszerű ismeretterjesztő, kertészmérnök, kutató, szakújságíró, közéleti személyiség 2009-ben kapta meg a Főváros elismerő címét a magyar kertkultúra, kertművészet népszerűsítésében, a környezettudatos szemlélet megismertetésében kifejtett több évtizedes felvilágosító, ismeretterjesztő és tudományos munkásságáért, valamint közéleti tevékenységéért”

– olvasható a közleményben.

Bálint György, akit az ország „Bálint gazdaként” ismert, vasárnap este halt meg. Júliusban ünnepelte volna 101. születésnapját. Tavaly nyáron a 100. születésnapja előtt adott interjút lapunknak, amelyet itt olvashatnak.

Komoly bizonytalanság a Kaposvári Egyetemen

Vas András
Publikálás dátuma
2020.06.23. 13:02

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
A Kaposvári Egyetem jól jár, hogy önállóságát elveszítve összeolvad a Szent István Egyetemmel, állította Gyuricza Csaba, az új, nagy agráregyetem majdani rektora, aki szerint minden kar megmarad a somogyi megyeszékhelyen.
Komoly megdöbbenést váltott ki Kaposváron április elsején egy, a parlamenthez az éjszaka során benyújtott – erről a Kaposvári Egyetem vezetése is csak utólag értesült –, a felsőoktatás átalakításáról szóló törvényjavaslat, amely szerint augusztus elsejével megszűnik a somogyi megyeszékhely egyetemének önállósága, s az intézmény összeolvad a gödöllői székhelyű Szent István Egyetemmel. Hasonlóképpen a SZIE-hez csatlakoztatják a Pannon Egyetem keszthelyi Georgikon Karát, az Eszterházy Egyetem gyöngyösi Károly Róbert campusát, valamint a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ 11 intézetét. Az így létrejött universitas aztán jövő év januárjától alapítványi fenntartásba kerül, hasonlóan a budapesti Corvinushoz, valamint hat, augusztustól szintén vagyonkezelői alapítványok működtette egyetemhez.
A koronavírus-járvány alatti veszélyhelyzet idején benyújtott, majd elfogadott javaslat ellen a helyi ellenzék ugyan tiltakozott – miután az egyetemen a járvány miatt csak online oktatás zajlott, így intézményi lépésekre nem volt lehetőség –, nem úgy Szita Károly kormánypárti polgármester, míg Gelencsér Attila, Kaposvár Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselője beadott ugyan egy módosító indítványt, hogy a SZIE-nek Gödöllő mellett Kaposvár is központja legyen, ám halovány kísérletét már az országgyűlés kulturális bizottságának kormánypárti tagjai sem támogatták, s Gelencsér végül maga is megszavazta az önálló KE megszüntetését. Természetesen az egyetemen komoly bizonytalanságot okozott a döntés, főként, hogy nem lehet tudni, mi lesz a sorsa egy öt campusos agrártudományi egyetemen belül a többi kaposvári karnak, a gazdaságtudományinak, a pedagógiainak és a művészetinek. A kétségek eloszlatása érdekében kedd délelőttre dolgozói fórumot hirdettek, ahol Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ jelenlegi főigazgatója, az új SZIE rektora számolt be a várható változásokról. – Magyarország egyik legnagyobb egyeteme jön létra augusztustól – mondta a fórumot követő sajtótájékoztatóján a főigazgató –, közel húszezer hallgatóval, 3500-4000 oktatóval, öt campusszal.
A kaposvári karokkal kapcsolatban állította, mind a négy kar megmarad, hiszen az agrár-felsőoktatás jól megfér más területekkel, adott esetben kiegészítik egymást. Ami a gazdaságtudományi területre valóban igaz, de meglehetősen nehéz kapcsolatot találni az agrár-, illetve az óvónő-, kisgyereknevelő-, tanító-, s főleg a fotográfus, látványtervező- vagy színészképzés között. Gyuricza Csaba szerint az összeolvadás, majd az alapítványi fenntartásba kerülés – mellyel az oktatók és más alkalmazottak kikerülnek a közszférából – álláshelyeket, státuszokat sem veszélyeztet, ugyanis szerkezeti-szervezeti átalakítás ugyan várható januártól, de nem a karok és az ott dolgozók kárára. Azt állította, az SZIE ugyan egy gazdasági egységként működik majd, de a campusok komoly önállóságot kapnak, azaz integrált, de egyben decentralizált rendszert alakítanak majd ki, melyben az intézményeknek saját költségvetésük lesz.

Megtarthatják augusztus 22-én a Budapest Pride-ot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.23. 12:44

Fotó: Népszava
A veszélyhelyzet megszűnésével kérték a rendőrséget, hogy foglaljon állást abban, sor kerülhet-e a rendezvényre.
Megtartható augusztus 22-én a Budapest Pride Felvonulás – közölték a Facebookon a szervezők. Mint írják, a veszélyhelyzet megszűnésével kérték a rendőrséget, hogy foglaljon állást abban, megtartható-e augusztus 22-én a rendezvény. Amikor a veszélyhelyzet alatt bejelentették a Budapest Pride Felvonulást, azt a feltételt szabták, hogy csak akkor tarthatják meg a rendezvényt, ha addigra feloldják a veszélyhelyzetet. „Kérdésünkre szinte azonnal visszajelzett a rendőrség, és megerősítették: augusztus 22-én korlátozás nélkül megtartható a Budapest Pride Felvonulás” – teszik hozzá.