Előfizetés

A kormány osztana pénzt a fővárosi útfelújításokra

Szalai Anna
Publikálás dátuma
2020.06.24. 11:13

Fotó: Népszava
A rendelkezésére bocsátott források elosztásáról egy személyben Gulyás Gergely rendelkezne.
Olyan vagyok, mint a gazda, aki minden reggel aggódva megy be a tyúkólba, azt keresve, mit vitt el a róka éjszaka. Sajnos ma reggel is azt találtam, hogy újabb csapásra készül a kormány. A 2021-es költségvetési törvényhez a kormánypárti képviselők újabb módosító javaslatot nyújtottak be – tájékoztatta a Fővárosi Közgyűlés tagjait Tüttő Kata főpolgármester-helyettes a mai ülés legelején egy napirend előtti felszólalásra válaszolva. A Népszava kérdésére megerősítette: a kormány a szolidaritási adóból vonna el újabb 4-5 milliárdot. Ezzel párhuzamosan létre kívánnak hozni egy 5 milliárdos útfejlesztési alapot. Az alap rendelkezésére bocsátott források elosztásáról egy személyben Gulyás Gergely, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős kancelláriaminiszter rendelkezik. A javaslat értelmében a pénzt a fővárosi önkormányzatok között osztja szét a tárcavezető útépítésre és felújításra. Egyelőre nem tudni, hogy mi alapján dönt majd, mivel az önkormányzatoknak kérniük sem kell. Gulyás Gergely egyéb szempontok szerint dönt. A Fidesz eddigi Budapestet érintő döntéseinek ismeretében aligha lehet kétség afelől, hogy mely önkormányzatok részesülnek majd a pénzosztó kegyében. A Parlament Költségvetési Bizottsága éppen most vitatkozik a javaslatról.

Meghalt három beteg, újabb hét embernél mutatták ki a koronavírust

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.24. 10:25
Képünk illusztráció
Fotó: Árvai Károly / MTI/kormany.hu
183 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen.
Hét újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4114 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 3 krónikus beteg, ezzel 576 főre emelkedett az elhunytak száma, 2618-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 920 fő – közölték szerda reggel a kormányzati tájékoztató oldalon. Az aktív fertőzöttek 39 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 48 százaléka budapesti. 183 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen. Az oldal adatai szerint 3705-en vannak hatósági házi karanténban, és 261 420 mintavétel történt eddig.  „Megszűnt a veszélyhelyzet, de életbe lépett a járványügyi készültség. A veszélyhelyzet megszüntetését az tette lehetővé, hogy sikeres volt a járvány elleni védekezés első szakasza. Más országokkal ellentétben el tudtuk kerülni a tömeges megbetegedéseket és a több ezres haláleseteket. Ugyanakkor a járványveszély nem szűnt meg, így a járványügyi készültség fenntartására és néhány alapvető védelmi intézkedésre továbbra is szükség van” – írták.  Hozzátették: a maszk viselése továbbra is kötelező az üzletekben, illetve a tömegközlekedési eszközökön. A maszkot helyettesítheti a szájat és az orrot eltakaró sál, vagy kendő is. A 65 év felettiek külön délelőtti vásárlási sávja megszűnt. Az oldal térképe alapján továbbra is Budapesten (1952) és Pest megyében (609) van a legtöbb fertőzött. Ezt követi Fejér (376), Komárom-Esztergom (302) és Zala (261) megye. A legkevesebb fertőzött Békés (13), Tolna (13) és Heves megyében (14) van Magyarországon. 

Világszerte több mint 9,2 millió a koronavírus-fertőzöttek száma

Világszerte 9 240 398 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 476 960, a gyógyultaké pedig 4 614 071 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerda reggeli összesítése szerint. Egy nappal korábban még 9 079 452 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 471 754, a gyógyultaké pedig 4 513 310 volt. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma és a számontartás kritériumai is különböznek. A fertőzés 188 országban és régióban van jelen.

A legjobb esetben is az ötödét kapják az egészségügyisek bérkiegészítésének az idősotthonok dolgozói

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.24. 09:43

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Jelenleg a fenntartó önkormányzatok, illetve az egyházak jóságában bízhatnak.
Az idősotthonok fenntartói szerény eszközeikkel próbálják elismerni dolgozóik erőfeszítéseit, ők ugyanis kimaradtak a kormány jutalomosztásából. Pedig az átlagkeresetük alig bruttó 300 ezer forint – írja a 24.hu. Orbán Viktor április elején jelentette be, hogy minden egészségügyi dolgozó 500 ezer forint plusz juttatást kap az idén. Később kiderült, hogy hiába álltak helyt derekasan a vírushelyzetben, kimaradnak a prémiumból a gyógytornászok és a gyógyszerészek, a gyógyászati segédeszközöket áruló boltok dolgozói, valamint a szociális intézmények, így az idősotthonok munkatársai. A szociális szférában most legfeljebb a fenntartó önkormányzat vagy egyház jóságában és anyagi lehetőségeiben bízhatnak.  A 24.hu érdeklődésére azonban egyetlen olyan válasz sem érkezett, hogy az idősotthonok fenntartói saját hatáskörben megadnák az 500 ezer forint jutalmat. Az derült ki, hogy valamennyi pénzt próbálnak kigazdálkodni, de vannak intézmények, ahol erre biztosan nincs fedezet.
Ahol már eldöntötték a juttatás összegét, onnan szerény, az egészségügynek szánt jutalom legfeljebb ötödét kitevő összegről érkeztek hírek.

  • Győr polgármestere, Dézsi Csaba András június 16-án jelentette be, hogy a város 250 szociális dolgozója egyszeri 110 ezer forintos bérkiegészítést kap, mivel az elmúlt hónapokban az egészségügyi dolgozókhoz hasonlóan ők is az első vonalban harcoltak.
  • Budapesten 100 ezer forint egyszeri jutalmat kapnak a szociális dolgozók, illetve az egyházi intézményekben extra cafeteriajuttatást, jutalmat, pénzbeli támogatást terveznek.
  • A tatabányai önkormányzat 30 százalékos bérkiegészítést ad a Tatabányai Járási Egyesített Szociális Intézményben dolgozóknak a koronavírus-járvány miatt megnövekedett többletfeladatok kompenzálására.
  • Érden a veszélyhelyzet kihirdetése után a gondozók az idősek védelme érdekében beköltöztek az idősotthonba, három hétre. Erre az időre átlagosan havi bruttó 77 409 forint többletjövedelmet kaptak. Bérkiegészítést viszont forrás hiányában nem tudnak adni a dolgozóknak.
  • Az Edelényi Szociális Szolgáltatási Központtól azt írták, még folyamatban van az önkormányzat és az intézmény idei költségvetésének áttervezése, ezért nem tudják, lesz-e bérkiegészítés náluk.
  • Mosonmagyaróváron a lap értesülései szerint nemhogy bérkiegészítést nem fog adni az önkormányzat, de még a szokásos nyári, kétheti bérkiegészítés is elmarad, arra hivatkozva, hogy forrásokat von el az állam az önkormányzatoktól.
Tehát míg a gyeden, gyesen, szabadságon, fizetés nélküli szabadságon, betegszabadságon, állásidőn lévő egészségügyi dolgozók is pénzt, addig a szociális intézményekben hosszú heteken át kitartó dolgozók nem. A lap forrásai azt nyilatkozták, hogy így még nehezebb lesz megtartani a munkaerőt vagy esetleg újat szerezni a szociális intézményekben. A válság és a megugró munkanélküliség ellenére ugyanis nem tolonganak a jelentkezők az idősotthonoknál.